’Amasya Beji’ Mermeri 50 Ülkeye Ihraç Ediliyor

AMASYA Valisi Osman Varol, bölgeden çikarilan ’Amasya Beji’ mermerinin sanayiciler tarafindan 50 ülkeye gönderilerek yillik 50 milyon dolarlik ihracaat yapildigini söyledi.

 

Amasya Valiligi sanayi alaninda yurtdisina ihraç edilen ’Amasya Beji’ mermeri için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapilan patent basvurusunun kabul edilmesinin ardindan Marka Tescil Belgesini de aldi. Amasya Valisi Osman Varol, Eliktekke bölgesinde faaliyet gösteren mermer ocaklarini ziyaret ederek çalismalar hakkinda firma yetkililerinden bilgi aldi. Mermer ocagindaki incelemelere Amasya Bilim Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Mürsel Kuloglu, Amasya Orman Bölge Müdürü Zekeriya Nane, Mermer ve Madenciler Dernegi Baskani Selami Çoban, Il Basin ve Halkla Iliskiler Müdürü Hamdi Yanik da katildi.

 

 

Inceleme sonunda açiklama yapan Vali Varol, uzun çalismalar sonucunda Amasya Beji’ mermerinin cografi isaretini aldiklarini ve bunu tescil ettirdiklerini belirterek "Amasya Beji mermerimiz hem ülke içinde hem de ülke disinda çok farkli ülkelerde tüketici tarafindan ciddi ilgi gören bir ürün, yillardir da bölgemizde üretimi gerçeklesiyor. Büyük bir çogunlugu Amasya'da ayrica komsu ilimiz Tokatta da bir kisim ocaklarda üretimi gerçeklestirilen bu ürün ülkemiz ekonomisine de ciddi katkilarda bulunuyor. 50 ülkeye ihraç edilen bu ürünümüzün sanayicilerimizden aldigimiz verilerle farkli illerden ihracatlari gerçeklestirilmek üzere yillik 50 milyon dolar civarinda ihracati gerçeklesiyor. Amasya Beji’ mermeri gerçekten ülkemizde ve dünyada da marka haline gelmis bir ürün, bunun hem sanayiye kazandirilmasinda uzun yillardir gösterilen bir çaba var hem de bugün prestijli bir ürün olarak tüm dünyada, tüm pazarlarda tüketicilere sunulmasi anlaminda çok büyük çaba gösterilen bir ürün, bu ürünün cografi isaretini alarak bunun bir takim hukuki haklarini korumak anlaminda, ticari degerini artirmak anlaminda da çok çok önemli bir adim atilmis oldugunu düsünüyorum" diye konustu.

 

 

’Amasya Beji mermerinin kent için çok önemli bir ürün oldugunu söyleyen Vali Varol, "Dogal taslara bugün ülkenin büyüklügü hacmi açisindan, nüfusu açisindan bu ticaretin bunu isleyip daha sonra mamul ürün olarak satmasi açisindan da Çin özellikle ilgi gösteriyor. Bunun disinda ama 50 kadar ülkeye bu ürün gönderiliyor. Özellikle Amasya Beji'nin birkaç türü sektörde çok prestijli yapilarda, binalarda kullanilan bir ürün olarak bilindigi içinde hem çok zengin ülkeler diyebilecegimiz iste Arap, Körfez ülkeleri ve hem de Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor" diye konustu.

 

 

Amasya Beji mermeri sari-bal rengindeki görünüm ve kalitesiyle özellikle yer dösemesinde kullanilan leke tutmaz, su emmez, asinimi az ve mikrop barindirmayan özelligi ile dikkat çekiyor. Amasya Beji mermeri Amasya bölgesindeki en önemli dogal tas yataklari ise merkez Çivi, Akyazi, Musa Eliktekke, Tagmur, Kervansaray ve Yördenik Köyleri’nde, Göynücek ilçesinin Gaffarli, Tencirli ve Baspinar köylerinde bulunuyor. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/amasya-beji-mermeri-50-ulkeye-ihrac-ediliyor-41012342

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..