Amasya Biyoçesitlilik Zengini Prof. Dr. Arzu Cansaran: “Amasyamiz Sadece Bitkileri Açisindan Degil ...
Amasya Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Arzu Cansaran, “Amasyamiz sadece bitkileri açisindan degil, tüm karasal ve sucul ekosistem biyoçesitlilikleri açisindan oldukça zengin bir ildir” dedi.
Ekip lideri oldugu ‘Amasya Ilinin Karasal ve Iç Su Ekosistemlerinin Biyolojik Çesitlilik Envanter ve Izleme Projesi‘nin, Ulusal Biyolojik Çesitlilik Envanter ve Izleme Projesi dahilinde, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü 11. Bölge Müdürlügüne bagli Amasya Subesi görevlileriyle birlikte 730 günde tamamlandigini belirten Prof. Dr. Arzu Cansaran, “Ilimizdeki toplam bitki taksonu sayisi bin 706 olarak belirlenmistir. Memeliler için yapilan literatür çalismalarinda ilimizde 52 tür belirlenmistir. Bu türlerden 33’ü arazide tespit edilmis ve 1 tür endemiktir. Memeliler için endemizm orani 0.02’dir. Kuslar için yapilan literatür çalismalarinda 246 tür tespit edilmis olup, bu türlerden 206’si arazide gözlemlenmistir. Ilimizde kuslar açisindan endemik tür yoktur” diye konustu.
Iç su baliklari için yapilan literatür çalismalari sonucunda 19 tür tespit edilirken bu türlerden 18’inin arazide gözlemlendigine deginen Arzu Cansaran, “Literatürde olmayip sadece arazide gözlemlenen 1 tür de tespit edilmistir. Iç su baliklari için endemizm orani 0.05’tir. Sürüngenler için yapilan literatür çalismalarinda 14 tür tespit edilmis olup bu türlerden 11’i arazide gözlemlenmistir. Literatürde olmayan sadece arazide gözlemlenen 8 tür tespit edilmistir. Sürüngenler açisindan endemik tür yoktur. Çift yasarlar için yapilan literatür çalismalari sonucunda 8 tür tespit edilmis ve bu türlerin hepsi arazide gözlemlenmistir. Çift yasarlar açisindan endemik tür yoktur. Damarli bitkiler için korunacak taksonlarin 3’ü ‘izlemeye konu hedef tür’ olarak degerlendirilmistir. Diger canli gruplarindan arazide tespit edilen memelilerde 33 türün 2’si, kuslardan 206 türün 5’i, iç su baliklarindan 19 türün 3’ü, sürüngenlerde 19 türün 3’ü, çiftyasarlardan 8 türün 2’si ‘izlemeye konu hedef tür’ olarak önerilmistir. Ekosistem düzeyinde izleme kapsaminda 18 özellikli alan belirlenmistir. Özellikli alan sayisi bakimindan hedef türlerce zengin habitatlar 5, özellikli bitki toplumlari 4, özellikli yaban hayvani alanlari ise 9 adet olarak saptanmistir. Proje kapsaminda elde edilen veriler ‘Nuhun Gemisi’ veri tabanina islenerek kayit altina alinmistir” seklinde konustu.
Amasya ili bitkileri ve bitki örtüsünün tespitinde birlikte çalistiklari Doç. Dr. Cengiz Yildirim ile Doga Koruma ve Milli Parklar Amasya Subesi Müdürü Kemal Kartal, Basmühendis Habibe Yolcu, Mühendis Ugur Ak ve proje ekibinin diger arastirmacilari Dr. Ahmet Yesari Selçuk, Uzm. Arif Cemal Özsemir, Prof. Dr. Nazmi Polat, Dr. Kürsat Sahin, Prof. Dr. Sevket Kandemir, Mustafa Tel, Dr. Betül Özenli, Dr. Ögr. Üyesi Murat Karavin’e projeye katkilarindan dolayi tesekkür eden Cansaran söyle konustu: