45 Yildir Ürettikleri Sülünü Dogaya Birakiyorlar

Orman ve Su Isleri 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Siddik Kilinçer, Gelemen Sülün Üretme Istasyonu'nda yapilan çalismalar hakkinda bilgi verdi. Insanlarin dogaya müdahale ederek çehresini degistirmesine neden oldugunu dile getiren Kilinçer, "Bilinen sebepler nüfus artmasi, sanayilesme, hizli kentlesme, dogal afetler, düzensiz ve asiri avlanma tabii kaynaklarin tahribini hizlandirmis birçok yabanil hayvan türünün yok olmasina ya da yok olma tehlikesiyle karsi karsiya kalmasina sebep olmustur. Bölge Müdürlügümüz yerli kuslarimizdan olan ve nesli hizla azalan sülünü üreterek dogaya salmak ve dogada desteklenmesini yapmak amaciyla Kara Avciligi Kanunu ve Milli Parklar Kanunu hükümleri çerçevesinde Sülün Üretme Istasyonunu kurmustur. Istasyonumuz, 1969 yilinda kurulmus olup 1.1 hektar alani kapsamaktadir. Istasyonumuzda 3 adet alistirma kafesi, 4 adet 85 gözlü yumurtlama kümesi ve 18 gözlü kapali yavru büyütme kümesi bulunmaktadir" dedi.

Kilinçer, sülünün tarlalarin ormanla karistigi yerlerdeki kisa boylu bitkilerin dibi ve buradaki sulak alanlar, açik araziler, agaçlik ve fundaliklar, tarla, çayir ve akarsulara sinir teskil eden orman kenarlarinin bulundugu alanlarda yasadigini ifade etti. Kilinçer, sülünlerin 2003-2011 yillarinda Samsun, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Çorum,Bolu, Zonguldak, Bartin, Kocaeli, Adapazari, Bursa, Istanbul, Edirne, Gümüshane,Kirsehir, Kastamonu, Malatya illerinde dogal yasamina uygun sahalarda tabiata birakildigini belirterek, "Bu bölgelerden alinan sonuçlarda dogal yasama adaptasyonda sülünlerin gayet basarili oldugu ve yabanda üreyebildikleri noktasindadir. Son yillarda istasyonumuzda yapilan modernlesme çalismalari ile Sülün Üretme Istasyonumuz ülkemizin en modern istasyonu haline getirilmis ve yillik 15 bini asan üretimiyle Genel Müdürlügümüzün belirledigi program dogrultusunda dogal hayati desteklemektedir" diye konustu.

Kilinçer üretilen sülünlerden Samsun'da 4 bin 250 tanesinin, Bartin'da 2 bin, Giresun, Rize, Ordu, Düzce, Bolu, Sakarya ve Zonguldak'ta biner tane, Bilecik'te ise 450 tane olmak üzere toplam 14 bin sülünün bu yil dogaya salindigini belirtti. 2015 yilinda da hedeflerinin 14 bin sülünü tabiattaki dogal yasam alanlarina birakmak oldugunu söyledi.

http://www.haberler.com/45-yildir-urettikleri-sulunu-dogaya-birakiyorlar-6726730-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..