Amasya Üniversitesi Arastirma Uygulama Laboratuvari Uygulama ve Arastirma Merkezi bünyesinde toprak analiz laboratuvari hizmete girdi.
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, merkezin temel amacinin üniversitelerde, kamu kuruluslarinda ve sanayide çalisan arastirmacilar için modern analiz cihazlarinin yer aldigi bir bilimsel arastirma, egitim ve ölçüm merkezi olusturmak, ulusal ve uluslararasi proje yürütme potansiyelini arttirmayi, özel ve kamu kuruluslarinin arastirma, ürün gelistirme ve üretim asamalarinda ihtiyaç duyduklari analiz isteklerini karsilamayi, bilimsel arastirmada hem üniversitenin hem de diger üniversitelerin arastirmalarina yardimci ve öncü olarak uluslararasi düzeyde ülkenin bilimsel verimliligini artirmak oldugunu söyledi.
Merkez Müdürü Doç. Dr. Tugba Yildirim ise, “Arastirma Uygulama Merkezimiz deneyimli ve uzman personeli, donanimli ve nitelikli laboratuar olanaklari ile multidisipliner arastirmalarin merkezi bir organizasyondan gerçeklestirilmesi amacini benimsemistir. Arastiricilarin verimli ve yaratici bir ortamda çalismalarini destekleyerek üniversitedeki bilimsel faaliyetlerin kalitesini artirmak, üniversiteler, arastirma merkezleri, sanayi, kamu kurum ve kuruluslarinin ihtiyaç duyduklari analiz ihtiyaçlarini dogruluk ve dürüstlük ilkelerine bagli kalarak hizla gerçeklestirmek, üniversite, sanayi ve kamu isbirligini olusturmak ve güçlendirmek amaciyla TÜBITAK, TÜBA, Kalkinma Bakanligi Destekleri, KOSGEB, Amasya Üniversitesi BAP ve Avrupa Birligi gibi projeler olusturularak ortak bilimsel ve teknolojik projeler üretilmesini saglamak temel amaçlari arasindadir. Merkezimiz, ilimizin ve bölgenin AR-GE ihtiyacini karsilamayi, özel sektör ve kamuya danismanlik yapmayi, bölge potansiyelini ortaya çikarip degerlendirerek il, bölge ve ülke ekonomisine katki saglayan bir merkez olmayi hedeflemektedir” diye konustu.
Amasya ve bölgesinde tarimsal üretimle ilgilenen üreticilere hizmet vermek ve çevrenin ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla olusturulan toprak analizi laboratuvarinin önemine deginen Yildirim, “Tarima uygun en ideal toprak kalitesi için topragin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Sadece topragin veriminin arttirilmasinda degil ayni zamanda verimin devamliligi esas alindiginda besin element eksikligi-fazlaligi, gübre içerik ve miktarinin incelenmesi için toprak, su ve bitki analizleri merkezi arastirma laboratuarinda kurulan toprak analizi laboratuarinda yeni teknolojiye sahip cihazlar ve uzman kisilerce yapilacaktir. Bölgemizden gelen analiz taleplerinin degerlendirilmesi sonucunda merkezimiz Amasya Valiligi Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü’ne basvurumuz ve Orta Karadeniz Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü ile birlikte denetlenme sürecimiz sonucunda toprakta temel analizler kapsam 1 yetki belgesi almaya hak kazanmistir. Bu yetki ile tarim konusunda devlet tesviki basvurularina da cevap verebilecektir. Laboratuvarin kurulmasi asamasinda emegi geçen üniversitemiz idarecileri basta olmak üzere Müdür Yardimcimiz Yrd. Doç. Dr. Melek Gül’ün yogun çalismalariyla gerçeklestirildi” seklinde konustu.
Laboratuvarin bundan sonraki ilk hedefinin toprak analizinde daha da uzmanlasarak 2017 yilinda kapsam 3 yetkisi için uygun hazirliklari tamamlayarak basvuruda bulunmak ve toprak analizi ile ilgili bölgenin tüm ihtiyaçlarina cevap verebilecek seviyeye gelmesini saglamak oldugunu vurgulayan Dr. Yildirim, merkezde toprakta kapsam 1 analizi, amino asit, protein, hormon, nükleik asit, karbonhidrat, metabolit, ilaç, vitamin, uyusturucu madde, biyolojik aminler ve pestisit miktar analizi, aflatoxin tespiti, bilesenlerin miktari, yapisi ve molekül agirligi tespiti, alkoloidler, terpenler, steroidler, petrol ürünlerinin nitel ve nicel analizi, toprak, bitki materyalleri, gübre, gida maddeleri, doku materyali, vücut sivilari, çesitli çevresel toksik kirleticiler, atik sular ve çesitli sulardaki 70 civarinda elementin eser miktar analizi, kati ve çözücülerde kütle kaybi, bozulma sicakligi tayini, yüzeye çekme/saliverme, korozyon, süblimlesme, oksitlenme/indirgenme degerlerinin ölçümü, UV/Visible absorbans ve fotometrik ölçümler, spektrum tarama, enzim çalismalari, kinetik gibi biyokimyasal çalismalar, antimikrobiyal aktivite, moleküler mikrobiyoloji çalismalari, protein, DNA ve RNA kantitatif ölçümleri, elektroforetik yöntemlerle DNA, RNA ve protein örneklerinin ayrilmasi ve karekterizasyonu, immünolojik ölçümler, hücre kültürü, gen ekspresyonu, SNP, sitotoksisite, antioksidan aktivite tespiti gibi kanser moleküler biyoloji çalismalarinin yapilabilecegini, ayrica Amasya Üniversitesi Merkezi Arastirma Uygulama Laboratuvari Uygulama ve Arastirma Merkezi’nin tüm cihazlari ve akademik alt yapisinin ayni zamanda fizik, kimya, biyoloji, ziraat, çevre, malzeme, maden, tip, eczacilik, adli tip, dis hekimligi gibi birçok dalda arastirmalara hizmet edebilecek kapasitede olduguna degindi.