Samsun Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi Kati Atik Düzenli Depolama Sahasi Isletme Müdürü Çevre Mühendisi Fatih Kutbay, kurumun faaliyetleri hakkinda bilgiler verdi.
Atik yönetimi sürecinin baslangiçtan günümüze kadar olan gelismeleri dile getiren Isletme Müdürü Çevre Mühendisi Fatih Kutbay, “2000 yilindan itibaren Samsun Büyüksehir Belediye Baskanimiz sayin Yusuf Ziya Yilmaz’in Samsun’un kangren olmus kati atik sorununu çözmek için gösterdigi istek ve kararliligi sayesinde, kati atik yönetim plani ve uygulamasina yönelik çalismalarimiz baslamistir. 2002-2007 yillari arasinda kati atik yönetim plani, egitim ve uygulama çalismalari yani sira eski vahsi çöp döküm alani olan Yilanli derenin islahi çalismalari sürdürülmüstür. 2008 Mayis ayinda Kati Atik Depolama Sahamiz isletmeye açilmistir. Baslangiçta günlük 400 ton çöp miktari bugün itibariyle günlük 550 tona ulasmistir. 2014 Mart seçimleri sonrasi degisen büyüksehir yasasi geregi Büyüksehir sorumluluk alanina giren yeni ilçelerden günlük toplam 350 ton atigin bertarafi da bizim sorumlulugumuza geçmistir. Bu atigin 200 tonu Bafra ve Havza’ya yapilacak Aktarma Istasyonlari ile Büyüksehir Belediyesi Merkez Kati Atik Depolama Sahasi’na getirilecektir. Kalan günlük 150 ton atik hale hazirda isletimde bulunan Çarsamba Kati Atik Depolama Sahasi’nda bertaraf edilecektir. Merkez Depolama Sahasi’ndaki uygulamalar Çarsamba Sahasi içinde de faaliyete geçirilecektir. Atik miktarinin yüzde 63 oraninda artacak olmasi daha büyük kapasiteli bir sizinti suyu aritma tesisi yapimini beraberinde getirmistir. Bu konudaki yeni aritma tesisinin proje ve ihale çalismalari devam etmektedir” dedi.
2010 yili Ekim ayi itibariyle çöp gazindan (metan gazi) enerji üretim faaliyetleri çalismalarina baslandigini vurgulayan Isletme Müdürü Çevre Mühendisi Fatih Kutbay, “Çözüm ve uygulama ortagimiz olan Samsun Avdan Enerji Üretim ve Ticaret A.S. firmasi alt yapi çalismalarini bitirerek 2012 Mart ayinda enerji üretimine basladi. Su anda saatte bin 700 m3 metan gazi kullanarak saatte 3 bin Kw’lik enerji üretimi devam etmektedir. Bu da aylik ortalama 10 bin hanenin elektrik tüketim ihtiyacina denk geliyor. Amaç günde 7 bin Kw saat kapasiteye ulasmaktir” diye konustu.
Türkiye’de ilk olacak biyogaz tanklari hakkinda bilgi veren Fatih Kutbay, “2013 yili içinde 10 bin m2 alan üzerinde firmamiz tarafindan biyogaz tanklari yapimina baslanmistir. 2014 yili Haziran ayi sonunda 70 ton kapasite ile, depolama sahasina gelen kati atik içindeki organik madde ile üretime baslanacaktir. Bu özelligi ile Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan sistem, sadece kati atik içindeki organik madde kullanilarak, islak fermantasyon metodu ile gerçeklestirilecektir. Bu fermantasyon ile olusan metan gazi, halihazirda olan elektrik üretim motorlari sayesinde elektrige çevrilecektir. Fermantasyon sonrasi kalan sivi ve kati unsurlar organik sivi gübre ve organik kati gübre olarak tarimda kullanilarak ekonomiye kazandirilacaktir. Bilim kurumlariyla da laboratuar ve analiz çalismalarimiz da devam etmektedir. Daha sonrasinda bu tesislere ek olarak 2 biyogaz tanki daha yapilarak kapasite günde 210 tona ulasacak ve sahaya gelen organik atigin çogu bertaraf edilerek enerjiye dönüstürülecektir. Bu sayede Kati Atik Depolama Sahasi’nin ömrü de uzamis olacaktir ” seklinde konustu.
Geri dönüsüm konusunda da açiklama yapan Kutbay, “Samsun merkezde ilçe belediyelerin faaliyetleri sonucu kaynaginda yillik ortalama 20 bin ton, Kati Atik Depolama Sahasi ise ön islem tesisinde de yillik ortalama 10 bin ton ile toplamda yillik 30 bin ton geri dönüstürülebilir atik ekonomiye kazandirilmaktadir. Ayrica kati atik depolama sahasindaki ön islem tesisinde civar köylerden bayan agirlikli 120 personel istihdam edilmektedir” ifadelerini kullandi.
2009 yilindan itibaren günlük 4,5 ton kapasiteli tibbi attik sterilizasyonun faaliyete geçtigini hatirlatan Kutbay, “Saglik kuruluslarindan toplanan günlük 4,5 ton tibbi atik sterilize edilerek zararsiz hale getirilmektedir” açiklamasinda bulundu.