Vali Mustafa Çiftçi, Mecitözü- Amasya karayolu üzerindeki tarihi Roma dönemine dayanan Figani köyünün 6 kilometre dogusunda yer alan Beke Kaplicasi olarak bilinen bölgede incelemelerde bulundu.
Toplamda 130 dönümlük bir alan üzerinde kamulastirmasi tamamlanan Beke Kaplicalari’nin üç yil önce baslayan sondaj çalismasinda sona gelindi. Kaplica turizmine uygun 37 derecelik su, 4 kilometrelik izoleli isale hattiyla Çorum-Amasya karayolu kenarina kadar tasindi. Kaplicanin altyapisinin özel sektör yatirimina hazir ama yatirimci bulunamiyor. 20 yildir sorunu çözülemeyen ve bir türlü faaliyete geçirilemeyen Beka Kaplicalari’ni yerinde inceleyen Vali Mustafa Çiftçi, bura için daha önce isletmeciler için yap-islet-devret modelinin önerildigini ancak talipli çikmadigini belirterek, alternatif çözüm arayisi içinde olduklarini söyledi.
Beke Kaplicalari’nin Çorum-Amasya karayolu üzerinde oldugu için bölgeye hareketlilik kazandiracagini aktaran Çiftçi, Beke’nin faaliyete geçmesi için farkli model ve alternatif arayislari içinde olduklarini belirterek; “Beke Kaplicalari bölgenin hareketlenmesi önemli bir turizm yatirimi. Üç yil önce baslayan sondaj çalismalari kapsaminda 4 kilometrelik izoleli isale hattiyla Çorum-Amasya karayolu kenarina kadar tasindi. Bura için 2013 yilinda çalismalar baslamis, 2017 yilinda da OKA’nin destegi ile de su bu bölgeye kadar getirilmis. 5 yildizli bir kompleks yapilmasi düsünülüyor ama yeterli ödenek ayrilamadigindan dolayi yap-islet-devret modeli ile yatirimin devam etmesi düsünülmüs. Kimse talipli olmadigindan dolayi da biz bura için baska model ve alternatifler düsünüyoruz. Insallah faaliyete geçirilebilirse burada güzel bir tesis yapilabilir. Piknik alanlari, oyun alanlari vb çesitli yatirimlarla bölge canlanir.” ifadelerini kullandi. Türkiye Halk Sagligi Kurumu tarafindan incelenen Beke kaplica suyunun; “Eklem hastaliklarinda, kronik bel agrisinda, miyozit, tendinit, fibromiyalji sendromu, miyofasial agri sendromunu gibi yumusak doku hastaliklarinda, Ortopedik operasyonlar sonrasi ve uzun süreli hareketsiz kalma gibi durumlarda mobilizasyon ve rehabilitasyon çalismalarinda destekleyici/ tamamlayici tedavi unsurunda etkili oldugu belirtildi. http://www.corumhakimiyet.net/mecitozu/bekeye-farkli-modeller-dusunuluyor-h6981.html
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..