Bafra’da Balik Üreticilerinin Sorunlari Ve Kirlilik Ele Alindi

Samsun’un Bafra ilçesinde Derbent Baraj Gölü’nün daha ekonomik, daha rantabl ve daha verimli hale getirilmesi için toplanti yapildi.

Derbent Baraji’ndaki tesislerde yapilan toplantiya Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Kadir Güven, Bafra Ilçe Müdürü Ahmet Dursun, Samsun-Sinop Su Ürünleri Yetistiricileri Üretici Birligi Baskani Osman Parlak, su ürünleri mühendisleri ve balik yetistiricileri katildi. Osman Parlak yaptigi konusmada, "Derbent Baraji avcilik için artik uygun bir yer degil. Çünkü burada o stok yok. Zaten gölün baliklandirilmasi zamaninda yanlis oldu. Su anda ekonomik olan balik sazan, levrek yerini baska baliklara terk etmis. Burada çay kefali, Israil sazani, kaya baligi istilaci balik olarak su anda barajda bir ekonomik degeri yok. Ekonomik degeri olan baliklar gitmis, istilaci ve hiç bir ekonomik degeri olmayan baliklar baraji doldurmus. Burada avcilik yapmanin bir mantigi yok. Derbent Baraji Türkiye’de en önemli alabalik yetistiriciligi yapilan biridir. Barajlarda alabalik tesisi olan ilk yerdir. Bizden örnek alinarak Türkiye’nin degisik barajlarinda onlarca, yüzlerce tesis kuruldu ve bu tesisler bizden daha iyi ve modern hale getirilmis. Bizi örnek alan kisileri simdi biz örnek almak zorunda kaldik. Burada bu stok olmadigi halde buranin avcilik alani olarak kiraya verilmesine biz siddetle karsiyiz. Olta balikçiligina gelince sonunda karari devlet verecek ama biz sikintidayiz. Her taraf kulübelerle doldu. Nasil bize inceliyorsaniz onlarin da yasal olarak tahsislerini yapin. Olta balikçiligi ile ilgili sorunumuzun yasal statüye kavusturulmasi lazim. Olta balikçilarinin alanlarinin belirlenmesi ve o alanlarin disinda her hangi bir yerde avlanmalari, hepsinin ruhsatli hale getirilerek bir düzene sokulmasi zamani Derbent’e gelmistir. Bizi kirleten baska seylerde var. Çevresel etkiler var. Zaten biz Kizilirmak’in en sonundayiz. Bir sürü kirlilik var. Buraya kadar geliyor. Biz burada hassas olmak zorundayiz. Burada bazilarinin büyükbas hayvan çiftliklerinin atiklari direkt olarak baraja akiyor. Tesisler kurulurken burada analizler yapiliyor. Suyun altindan dibinden, ortasindan, sagindan solundan bir kamyon su veriyoruz. Bunlari çevre bakanligi’nin yetkilileri, çevre bakanliginin tespit ettigi ve yetki vermis oldugu laboratuvarlarla analiz yapiyorlar. Bu analizlerin sonucunda bize ya üretimi durdurun diyorlar ya kapasitenizi azaltin diyorlar ya da yer degisikligi yapin diye 3 tane alternatif sunuyorlar. Tabii cezalariyla beraber. Biz de etraftan gelen kirliligin sonucunun da faturasini ödemek zorunda kaliyoruz. Bizim kirletmedigimiz ama komsumuzun bizi kirlettigi anda analiz sonuçlari kötü çiktigi zaman sonuç bize yaziliyor" dedi.

Son günlerde Türkiye’nin Rus uçagini düsürmesinden sonra Türkiye -Rusya iliskilerinin çok sertlestigini belirten Osman Parlak, “Tabi ki isin politik tarafinda degiliz. Elbette hava sahamiza giren egemenlik kurallari geregi, angajman kurallari geregi düsürülecektir. Bunu sonuçlari balikçilik sorunlarina nebi gibi bir etki yapacak. Birkaç gün önce Rusya’ya gönderdigimiz 11 TIR mal gümrüklerden geri geldi. Geçen yil Türkiye’den Rusya’ya 40 milyon dolarlik bir ihracat oldu. Simdi bu ihracatin yapilamasi halinde bu baligin Türkiye’de satilma mecburiyeti oldugu ve bu fiyatlari düsürecek, fiyatlar düsünce sektör zor durumdaydi ve yetistiriciler çok daha zor duruma düseceklerdir. Zaten bir kaç seneden beri dolarin çok yüksek olmasi bu nedenle yemi dolar üzerinden aliyoruz baligi yurt disina TL üzeri satiyoruz. Bu girdilerdeki maliyet yüksekligi sektörü zor duruma düsürmüstür. Bu durum bizi çok etkileyecektir. Ne istiyoruz öncelikle Rusya’ya verdigimiz bu baligin regüle edilmesi gerekiyor. Nasil edilebilir? Askeri birlikler dogru dürüst balik yemiyor. Bu baligin bir bölümü askeri birliklere, bir bölümü hastanelere, bir bölümünü okullara, bir bölümünü de bazi fakir olan ilçelere devlet katkisiyla verilebilir. Özellikle Norveç’ten aldigimiz somonu da azaltabilir. Böyle tedbirler olabilir. Kisacasi Rusya’nin ekonomik tedbirlerinin bizim balikçilik sektörünün etkilendigini söyleyebiliriz. Firmalar el degisebilir, belki krize girer sonra toparlanabilir ama ülkemiz her seyden daha önemli önce ülkemiz. Ülkeniz yoksa firmalarinizda yok” diye konustu.

Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Kadir Güven ise, “Derbent Baraj Gölü’nde kirlenmenin yapilacak analizlerle belirlenmesinden sonra bunu degerlendirebiliriz. Olta balikçiligi ile ilgili belirlenecek alanlarda daha düzenli bir sekilde olmali. DSI tarafindan belirlenen alanlara amatör balikçilar bölgesi tabelalarini bir an önce asarak uygulamayi baslatabiliriz. Sektörün farkli bir sekilde Samsun’da tartilasacagi 2016 yilinin ilk aylarinda bir çalistay olacak. Iç sularimizdaki kirlilik, yetistirme ortaminda süreleriyle alakali, planlamayla ilgili, her birisi farkli farkli tartisilacak bir çalistayla yapilir. En büyük sikintimiz su anda ülkesel manada balikçilarimizin ihracat noktasi. Su günlerde Fransa’da yapilacak toplantida Sayin Cumhurbaskanimiz da bu konulari görüsecek ve insallah asarlar diye düsünüyorum. Genel itibariyle bizim buradaki yetistiricilikle ilgili konustugumuz konuyu önümüzdeki günlerde çalistayda daha iyi ele alabiliriz. Geriye dogru gittigimizde Kizilirmak’in geri dogru gittigimizde Sivas’tan beriye gelen bir su kaynagi var. 14-15 tane ili buraya yansimasi sorun olarak geliyor. Bunlarin da sonuçlarini ilgililere iletilerek çok daha saglikli bir üretim periyotuna dogru gitmek bizim için daha iyi olasilik diye düsünüyorum" seklinde konustu.

http://www.milliyet.com.tr/bafra-da-balik-ureticilerinin-sorunlari-samsun-yerelhaber-1089899/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..