Çeltigin Alternatifi Dane Misir

Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden olan ve yaklasik 6 bin 500 hektarlik alanda çeltik ekimi yapilan Çorum'da ekim havzasinin baraj gölleriyle bir miktar daraldigi, sulanabilir arazi artisinin ise üreticiye alternatif ürün yetistirme seçeneginin önünü açtigi belirtiliyor.

Osmancik Ziraat Odasi Baskani Mustafa Çaliskan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yaklasik 6 bin 500 hektar alanda çeltik üretimi yapilan Çorum'da, yillik 61 bin 507 ton pirinç üretildigini, yörede en büyük ekim havzasinin 2 bin 123 hektarlik alanla Osmancik ilçesinde oldugunu belirtti.

Türkiye'nin pirinç ihtiyacinin yüzde 7'sinin Çorum'dan karsilandigini ifade eden Çaliskan, "Bölgemize insa edilen baraj gölleri nedeniyle çeltik havzasinda 2 bin dekar gibi ciddi bir alan daralmasi söz konusu oldu." dedi.

Çeltik havzasindaki 2 bin dekarlik daralmaya karsilik 70 bin dekar arazinin sulu tarima uygun hale getirilmesi gayretlerinin ise bölge üreticisine alternatif ürün yetistirme olanagi saglayabilecegini ifade eden Çaliskan, söyle konustu:

"Kizilirmak üzerine kurulan 3 ayri baraj gölü, çeltik havzasinin daralmasina neden oldu. 2014 yili itibariyla ekilebilir alan 2 bin hektara geriledi. Bu da çiftçilerimiz için alternatif tarim arayisini zorunlu kiliyor. Bu nedenle bölge çiftçisini ülkemizde üretim açigi olan dane Misir yetistiriciligine yönlendirmeye çalisiyoruz."

Orman Ve Su Isleri Bakanligi tarafindan yürütülen Obruk-Dutludere Sulama Projesi'nin tamamlanmasiyla kiraç arazilerin suyla bulusmasinin amaçlandigi ve bu sayede sulanabilir alanin üç katina çikabilecegini ifade eden Çaliskan, söyle devam etti:

"2015 yilinda tamamlanmasi planlanan Obruk-Dutludere Sulama Projesi ile ilçenin yaklasik 70 bin dekar yeni sulanabilir araziye kavusacagi da dikkate alinirsa, üretimiyle çeltikten önde olan dane Misir yetistiriciligi ilçede yeni bir sektör olarak karsimizda durmakta. Gida, Tarim Ve Hayvancilik Bakanligi'nin destegiyle 500 dekarlik bir arazide deneme amaçli dane Misir ekimi yapacagiz."

Çaliskan, misirin dünyada üretim açisindan bugdaydan sonra ikinci sirada yer aldigini, çeltigin ise üçüncü sirada bulundugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Türkiye Misir üretiminde yaklasik 5 milyon ton ile dünya siralamasinda 24. ülke. Dolayisiyla ülkemizde Misir yetistiriciliginde büyük bir açik var. Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi pek çok alanda kullanilan 'dane Misir' üretiminin artirilmasi yönünde üreticiye destekte bulunuyor. Biz de bu firsati en iyi sekilde degerlendirmeyi amaçliyoruz."

 

http://www.haberler.com/uretim-havzasi-daralan-celtigin-alternatifi-dane-5995511-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..