Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi (GOÜ) ögrencileri, kendi icatlari Pars ile dünya tarimina yön verecek.
17-19 Haziran tarihlerinde Almanya´nin Bernburg kentindeki Strenzfeld Fuar Alani’nda bu yil 12. düzenlenen Tarim Robotu Yarismasinda, tamamiyla Tokatli ögrenciler tarafindan dizayn edilen Pars, 9’uncu oldu. Gaziosmanpasa Üniversitesi Biyosistem Mühendisligi Yüksek Lisans Ögrencisi Mustafa Tan’in liderligindeki 4 kisilik ekip, ekili arazide ürünlere zarar vermeden hareket edebilme kabiliyetine sahip PARS ile 10 ülkeden gelen yaklasik 30 ekiple yaristi. Yarismanin sonucunda 9´uncu olan Robot Pars, gelecegin otonom tarim teknolojisinde kullanilabilecek; sulama, gübreleme, zirai mücadele ve hasat gibi bir çok yenilik için ilk adim olarak görülüyor. Tarimin maliyetini düsürmek, ürünün kalitesini arttirmak gibi Tarim sektörüne bir çok yeniligi de getirecegine inanilan Pars, ile ilgili olarak Gaziosmanpasa Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Sefa Tarhan, üniversite olarak daha gelismis tarim robotlari yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Gaziosmanpasa Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Sefa Tarhan; "Mustafa Bey bu tarim robotu yarismalariyla ilgili ilk bana geldigi zaman çok heyecanlandik. Üniversitemizin ve fakültelerimizin de bu yarismanin içerisinde olmasi gerektigine karar verdik. Ve gerekli yazismalarda, maddi-manevi desteklerde ekibe yardimci olduk. Arkadaslar Almanya´ya giderek yarismaya katildilar ve 9. oldular. Bu bizi çok sevindirdi. Bundan sonra da maddi desteklerimiz artacak, daha gelismis tarim robotlari yaparak yarismalara katilmak istiyoruz" dedi.
Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Metin Özgüven; "Tarim robotu yarismalari dünyada tarima olan ilgiyi ve teknoloji kullanimi, verimliligin arttirilmasi amaciyla, tarim robotlarina olan ihtiyaçtan dolayi düzenlenen yarismalardir" dedi.
Pars’in Mucidi, Gaziosmanpasa Üniversitesi Biyosistem Mühendisligi Yüksek Lisans Ögrencisi Mustafa Tan; "Robotumuzun genel isleyisinde, etrafinda sensörler vardir. Bu sensörler de bitkiler arasindaki mesafesini koruyarak zarar vermeden ilerlemesini saglamaktadir. Bu robotun en büyük özelligi, kullandigimiz sasededir. Bu sase arazi ortamlari için çok uygun bir sase olup, modifiye edilmis haldedir. 17-19 Haziran tarihlerinde Almanya´da yapilan yarismaya, Tarimsal Robot Yarismasi adi altinda geçmektedir bu yarisma ve dünyada kendi alaninda tek yarismadir, tarimsal amaçli olmak üzere. Yarismaya 10 farkli ülkeden yaklasik 30´a yakin takim katilmistir. 3 gün süren bu yarisma sonucunda 9´unculugu elde etmis bulunmaktayiz. Bugün bu robot dedigim gibi, eger kendi basina, otonom bir vaziyette, ekili arazide hareket edebiliyorsa, biz buna istedigimiz her türlü uygulamayi modifiye edebiliriz. Yarismanin da zaten ana amaci oydu. Dedigim gibi; sulama yapilabilir, arkasina römork baglayip ekinin, ürünün tasimasi sevkiyati yapilir. Bunlarin hepsi otonom vaziyette, tamamen disaridan izlemek kaydiyla mümkündür yapilmasi. Bu robot da bunun kanitidir bir nevi. Amacimiz ileriye daha iyi sartlarda çalisabilen, tarimin gerek maliyetini düsürmek, gerek alinan ürünün kalitesini arttirmak adina imkanlar saglayacak bir cihaz gelistirmek" dedi.