"Çaliskan Kadin Arilar"in Ürünleri Sofralari Süslüyor

Amasya'nin Merzifon ilçesine bagli farkli köylerde yasayan kadinlar, "Çaliskan Kadin Arilar" adiyla kurduklari kooperatifle ürettikleri yöresel ürünleri ekonomik degere dönüstürdü.

 

 

 

Evde ürettikleri yöresel ürünleri Türkiye'ye tanitmak ve bu ürünleri ekonomik degere dönüstürmek isteyen 20 köylü kadin, bir araya gelerek "Çaliskan Kadin Arilar" adiyla kooperatif kurdu. Merzifon'un farkli köylerinde yasayan girisimci kadinlar, ürettikleri yöresel ürünleri "Amesia" markasiyla Türkiye geneline pazarliyor.

 

 

Kooperatif bünyesinde üç köyde kurulan dört atölyede katmer, peynir, reçel, marmelat üreten kadinlar, bunlari Samsun ve Amasya'daki subelerinin yani sira internetten ve marketlerden tüketiciye ulastiriyor.

 

 

Girisimci kadinlardan Medine Alkoç, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 20 kadinla çiktiklari yolda basari sagladiklarini, bugün üye sayisinin 100'e ulastigini söyledi.

 

 

 

Kendi özgürlüklerini kazanmak ve ürettikleri yöresel ürünleri herkesin tatmasini istedikleri için bu yola çiktiklarini dile getiren Alkoç, söyle devam etti: "Amasya Ili Damizlik Sigir Yetistiricileri Birliginin duyurusuyla bir araya geldik. Önce birbirimizi tanidik, kooperatifçiligi ve birlikte hareket etmeyi ögrendik. Daha sonra 'Ne yapariz?' diye düsündük ve yöresel ürünlerimizi üreterek halkin begenisine sunmaya karar verdik. Ürünlerimizi üretip fuarlara katildik. Ürünlerimiz begenilince yolumuzda ilerlemeye devam ettik. Eslerimiz ilk basta bu isi beceremeyecegimizi düsündü. 'Kooperatifçiligin ne oldugunu biliyor musunuz? Evde oturmakla kooperatifçilik yapilmaz.' dediler ama biz basaracagimiza inandik ve basardik."

 

 

Bütün kadinlara hayal kurmalarini ve hayallerinin pesinden gitmelerini tavsiye eden Alkoç, sunlari söyledi: "Biz hayalimizin pesinden gittik. Pek çok kadina umut oldugumuzu düsünüyorum. Çevremizdeki kadinlarin hayallerini, bakis açilarini, en önemlisi de çocuklarimizin bakis açisini degistirdik. Eskiden çocuklar köyde yasamak istemiyordu ancak simdi, 'Anne okuyup geliriz, asgari ücretle çalisacagimiza dogdugumuz topraklarda çiftçilik yapariz' diyorlar. Biz köyden kente göçü önlemeye çalistik. Bunda da basarili oldugumuz düsünüyorum."

 

 

 

Sultan Beyli ise ürettiklerinin deger bulmasinin kendilerini çok mutlu ettigini vurgulayarak "Tüm arkadaslarimizin kisiliklerine ve el becerilerine göre lakaplari var. Benim lakabim da 'Bicirik ari', grup içinde çok neseli oldugum için." dedi.

 

 

 

Eskiden köyde rutin islerinin ardindan sonra evde el isi yaptiklarini anlatan Beyli, "Simdi bütün kadinlari bir çati altinda toplayip becerileri ortaya çikardik, el emeklerinin deger bulmasini sagladik. Biz çalisiyoruz ancak hiç yorgunluk hissetmiyoruz. Kendi parasini kazanmak mutluluk verici." diye konustu. http://www.milliyet.com.tr/caliskan-kadin-arilar-in-urunleri-sofralari-amasya-yerelhaber-3221966/

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..