Çöpten Elde Edilen Enerji Ile 30 Bin Konutun Elektrik Ihtiyaci Karsilanacak

Enerji Bakani Taner Yildiz, Amasya’da 30 bin konutun elektrik ihtiyacini karsilayacak tesisin açilisina katildi. Yaklasik 2,4 megavat elektrik üretim kapasitesine sahip tesis ayni zamanda çöplerden çikan metan gazinin da çevreye salinimini önleyecek.

Törende konusan Bakan Yildiz, çöpün Türkiye’yi kirletmeyle alakali tehdit olusturdugu bir ortamda bunu firsata çeviren bir yapiyi kurguladiklarini söyledi. Ev hanimlarinin bu durumu daha iyi bildigini ifade eden Yildiz, "Özellikle kisi basina ambalajlarin çok arttigi bir ortamda, ortalama 1,5 kilo günlük atik üretiyoruz. Evde 4 kisi yasiyorsa ortalama 5 kilo civarinda atik üretiyoruz. Burada 500 tona karsilik geliyor." dedi.

Enerji projelerinin özellikle çevreye ragmen degil, çevreyle beraber gelistirilmesinin temel politikalari oldugunu kaydeden Yildiz, sunlari dile getirdi: "Ülke genelinde biz 30 milyon ton atik topluyoruz bütün belediyelerimizde. O yüzden bunun bir sistematik içerisinde mutlaka koordine edilmesi lazim. Amasya Belediyesi 30 tane ilimizde oldugu gibi kendi üzerine düsen görevi basari ile tamamladi. Biz burada bir milyar liralik atigin yapilandirilmasindan bahsediyoruz. Çöp bir tehdittir ama bunu burada firsata dönüstürmüs oluyoruz. Atiktan elektrik üretimi yalnizca bir elektrik üretim isi degil. Biz, Allah'in güzel ülkemize verdigi sudan, günesten, rüzgardan, jeotermalden, biyokütle ve atiklardan enerji elde ediyoruz. Gelismis ülkelerde bu tür kaygilarin daha geriye birakildigi ve yerine bu tür güzel projelerin olusturuldugu bu yapidan bahsediyoruz. 50'den fazla ülkede 1,5 milyondan daha fazla istihdamin oldugu sektörden bahsediyoruz."

Dünyadaki birincil enerji arzinin yüzde 10'unun çöp ve kati atiklardan kaynaklandigini vurgulayan Yildiz, "Çöpten çikan metan gazi normalde küresel isinmaya karbondioksitin tam 21 kati kadar daha olumsuz tesiri var. 

Türkiye'de birkaç yil öncesine kadar da atiklardan elektrik üreten tesisimiz yaklasik 4 ile 5 civarindaydi. Su anda bunlarin sayisini artirdik ve 100 megavatina yakini isletmede, 80 megavatlik da insa halinde bir yapimiz var.

Modernlesen dünyada mademki büyümeyi ve gelismeyi tercih ettik, o zaman bu tür çöplerin de kontrolünü mutlaka yapmamiz lazim. Buradaki model iyi bir model. Artik kamunun, belediyelerin ve bagli kuruluslarin bu manada bir yatirimin basina geçmelerinin çok dogru degil. Yatirimin denetlenmesi ve kontrol edilmesi dogru. O yüzden özel sektör ile gelistirilen bu modelin dogru olacagi kanaatindeyim. Ülkemizin bir kösesinde bin megavatlik bir dogal gaz santralini nasil açiyorsak, buradaki bir megavatlik santrali de benzer heyecanla açiyoruz. Belki de bu yerli kaynak oldugu için daha çok heyecanlaniyoruz." açiklamalarinda bulundu.

Konusmalarindan ardindan Bakan Yildiz, Amasya Valisi Ibrahim Halil Çomaktekin, Amasya Belediye Baskani Cafer Özdemir ve diger katilimcilar ile birlikte tesisin açilisini yapti.

http://www.haberler.com/copten-elde-edilen-enerji-ile-30-bin-konutun-7313202-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..