4 Bin Yillik Hitit Baraji Dünya Turizmine Açiliyor
Çorum'un Alacahöyük köyünde Hititler tarafindan yaklasik 4 bin yil önce insa edildigi tahmin edilen ve Anadolu'nun en eski baraji olarak degerlendirilen Hitit Baraji, Devlet ve Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü'nün hazirladigi 'Arkeopark' projesiyle turizme kazandiriliyor.
Türkiye'nin 'ilk milli kazi alani' unvanina sahip Alacahöyük'te Ankara Üniversitesi tarafindan gerçeklestirilen çalismalari yürüten kazi heyetinin baskani Prof. Dr. Aykut Çinaroglu'nun girisimleri sonucu DSI Genel Müdürlügü tarafindan hazirlanan proje kapsaminda, bölgede çesitli yatirimlar yapilarak düzenlemeler gerçeklestirilecegi belirtildi.
6 milyon 800 bin liraya mal olacak ve 277 dekar alanda uygulanacak proje kapsaminda tarihi Hitit Baraji etrafinda çevre ve peyzaj düzenlemesi yapilirken, Hitit arabalari ile yapilacak gezi güzergahi, baraj ve kazi alanlari için seyir teraslari, Hitit dönemini yansitacak eser reflikalari, laboratuvar, Hitit usulü dogal tarim alanlari, Hitit yemeklerinin sunulacagi restoran, atölyeler, sergi salonlari, Alacahöyük Kazilari Arastirma Merkezi yapilacak.
Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügünce de onaylanan projenin, ihaleyi kazanan yüklenici firma tarafindan 2017 yilina kadar tamamlanmasi planlaniyor. Hitit Baraji ve çevresinin canlandirilip cazibe merkezi haline dönüsmesi amaciyla hazirlanan projenin hayata geçirilmesiyle yillik 35 bin dolayinda turistin ziyaret ettigi Alacahöyük'e 100 bin kisinin gelmesi hedefleniyor.
Vali Necmeddin Kiliç, Garnizon Komutani J. Alb. Fatih Üstündag ve Il Özel Idare Genel Sekreteri Ömer Arslan'in ile birlikte Alacahöyük ören yerlerini ziyaret etti. Vali Kiliç, kazi çalismalarinin yapildigi alanlar ve Arkeopark projesi hakkinda kazi baskani Prof. Dr. Aykut Çinaroglu'ndan bilgi aldi.
Dünyanin isleyen en eski baraji olan Hitit Baraji hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Aykut Çinaroglu, "Anadolu'da Hititler döneminde çok sayida baraj yapiliyor ancak bir tane bu kaliyor. Valiligin destekleriyle Hitit Barajimiz 2005 yilinda açilmaya baslandi. Anadolu'nun belki en eski baraji olmayabilir. Bilim insani olarak dikkatli konusmamiz gerekiyor. Ancak dünyanin isleyen en eski baraji. Biz burayi baraj haline getirince köylüler sulu tarima basladi. Daha henüz kaziyi bitiremedik. Tam ölçülerine henüz ulasamadik" dedi.
Vali Necmeddin Kiliç da, amaçlarinin Hitit Baraji'ni dünya turizmine açmak oldugunu söyledi.
Avrupa'da 150 yillik herhangi bir eser bulundugunda çok iyi bir sekilde tanitilip iç turizmde ve dis turizmde oldukça iyi bir sekilde degerlendirildigini dile getiren Vali Kiliç, "Ingiltere'den geçmise yönelik 2 bin yillik tas bloklar var ancak dünyaya çok iyi bir tanitimi yapilmis. Insanlik aleminin besigi Anadolu cografyasi. Medeniyetler burada dogmus. Milattan önce bin 360'lara endekslenen 3 bin yillik bir barajin yanindayiz. Yeryüzünde çalisan en eski baraj su anda burasi. 3 bin 260 yil önce insa edilmis halen fonksiyon görüyor halen kullaniliyor. Suyun kaynadigi yer burasi. Bundan önceki medeniyetler milattan önce 1360'larda buraya bir baraj yapilmis arazi sulamakla ilgili, o baraj halen suyun kaynadigi yerde suyu tutuyor ve su anda da buranin suyuyla köylüler sulu tarim yapabiliyorlar. Dünyadaki barajlarin tarihi 200-250 seneden öteye gitmez ama bizde antik bir baraj var ve dünyada çalisan tek baraj binlerce yillik baraj. Bu baraji antik haline geri çevirip, kazilar yaparak ve etrafinda rekreasyon düzenlemeleri yapip dünya turizmine açip tanitmayi bu tanitim ile hizmet sektörünü nasil gelistirebiliriz bunun derdindeyiz" dedi.
Kapadokya'nin her yil 3 milyon turist agirladigini, Kapadokya ile Alacahöyük'ün kiyaslandigini zaman zaman Alacahöyük ve Hattusas'in birlikte ele alindiginda Kapadokya'dan çok daha üstün özellikleri bulundugunu anlatan Vali Kiliç, "Aslinda Kapadokya'da insan elinin degdigi çok fazla bir sey de yok. Tamamen orada doganin getirdigi bir olusum var ama burasi çok daha etkili çok daha tarihi yönden kiymetli. Görsel yönden de daha fazla turist çekmesi lazim. Bizim Çorum olarak hedefimiz öncelikle 500 bin olmasi lazim su anda 35 bin civarindayiz maalesef. Daha sonra da asama asama milyonlara ulasmamiz lazim. Eger 3 milyon çekebilirsek havaalanimiz da yapilir ve çalisir. Ne zaman havaalani için faaliyete geçilse acaba çalisir mi endisesi var. Havaalanina günlük iki uçak inmesi gerekiyor. Buraya uçak nasil iner. Turist sayisini 500 bine ulastirilabilirsek, 90 bini de yabanci olursa sifir sorunla havaalanimiz gerçeklesir. Iç turizme de yönelmememiz lazim. Sanayi, tarim ve turizmi senkronize ederek götürürsek Çorum'un yakin gelecegi çok parlak" ifadelerini kullandi.