Bu Merkez, Ileri Teknolojik Ürünler Ortaya Çikaracak

Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi'nde (Omü) hizmete giren Karadeniz Ileri Teknoloji Arastirma Merkezi, arastirma yapacak kisi ve kurumlara bilgi, egitim, teknik ekipman ve alt yapi destegi saglayarak ileri teknolojik ürünler ortaya çikaracak.

Kalkinma Bakanligi Devlet Planlama Teskilati (DPT) tarafindan 2010 yilinda projelendirilen Karadeniz Ileri Teknoloji Arastirma Merkezi (KITAM) hizmete girdi. Üniversite-sanayi isbirliginde inovasyon-yeni ürün üretmesi planlanan Karadeniz Ileri Teknoloji Arastirma Merkezi'nde, çekme ve ileri teknolojide kullanilan pahali cihazlarin hem üniversite arastirmacilarina hem de sanayi firmalarina desteklemesi amaciyla tasarlandi. Merkezde, bes farkli alanda faaliyet sürdürülüyor. Biyoteknoloji birimi, malzeme ve nano teknoloji birimi, maymer birimi, görüntüleme birimi ve otomasyon birimini içerisine alan bu merkezde, bilimsel, teknolojik arastirma alanlarini belirlemek, arastirmacilari bu konulara yönlendirmek ve tesvik edilmesi amaçlaniyor.

Bilimsel ve teknolojik arastirmalara alt yapi ortami olusturmak, alt yapi ortamini gelistirecek yenilikleri takip etmek ve uygulamak, ileri teknolojiye dayali yeni tani ve tedavi yöntemleri ve kullanilabilir ürünler gelistirmek amaçli kurulan merkezde 22 laboratuar, 5 idare bürosu ve 320 m2 toplanti salonu bulunuyor. Arastirma ve incelemeler yapmak, bilimsel ve teknolojik arastirma-gelistirme çalismalari yapmak, bilim ve teknoloji alaninda hazirlanacak projelere bilimsel destek verecek olan Karadeniz Ileri Teknoloji Arastirma Merkezi, arastirma yapacak kisi ve kurumlara bilgi, egitim, teknik ekipman ve alt yapi destegi verecek.

Omü Bilimsel Arastirma Projeleri Komisyonu tarafindan kabul edilip desteklenen projelerin merkezde çalisilmasina 3 bin 200 metrekare alaniyla destek verecek olan bu merkezde, özel hassas alet ve teçhizatin bakim, onarim, ayar, analiz ve test hizmetlerini imkanlari ölçüsünde yerine getirecek. Sertifikasyon hizmeti vererek, temel bilimler uygulamali bilimler, mühendislik konularinda tani, danisma ve arastirma hizmetleri sunacak. Diger kurumlarda görevli kisilerin arastirmalarina da deney imkani saglayacak.

Hizmete giren merkez hakkinda açiklama yapan Omü Karadeniz Ileri Teknoloji Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Okumus, "Üniversitemize kurulmakta olan Teknopark alaninda yer alan sanayi sektöründeki çalismalara da destek verecegi inanci ile bu projenin alt yapisi kurulmus ve bu sekilde arkadaslarimiz çalismalara devam etmektedir. Toplam olarak, bu merkezimizde 8 personelimiz var. Birkaç uzman personeli daha buraya katarak burayi zenginlestirmek istiyoruz. Burada personellerimiz hizmet vermek için su anda egitim almaktadirlar. Bu merkez içerisinde su ana kadar bir bina yapilmasi gerçeklesti ve içerisine 100'ün üzerinde cihaz alindi. Ayrica merkezimizde, güvenlik sebebiyle 24 saat kamera kontrol ve sifreli kapilar mevcut olup, gelen örnekler barkodlu sistemde okutularak analize gönderilmektedir. Gelen ürünlerin güvenligi en üst düzeyde saglanmaktadir. Biyoteknoloji birimi yüksek teknolojinin kullanildigi hepa filtreli odalarda biyolojik bulasmaya karsi önlem alinmis odalarda islemler yapilmaktadir" dedi.

Karadeniz Ileri Teknoloji Arastirma Merkezi'ne kazandirilan taramali elektron mikroskobun farkli aparatlari ile Türkiye'de nadir bulundugunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Okumus, "Bu cihazin hemen hemen ikincisinin oldugunu zannetmiyorum. Çünkü aparatlariyla beraber çok genis alanda kullanilma ihtimali var ve bu kapsamda malzeme analizinde, biyolojik ürün incelenmesinde, ürünleri bir milyon kez büyütmeyi bu cihazi kullanarak yapabilirsiniz. Bununla beraber bu mikroskop adi altinda birçok elementin analizini yapabiliyoruz. Bunun yaninda birçok DNA teknolojilerinin uygulandigi bir merkez konumundayiz" diye konustu.

Dünyada 5 merkezde bulunan ve Türkiye'de ilk defa hizmet girecek olan protein kromotografi cihazi hakkinda bilgi veren Okumus, "Bu cihaz Türkiye'de bir tane dünyada su anda 5 tane merkezde oldugunu bize ifade ettiler. Kromotografi cihazi ile yüksek saflik oraninda enzim, protein, hormon gibi ürünleri elde etme durumumuz mevcut olup ayrica DNA çip teknolojileri ile 60 bin tane geni kisa sürede inceleme ihtimalimiz var. Dolayisiyla bütün inovasyon programlari içerisinde yer alan birçok teknoloji, merkez halinde bu konuda çalisan bütün firmalara; malzeme, görüntüleme ve biyoteknoloji alaninda çalisan bütün firmalari buraya davet ediyoruz. Ilaç sanayinde kullanilabilen bu cihazlar, proteinleri ve enzimleri degisik sekillerde safliklarini da, oranlarini da belli ediyor. Bu cihazlari, merkezimize ve üniversitemize kazandirmaktan gurur duyuyoruz. Çünkü bu cihazlar gerçekten su anda inovasyon programi ve Teknopark kapsaminda yer alan sirketlerin çogunlukla kullanacagi cihazlardan bir tanesidir. Bu cihazlarin toplami zaten 3 ana kategoride verilebilir. Görüntüleme birimi, malzeme birimi, biyoteknoloji birimi ve otomasyon sekli ile kurulan cihazlardir. Bu cihazlar her birime hizmet edecek sekilde tasarlanmistir" seklinde konustu.

 

http://www.haberler.com/bu-merkez-ileri-teknolojik-urunler-ortaya-5999621-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..