Asagi Çekerek Projesi Orta Karadeniz Bölgesi'nin GAP'idir"

Amasya Valisi Ibrahim Halil Çomaktekin, "Asagi Çekerek Projesi Orta Karadeniz Bölgesi'nin GAP'idir" dedi.

Yozgat, Tokat, Amasya ve Çorum'u kapsayan projenin Güneydogu Anadolu Projesi (GAP) gibi önemli bulan Vali Çomaktekin, Süreyyabey Baraji'nda depolanacak 1 milyar 310 milyon metreküp su ile Yozgat'ta 65 bin 760 dekar, Tokat'ta 176 bin 650 dekar, Amasya'da 424 bin 490 dekar ve Çorum'da 12 bin dekar olmak üzere toplam 678 bin 900 dekar arazinin sulanacagini belirtti.

Proje kapsaminda suya kavusacak Geldingen Ovasi'nin Amasya için çok önemli bir tarim bölgesi olduguna deginen Çomaktekin, "Tarim sektörü Amasya'da oldukça önemli. Ilimiz yüzölçümünün yüzde 45'lik alanini tarim arazileri olusturuyor. 150 bine yakin insanimiz geçimini tarim sektöründen karsiliyor. Geldingen, Merzifon, Suluova, Gümüshaciköy ovalarindan daha çok faydalanabilmemiz için kuru tarimdan sulu tarima geçmemiz gerekiyor. Bu güzel topraklar sulandikça çesidi bol ve verimli ürün almaya basliyoruz. Dekar basina çiftçimizin geliri de artiyor. 2015 yili verilerine göre çiftçimize dekar basina arti bin TL gelir saglanacaktir. Çiftçimiz daha az maliyetle daha çok ürün elde etmeye basliyor. Bu çalismayla 9 bin 474 hektar alanin sulanmasi planlanmaktadir. Göynücek ilçesi ve 11 köyümüz bu sulamadan faydalaniyor. 2 yil gibi kisa bir zamanda çok iyi bir mesafe alinmistir. Bu yatirimlar devletimizin ve hükümetimizin vatandaslara dönük çok önemli makro yatirimlaridir. Kirsal alanda yasayan vatandaslarimizin refah ve gelir düzeyini yükseltmeye dönük, göç etmeden dogup büyüdükleri yerlerde geçimlerini karsilayabilmelerini saglayan bu yatirimlar oldukça önem arz etmektedir" diye konustu.

Geldingen Ovasi Sulama Projesi ikinci kisim insaatinin sürdügü santiyeleri dolasan Ibrahim Halil Çomaktekin'e bilgilere veren Devlet Su Isleri (DSI) 73. Sube Müdürü Turgut Yorulmaz, "Asagi Çekerek Merhale Projesi Geldingen Ovasi Sulamasi ikinci kisim insaatinin sözlesme bedeli yaklasik 31 milyon TL olup isin tahmini bitis süresi 2017 yili Temmuz ayidir. Geldingen Ovasi'nda 9 bin 474 hektar alanin sulanmasini saglayacak proje ile bu yil ki veriler baz alindiginda dekar basina bin TL'lik bir gelir artisi saglayacagi öngörülmektedir. Proje kapsaminda yapilacak islerde 19 bin 700 metre CTP boru imalati, 191 bin metre HDPE boru imalati, bin 171 adet sanat yapimi imalati, 63 bin metre drenaj kanali kazisi ve 1 adet Kayabasi priz yapisi imalatlari yapilacaktir. Isin genel durumunda ise proje kapsaminda 19 bin 700 metre CTP bulunup, 19 bin 700 metre borunun tamaminin ihzarati yapilmistir. 15 bin 400 metre CTP boru imalati tamamlanmis, geriye kalan 4 bin 300 metre CTP borunun imalatina devam edilmektedir. 2015 yili ödenek duruma göre hedeflerimiz ise yüzde 53.5 parasal gerçeklesme ve yüzde 58 fiziki gerçeklesme seviyelerine gelinmesi amaçlanmaktadir. Asagi Çekerek Projesinin tamami bitirildiginde Amasya Il Özel Idaresinin sulamaya yaptigi katkilarla birlikte ilimiz sulanabilir tarim arazilerinin yüzde 90'inda sulu tarima geçilecektir. Bu da ilimiz için çok önemli bir gelismedir" seklinde konustu.

Yorulmaz, Valilik Basin ve Halkla Iliskiler Müdürü Hamdi Yanik, Özel Kalem Müdürü Emrah Tasdelen ve Gözlek ile Oluz köylerinin muhtarlarinin da katildigi incelemede Süreyyabey Baraji'nda su tutulmasiyla dönem dönem yasanan taskinlarin önüne geçildigini ve geçen yil kuraklik olmasina ragmen Göynücek bölgesine istedikleri kadar suyu verildigini bununla da Çekerek Irmagi'nda kaynaklanan taskin riskinin azaltildigini da vurguladi.

http://www.haberler.com/asagi-cekerek-projesi-orta-karadeniz-bolgesi-nin-7710821-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..