Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yilmaz, 10 yildir sürdürdügü çalismanin ardindan Tokat'in "Basçiftlik Beyazi" isimli patatesin tescillendigini bildirdi.
Prof. Dr. Yilmaz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yillardir patates üzerine çalismalar yaptigini, 2005 yilindan bu yana da Tokat'in Basçiftlik ilçesinde üretilen "Basçiftlik Beyazi" isimli patates üzerinde arastirma yaptiklarini söyledi. Türkiye'nin yerli patates çesitlerine ihtiyaci oldugunu, bu kapsamda da "Basçiftlik Beyazi" için Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlügüne tescil basvurusunda bulunduklarini anlatan Yilmaz, söyle konustu:
"Yillardan beri bu beklentilere cevap bulabilmek için geceli gündüzlü çalismalarimizi ortaya koyduk. 19 Nisan itibariyle milli patates çesidi listesine Türkiye'nin ilk beyaz patatesini tescil ettirerek eklemis olduk. Bu bizim müthis sevinç kaynagimiz. Ülkemiz için bir gurur oldugunu düsünüyorum. Çünkü yillardan beri 100'ün üzerinde patates çesidi üreten, yabanci ülkelerin, Almanya'nin, Hollanda'nin, Fransa'nin, Amerika'nin ve Fransa'nin çesitlerini üreten bir ülkeydik. Artik yerli çesitlerin üretim zamani gelmistir diyebiliriz."
Basçiftlik Beyazi'nin Türkiye'nin ilk beyaz çesidi olmasi için hem alanda hem de Türkiye'nin degisik bölgelerinde çalisma yürüttüklerini, ürünün tescillenmesiyle çalismalarinin meyvesini aldiklarini ifade eden Yilmaz, söyle devam etti:
"Basçiftlik Beyazi içi beyaz olan bir çesit. Nisasta ve kuru madde orani yüksek. Tokat'ta bin rakimin üzerindeki yerlerde özel olarak yetistirildigini ve çok sevilerek tüketildigini söylüyoruz. Çiftçilerimiz de bu çesidin tohumlarinin beklentisine girdi. Bundan sonra tohumluklari ticarilesecek. Tarim Kredi Kooperatifleri Merkez Birligi Genel Müdürü Ayhan Karayama beyi ziyaret ettim. 'Sizin ilçenizle isimlendirilmis bir çesit, bunun tohumunu üretmek size yakisir' dedim. Basçiftlik beyazina ait tohumluklari gönderecegiz."
"Basçiftlik Beyazi"nin dekar basina verdigi ürünün diger patates çesitlerinin üzerinde oldugunu belirten Yilmaz, "Patates Türkiye ortalamasinda 1 dekara 3 ton 100 kilogram verim veriyor. Basçiftlik beyazinin ise dekar basina 4 ton 243 kilogram verimi oldu. Iyi bir verim. Potansiyeli de var. Besleme sartlarini buldugu zaman 4 ton veya 5 ton verim alinacak bir çesit. Türkiye'nin tohumluk bakimindan disa bagimliligini azaltmayi istiyoruz. Ne kadar yerli çesit tescil edilirse ve tohumluklari üretilebilirse, pazar bulunursa yabanci çesitlerin pazar payi azalacak." diye konustu.