Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, günümüzde ihtiyaçlarin ve günlük tüketim malzemelerinin degistigini ve dolayisiyla atik madde miktarinin arttigini belirterek, "Gerek çevre duyarliligi, gerek dünyanin her geçen gün ihtiyaçlarinin getirdigi yeni beklentiler ve gerekse ekonomik olarak artik atik yönetiminin son derece önemli. Artik bunun keyfiyet degil bir mecburiyet noktasina geldigini söylememiz mümkün olacaktir." dedi.
Üniversitenin Erol Olçok Konferans Salonu'nda düzenlenen "Atik Yönetim Süreci ve Sifir Atik Hedefi" bilgilendirme toplantisinda konusan Rektör Alkan, dünyadaki tüketim aliskanliklarinin ve ihtiyaçlarinin degismesiyle birlikte atik konusunun, dünyanin çözüm bekleyen önemli bir problem haline geldigini söyledi.
Dünyada her yil 2,1 milyar tondan daha fazla atik ortaya çiktigini dile getiren Alkan, "Bu atiklarin enerji olarak 4.5 milyar varil petrole esdeger enerji içermektedir. Bu enerji miktari da dünya elektrik tüketiminin yüzde 10’unu karsilayabilecek seviyededir." diye konustu.
Türkiye'deki atik maddelerin ekonomik karsiliginin 1,5 milyar liraya yaklastigini dile getiren Alkan, "Gerek çevre duyarliligi, gerek dünyanin her geçen gün ihtiyaçlarinin getirdigi yeni beklentiler ve gerekse ekonomik olarak artik atik yönetimi son derece önemli. Artik bunun keyfiyet degil bir mecburiyet noktasina geldigini söylememiz mümkün olacaktir." ifadelerini kullandi.
Türkiye'de atik yönetiminin benimsenmesi amaciyla Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in da destekledigi "Sifir Atik Projesi"nin hayata geçirildigini anlatan Alkan, söyle devam etti: "Sifir atik projesi basta israfin önlenmesi, kaynaklarin efektif ve dogru kullanilmasi, olabildigi kadar atiklarin atildigi yerde ayristirilmasi basta olmak üzere çevre duyarliligi ve ekonomik degere dönüstürme açisindan baslatilmis güzel bir projedir. Bizim de bu konuda geçtigimiz yildan itibaren profesyonel bir hüviyete bürünmüs olan bir sürecimiz var. Üniversite bünyesinde basta zaman olmak üzere kagit ve ekmek atiklarini önleyerek israfin önüne geçtik. Tonerlerin toplanmasi ile ilgili çalismalarimiz baslattik. Civa ve benzeri malzemeler içeren florasan ampullerin kullanimi azaltmak için LED ampul kullanimina geçildi. Tekstil atiklarindan bims denilen malzemeyi güçlendirecek bir projeyi bitirmek üzereyiz. Kentsel dönüsüm basta olmak üzere pek çok bina yikiliyor ve orada ortaya çikan malzemeler moloz olarak atiliyor. Biz bunlari ögüterek kalker alasimli çimento malzemeye dönüstürdük ve bunun tekrar çimentoya dönüstürülmesini sagliyoruz. Lastik ve benzer maddelerden de dayanimli asfalt deneyleri yapmaktayiz. Bunlar Üniversitem adina gurur verici gelismeler."