Almanlar Bizden 3 Dolara Aldiklari Ürünü Paketleyip Bize 300 Dolara Satiyor
Orta Karadeniz Ajansi (OKA) 'Teknoloji Gelistirme Bölgeleri Bulusmasi' toplantisinda konusan Samsun Valisi Ibrahim Sahin, Türkiye’de ihracatta kilo basina üretilenlerin kilo basina 1,5 dolar, medikal cerrahi aletlerde ise 300 dolar oldugunu söyledi. Serra Otel'de düzenlenen toplantida, medikal aletler üretimine ülke olarak agirlik verilmesi gerektigini kaydeden Sahin, yasadigi bir olayi söyle anlatti: "Medikal aletlerin dünyada 3 bölgede kümelendigini söyleyebiliriz. Bunun bir tanesi de Türkiye, Türkiye’de de Samsun. Samsun’da mutlaka medikal cerrahi aletleri ön plana çikarmamiz gerekiyor. Geçtigimiz hafta arkadaslar beni medikal cerrahi aletler üreten bir is yerine ziyaret için götürdüler. Gülsan Sanayi Sitesi olarak bilinen yere gittik. Ben, araba yanlis yere girdi diye düsünürken bir dükkânin önünde durduk. Traktörlerin tamir edildigi bilindik motor tamircisi görünümündeki is yerine girdik. Is yeri sahibi bize bir katalog uzatti, ben de 'herhalde bu katalogu Almanya'dan getirmis kopya ediyor, o yüzden bize gösteriyor' diye düsündüm. Ama hayir, is yeri sahibi 'bu bizim ürettigimiz aletlerin katalogu' dedi. Ben o kisiye ilk basta buradan çikmasi gerektigini, organize sanayiye, orada is yeri bulamiyorsa Ankara yolu üzerinde bir yere tasinmasini söyledim. Evini satmasini, kiralik eve tasinmasini ve is yerini güzellestirmesini, böyle yapmasi halinde her gün kendisini ziyaret edecegime de söz verdim. Çünkü mevcut yer kereste dükkanini andiriyordu."
Samsun'da üretilen ürünlerin markalasma olmadigi için yurt disina ucuza satildigini anlatan Sahin, "Bizim arkadaslarimizin burada ürettigi cerrahi aletleri Almanlar 3 dolara bizden aliyor, bunu güzel bir posete koyuyor, sonrasinda güzelce kutuladiktan sonra bize 300 dolara tekrar satiyor. Bizim doktorlarimiz da Alman mali alet kullandigini saniyor. Halbuki o ürün burada, Gülsan Sanayi Sitesi'nde yapiliyor." diye konustu.
2014 - 2018 yillari içerisinde yenilik stratejisini belirleyen ajanslardan biri olduklarini ifade eden OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ise "Önümüzdeki dönemde bu yenilik stratejisi çerçevesinde üniversite, is gelistirme merkezleri ve teknoparklarla çok yakindan çalismak istiyoruz. Bu kararliligimizi gösteren en önemli olay da Çorum Teknoloji Bölgesi’nde güdümlü proje olarak Türkiye’de ilk defa bir teknoloji bölgesinin yüzde 75’inin insaatini finanse ederek Hitit Üniversitesi ve Çorum OSB ile çok yakin çalistik. Önümüzdeki dönemde bu teknoloji merkezlerinin birbirleriyle sinerji olusturabilmelerine imkan saglamak üzere böyle bir toplantiyi tertip ettik." seklinde bilgi verdi.