Asagi Çekerek Projesi Ile 4 Sehirdeki Araziler Sulanacak
Orta Karadeniz Bölgesi'nin GAP'i olarak adlandirilan Asagi Çekerek Projesi ile 60 yillik rüya gerçeklesiyor.
Yozgat'ta 65 bin 760 dekar, Tokat'ta 176 bin 650 dekar, Amasya'da 424 bin 490 dekar ve Çorum'da 12 bin dekar olmak üzere toplam 678 bin 900 dekar arazinin sulanacagi projenin büyük ölçekli bir proje oldugunu belirten Amasya Valisi Ibrahim Halil Çomaktekin, "Amasya ilinde DSI'nin sorumluluk sahasinda çok önemli çalismalar yürütülüyor. Asagi Çekerek Projesi Süreyya Bey Baraji çok önemli bir proje. Sadece Amasya için degil 4 ili kapsayan büyük ölçekli bir proje. Bu proje Orta Karadeniz Bölgesi'nin GAP'idir. Bu proje ile 60 yillik rüya gerçeklesiyor" dedi.
Terziköy Fimar Otel'de Asagi Çekerek Projesi bilgilendirme toplantisi yapildi.
DSI Bölge Müdürü Ahmet Kanik, Amasya'da yapilan yatirimlar ve Asagi Çekerek Projesi hakkinda sunumlar esliginde bilgiler verdi. Il genelinde DSI tarafindan yapilmakta olan 24 projenin toplam bedeli yaklasik 239 milyon TL oldugunu belirten Kanik, sulama, hidroelektrik santraller ve taskin koruma tesisleri baglaminda yapilan çalismalar devam ederken, Asagi Çekerek Projesi'nin Tokat, Çorum, Amasya ve Yozgat illerine hizmet verecek olup Amasya'da yaklasik 425 bin dekar, 4 ilde ise yaklasik 679 bin dekarlik bir alanin proje sayesinde sulanacagini söyledi.
Amasya Belediye Baskani Özdemir, çalismanin Amasya'ya ve bölgeye hayirli olmasini dilerken, su havzalarinin oldugu bölgelerde büyük medeniyetler kurulduguna deginen Vali Çomaktekin de, "Mezopotamya gibi büyük bir medeniyetin olusmasinin sebebi, orada Dicle ve Firat havzasinin olmasidir. Görüldügü gibi medeniyetlerin temelinde su vardir. Su kaynaklarini daha verimli kullanma adina sularimizi kontrol altina alip, bölgede yasayan çiftçilerimizin sadece meteorolojik iklim kosullara bagli kalmaksizin, tarimin su ile daha çok bulusturulmasiyla çiftçilerimizin gelirleri de yükselecektir. Yapilan arastirmalarda Türkiye'de kirsal alanda tarim ile ugrasan bir insanin ayni zamanda 4 insanin da geçimini sagladigi görülmektedir. Insanlarin dogduklari yerde geçimini saglamasi, buradan büyük sehirlere göç etmeden, kendi topraklarinda kalip gelirlerini saglamasi çok önemlidir. Gayrisafi milli hasiladaki zirai gelirimizin bu çalismalar sayesinde hizli bir sekilde yükseldigi görülüyor. Ülkemizin degisik illerinden gelen insanlara burada ayrica istihdam saglaniyor" diye konustu.
Çomaktekin, "Orman ve Su Isleri Bakanligimiz ülkemizin her bölgesinde böyle güzel projeleri hayata geçiriyor. Bu projelerin Amasya'da da gerçeklesiyor olmasi bizleri ayrica mutlu etmektedir. DSI çalismalarinin yani sira, Il Özel Idaremiz de benzer çalismalarla sulamaya katki sagliyor. Amacimiz en kisa sürede sulu tarimin her alanda yapilmasini saglamaktir. Bu toplantiya katki sunan herkese tesekkür ediyorum" seklinde konustu.
Konusmalarin ardindan toplantida yer alan katilimcilarin projeye iliskin sorulari cevaplandirildi.