Amasya Üniversitesi Enerjisini Kendi Üretecek

Amasya Üniversitesince gelistirilen Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) tarafindan desteklenen "Üretirken Ögreniyoruz" Projesi ile üniversitenin enerji ihtiyacinin bir bölümünün günes ve rüzgar enerjisi ile karsilanacagi belirtildi.

Teknoloji Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Metin Yavuz, yaptigi yazili açiklamada, projenin Yenilenebilir Enerji Küçük Ölçekli Altyapi Mali Destek Programi kapsaminda hazirlandigini vurguladi.

Üretirken Ögreniyoruz Projesi'nin çevreci bir proje oldugunun altini çizen Yavuz, "Söz konusu proje ile günes panelleri Mimarlik Fakültesi ve Suluova Meslek Yüksekokulu çatilarina kurulacaktir. Benzer sekilde proje kapsaminda Merzifon Meslek Yüksekokulu yeni yerleskesine toplam 9,6 kilowatt gücünde 3 adet rüzgar türbini yerlestirilecek. Proje içerisinde akademik arastirmalara destek saglayacak biçimde meteoroloji istasyonu da bulunacaktir. Sistem ürettigi enerjiyi anlik olarak sebekeye verecek sekilde tasarlanacak yani çevre için olumsuz olan akü gruplari olmayacaktir" diye belirtti.

Söz konusu proje kapsaminda üniversitenin ihtiyaç duydugu enerjinin bir kisminin karsilanabilecegini ifade eden Yavuz, söyle devam etti: "Tesis yaklasik 728 bin liraya kurulacak olup ortalama 5 yilda kendini amorti edecektir. Proje maliyetinin yüzde 75'i OKA tarafindan hibe olarak desteklenecektir. Yüzde 25'lik kisim ise üniversitemiz öz kaynaklarindan karsilanacaktir. Günümüzde ülkelerin gelismisliginin temel kriterlerinden bir tanesi de kisi basina tüketilen enerji miktaridir. En önemli enerji kaynaklari ise fosil yakitlar, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklaridir. Fosil yakitlar ve nükleer enerji kaynaklarinin günün birinde tükenecegi gerçegi ve yarattigi çevresel sorunlar göz önüne alindiginda yenilenebilir enerji kaynaklarina ilgi bütün dünyada her geçen gün artmaktadir. Yenilenebilir enerjinin elde edilmesi, teknolojik altyapi ve bu konudaki yetismis insan kaynaklari açisindan ülkemiz istenilen seviyede degildir. Bu proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarinin en önemlileri olan günes ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmesi sürecinde ögrencilerimizin teorik bilgi, uygulama becerileri ve farkindalik seviyeleri artacak ayrica üniversitemizde tezli ve tezsiz olarak açilmasi planlanan yenilenebilir enerji yüksek lisans programina akademik katki saglayacaktir."

Yavuz, üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Bilimsel Arastirma Proje (BAP) Birimi, ile TÜBITAK, Ab ve ilgili bakanliklar tarafindan desteklenen proje sayisinin her geçen yil arttigini da isaret etti

http://www.haberler.com/amasya-universitesi-enerjisini-kendi-uretecek-6074982-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..