Anadolu’nun Özgün Lezzetleri Tokat’ta

Tokat, nefis yöresel yemekleri ve zengin kültürel dokusuyla Anadolu’nun en sevilesi sehirlerinden. Türkiye‘nin diger sehirlerine göre kesfedilmemis pek çok turistik noktasi bulunan bu kentte, hem tarih meraklilarina hem doga asiklarina hem de farkli lezzetleri tatmak isteyenlere hitap ediyor. Öyle ki Tokat Kalesi, Ballica Magarasi, Tashan, Hidirlik Köprüsü, Ali Pasa Camii, Gök Medrese, Tokat Mevlevihanesi, Saat Kulesi, Mahperi Hatun Kervansarayi kentin turistik olarak gezilecek mekanlarindan birkaçi. Bu hafta yolum Tokat’a düstü. Hiç süphesiz kent, asma yapragindan Tokat kebabina kadar Anadolu’nun en özgün ve lezzetli yemekleri içinde barindiriyor. Bu essiz mutfaga sahip olmasinin en önemli etkenleri ise, Yesilirmak ile Kelkit havzalarinin bereketli topraklari üzerinde kurulmasi ve 6 bin yillik tarihi boyunca hem ticaret hem kültür merkezi olmasi.

 

Kebaplarin en muhtesemi Tokat Kebabi, sunumuyla da agizlara layik bir lezzet. Tokat kebabinin özelligi mese odunu etrafinda pisirilmesi ve sebze ile süt kuzusu etin yatay bir sekilde essiz bir kivama gelmesi. Tokat kebabini mutlaka Saklibahçe restoranda denemenizi tavsiye ederim. Ayni zamanda çökelekli katmer içinde buraya ugramak gerekiyor. Yöresel lezzetler için derya deniz olan kente dört mevsim gelebilirsiniz. Kentin diger meshur lezzeti de asma yapragindan yapilan etlisi, baklalisi ve eriklisiyle çesitli yaprak sarmalari, bat, pekmez, çemen, keskek, köme, pisirilmeden yenilebilen bez sucuk... Saymakla bitmiyor. Bu lezzetleri Tashan’daki dükkanlarindan alabilirsiniz ya da Pirhan Restoran’da deneyebilirsiniz.

 

Tokat’in yöresel yemeklerinden bir digeri de madimak otu ile yapilan lezzet. Bu lezzet yöre halki için oldukça önemli. Öyle ki halkin bütün yasantisinda yer edinmis. Manilere, bilmecelere konu olmus. Madimak zamani madimak toplanmasi kadinlar için sosyallesmenin yollarindan biriymis. Müthis bir gastronomisi bulunan kentte dünyanin en kaliteli cevizi, armutu, kirazi, mahlepi, yerli kazova domatesi, kusburnu, biberi, mercimek ve yarmasi yetisiyor ve yemeklerin lezzetine lezzet katiyor. Bez sucuk, zile pekmezi, cevizli çörek, narince yapragi, kusburnu, çemen ve Tokat yazmasi almadan dönmeyin diyoruz. https://www.yenisafak.com/hayat/anadolunun-ozgunlezzetleritokatta-3407945

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..