Ankara Disinda Ilk Kez Samsun’da Yapiliyor Üniversiteli Gençler Fikirleriyle Yarisiyor
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) Bilim Insani Destek Programlari Baskanliginca düzenlenen "Üniversite Ögrencileri Proje Yarismasi"nin Samsun Bölge Sergisi; Samsun ve Ankara bölgelerinin katilimiyla Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesinde basladi.
Samsun Bölge Sergisi; “2238Girisimcilik ve Yenilikçilik”, “2241Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri” ve “2242Öncelikli Alanlar” kategorisinde yarisan projelerden olusuyor. Baskent Ankara disinda ilk defa bölgelerde düzenlenen bu yarismada; Samsun bölgesini olusturan Amasya, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illeri ile Ankara bölgesini olusturan Ankara, Bartin, Bolu, Çankiri, Çorum, Karabük, Kirikkale ve Zonguldak illerinde bulunan üniversitelerdeki proje basvurulari arasindan seçilen 50 adet proje yer aliyor.
Sergi öncesi TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal’in kutlama mesaji okunurken açilis konusmasini yapan TÜBITAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Içbudak, “Yarismanin 6.’si ilk kez bölgelerde düzenleniyor. Daha önceki yarismalar Ankara’da yapiliyordu. Türkiye genelinde yarismalar 12 bölgeye ayrildi ve bu bölgelerden birisi de Samsun bölgesi. Sergimiz; Samsun ve Ankara olmak üzere iki bölgemizin katilimiyla gerçeklestiriliyor. 3 alan ve 8 farkli kategoriden 50 proje sergimize davet edildi. Degerlendirmeler neticesinde 16 finalist proje, Ankara’da Samsun bölgesini temsil edecek” dedi.
Ögrencilerin emek verdigi bu projelerin çok degerli oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Içbudak, dünyada ve bölgede gelisen olaylarin, teknolojinin ne kadar önemli oldugunu ortaya koydugunu belirterek sözlerine söyle devam etti: “Küresel güçlerin baskilarina boyun egmemek ve bölgemizde söz sahibi olmak için kendi teknolojimizi kendimiz üretmeliyiz. Bu baglamda ögrencilerimizin hazirlamis oldugu bu projeler, ülkemizdeki bilim ve teknolojinin gelisimine dinamizm katmasi ve de üniversitesanayi is birligine katkida bulunacak olmasi açisindan son derece önemli, o nedenle proje sahibi ögrencilerimize ayri ayri tesekkür ediyoruz.”
Ardindan söz alan Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Birol Elevli de böylesine bir organizasyona ev sahipligi yapmaktan büyük mutluluk duyduklarini söylerken, “Günümüz dünyasinda bagimsiz olmak istiyorsak ekonomik anlamda kendimize yetiyor olmamiz lazim. Ekonomik olarak da yetkin olmanin yolu, teknolojiyi kendimizin üretmesi ve pazarlamasindan geçiyor. Bu durum da ancak siz gençlerimizin fikir ve projeleriyle gerçeklesecektir. Öncelikle bu sergiye basvuran bütün ögrencilerimiz cani gönülden kutluyorum. Çünkü bir konuya dair düsünmek, yorum yapmak ve ortaya somut bir seyler çikarmak gerçekten zor ve zahmetli. Bizim arzumuz; ögrencilerimizin, sergideki projelerden feyz almasi ve bu dogrultuda girisimlerde bulunmalari” ifadelerini kullandi.
Üniversitelerin, egitim ve arastirma misyonlarina artik üçüncü bir misyonun eklendigine isaret Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Kuran ise bu misyona iliskin sunlari dile getirdi: “Iste TÜBITAK’in bugün burada düzenlemis oldugu proje yarismasi aslinda üniversitelerin bu üçüncü misyonuyla ilgili. Bu misyon; ülkemizin ihtiyaç duydugu öncelikli alanlar, üniversitesanayi is birliginin gelismesine yönelik arastirmalar ve yenilikçilikle ilgili çalismalari kapsiyor. Tabii üniversitelerin bahsettigim bu misyonu, bir zorunluktan dolayi ortaya çikti. Uluslarin birbiriyle olan ekonomik ve teknolojik rekabeti, bilgi ve teknolojiye dayaniyor. Bu alanlardaki bagimsizliginizi korumaniz; ürettiginiz bilgi ve gelistirdiginiz teknolojiye bagli. Dolayisiyla toplumumuzu muasir medeniyetler üzerine çikarmak, bilim ve teknolojiyle mümkün.”
Türkiye’nin bu anlamda öncelikli alanlarini belirledigini vurgulayan Prof. Dr. Kuran, OMÜ’nün de kendi arastirma alanlarini söz konusu alanlara adapte ederek yoluna emin adimlarla devam ettigini kaydetti.
Konusmasinda ayrica lisansüstü egitim görecek ögrencilere yönelik yeni bir program baslattiklari bilgisini paylasan Kuran, bu çerçevede Türkiye’nin savunma sanayisindeki arastirmaci ihtiyacini karsilamak için Samsun Yurt Savunma Sanayii, ASELSAN, Borsan gibi firmalarla protokoller imzaladiklarina vurgu yaparak, “Dolayisiyla savunma sanayimizin ihtiyaç duydugu finansman destegini artik Savunma Sanayii Müstesarligi karsilayacak. Bu gelismeden ötürü hocalarimizin, lisansüstü ögrencilerini bu yöne tesvik etmelerini bekliyoruz” sözlerine yer verdi.
Konusmalarinin ardindan serginin açilisi yapilarak bölge üniversiteleri adina katilan yarismacilarin projeleri incelendi. 10 Ekim tarihine kadar sürecek Samsun Bölge Sergisi'ne davet edilen toplam 50 proje içinden, 1215 Kasim tarihlerinde Ankara’da yapilacak Türkiye Finali'ne katilacak olan 16 proje, sergisi asamasinda jüriler tarafindan belirlenerek, 11 Ekim 2018 tarihinde yapilacak ödül töreninde açiklanacak.