Amasya'nin 20 Yillik Hayali Gerçeklesti

Yesilirmak Kauçuk Bendi, Rekreasyon Alanlarinin Olusturulmasi ve Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelisim Projesi hayata geçti. Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank:''2.5 metreden düsen suyun gücüyle elektrik üretiyoruz''

 

Yerel seçimler öncesinde il ziyaretleri düzenleyen Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Yesilirmak Kauçuk Bendi, Rekreasyon Alanlarinin Olusturulmasi ve Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelisim Projesinin açilisini gerçeklestirdi. Bakan Varank, Amasya'da gerçeklestirdigi açilista, ''2.5 metreden düsen suyun gücüyle elektrik üretiyoruz'' dedi.

 

Yerel seçimler öncesinde il ziyaretleri düzenleyen Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Yesilirmak Kauçuk Bendi, Rekreasyon Alanlarinin Olusturulmasi ve Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelisim Projesinin açilisini gerçeklestirdi. Sehir merkezinden geçen Yesilirmak'i kauçuk bir bentle sisiren projeyle, bir taraftan nehirden elektrik enerjisi üretilirken, diger taraftan Yesilirmak kötü kokudan kurtulacak. Ayni zamanda bir rekreasyon alanina dönüsecek nehir, 12 ay boyunca turizme hizmet edecek. Yaklasik 20 milyon TL'lik projenin açilisini gerçeklestiren Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, ''Ülkemizde tek olan vizyoner bir projeyi hayata geçirdik'' ifadelerini kullandi.

 

Projenin Amasya'nin 20 yillik hayali oldugunu vurgulayan Varank, burgu yöntemiyle Türkiye'de tek olan vizyoner projeyi hayata geçirdiklerinin altini çizerek, ''Kauçuk balonlari sisirerek, nehir tabanini yükseltiyoruz. Bu sayede 2-2.5 metre yükseklikte nehir tabani olusuyor. Hem sandallarin gezebilecegi bir rekreasyon alani olusturuyoruz ayni zamanda 2.5 metreden düsen suyun gücüyle elektrik üretiyoruz. Fakat bu elektrik üretimi, bildigimiz hidroelektrik sistemlerine benzemedigi için burgu yöntemiyle gerçeklestirildigi için nehrin üstünde bir görüntü kirliligi olusturmuyor'' seklinde konustu.

 

Projeyi kalkinma ajanslari vasitasiyla destekleyerek, Belediye baskaninin hayata geçirdigini ve merkezi hükumet olarak belediyeye destek verdiklerini belirten Varank, proje sayesinde sehrin turizm potansiyelinin daha yukari çikacagini söyledi. Nehirden 12 ay boyunca yararlanilabilecegini dile getiren Varank, ''Burada bazen nehrin debisi düstügünde su seviyesi, nehir tabanina yaklasiyordu. Kokuya da sebebiyet verdigi zamanlar oluyordu. Rekreasyon anlaminda faydalanamiyorduk. Bu sayede nehrimizden senenin 12 ayi boyunca faydalanabilecegiz. Burasi turistler için cazip bir mekan haline gelmis olacak. Amasya'nin çilgin projesi, 20 milyon TL'ye mal oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) araciligiyla projeye 7 milyon TL'lik destek oldu. Amasya Belediyesi ile il özel idaresi de projenin paydaslari arasinda yer aldi'' açiklamasinda bulundu.

 

Projeyle Yesilirmak'in üzerine hidroelektrik santrali kurulduguna dikkat çeken Varank, nehirden üretilen elektrigin Amasya Belediyesinde kullanilmaya baslandigini açikladi. Varank, proje sayesinde sehrin ortasindan geçen Yesilirmak'ta, sandal ve botlarla da Amasya turu yapilabildigini kaydederek, ''Kasim ayinda devreye alinan santral, saatte 200 kilowatt ve yilda 1 milyon 728 bin kilowatt üretim kapasitesi ile faaliyete geçti. Nehirden üretilen elektrik, Amasya Belediyesi'nde kullanilmaya baslandi. Proje sayesinde yaz aylarinda nehirde meydana gelen kokunun önüne geçilirken, Yesilirmak'in iki yakasi rekreasyon alanlari ile donatildi. Nehrin kenarina fiskiye, iskele ve anfi tiyatro insa edildi. Proje sayesinde sehrin ortasindan geçen Yesilirmak'ta, artik sandal ve botlarla da Amasya turu yapilabiliyor'' degerlendirmelerinde bulundu. https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2019/03/19/amasyanin-20-yillik-hayali-gerceklesti

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..