Amasya Oluzhöyük'te 1600 Yillik Ates Tapinagi Gün Yüzüne Çikarildi
Amasya'nin Oluzhöyük bölgesinde 2006 yilinda Prof. Dr. Sevket Dönmez'in baskanliginda baslatilan kazi çalismalarinda bu yil Kutsal Ates Çukuru Tapinagi gün yüzüne çikarildi. Bin 600 yillik tapinagin M.Ö. 425-400 yillarinda yapildigi ve Zerdüst Dini'ne ait oldugu belirtildi.
Istanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Baskani Prof. Dr. Sevket Dönmez Baskanliginda 2006 yilinda baslanilan Oluzhöyük Sistematik Arkeolojik kazilari 2016 sezonu ile birlikte 10 yili tamamladi. Kazi çalismalarina Istanbul Üniversitesi'nin yani sira Erzincan, Mimar Sinan, Mustafa Kemal ve Osmangazi Üniversitelerinden akademisyen ve ögrenciler de katildi. Bu yilki kazi çalismalarinin 25 Agustos Persembe günü tamamlanacagi belirtildi.
Amasya Valisi Salih Isik, Il Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, Oluzhöyük'te devam eden kazi çalismalarini yerinde inceledi. Bu yil 40 gün sürecek çalismalar kapsaminda 3 yildir ortaya çikarilmaya çalisilan Kutsal Ates Çukuru Tapinagi'nin da gün yüzüne çikarildigi belirtildi. Bin 600 yillik tapinagin M.Ö. 425-400 yillarinda yapildigi ve Zerdüst Dini'ne ait oldugu belirtildi. Vali Salih Isik'in kazi alaninda inceleme yaptigi sirada bir sikke bulundu. Vali Isik bulunan sikke ile basin mensuplarina poz verdi.
Incelemesi sonrasinda açiklama yapan Amasya Valisi Salih Isik, "Oluzhöyük 2006 yilinda baslayip, 10 yildir devam eden antik bir kentimiz kazi Baskanimiz Prof. Dr. Sevket Dönmez hocamiza çok tesekkür ediyorum. 10 yillik bir çalisma süresinde kit imkanlarla 10 uygarligin su anda izi bulunmus durumda ve bundan sonra bu çalismalar devam edecek" dedi.
Oluzhöyük Kazi Baskani Prof. Dr. Sevket Dönmez ise, "M.Ö. 4000 yillarinda M.S. 1000 yillarina kadar 5000 yillik bir süreci burada saptamis bulunuyoruz. Amasya'da pek çok uygarliktan bahsediliyordu. Persler, Hititler ve Frigler gelmis ama hep misli geçmis zamanda Oluzhöyük bu misli geçmis zamani artik dili geçmis zamana çevirdi. Bu seneki çalismalarimizin en önemli sonucu bir ates tapinagini artik tümüyle ortaya çikardik. 2014 yilindan beri ates çukurunun varligini biliyorduk ve onun da bir tapinaga ait oldugunu tahmin ediyorduk. Bu anlamda 3 yildir titiz bir sekilde bu tapinagi açtik ve artik bunu görülebilir, restore edilebilir bir asamaya getirdik" diye konustu.