Çorum’un Bogazkale ilçesinde bulunan Hattusa antik kentinde bazi kült ritüellerde kullanildigi tahmin edilen yapinin iki ayri bölümünde 3500 ve 3800 yillik 75 küp bulundu.
Hattusa Kazi Baskani Prof. Dr. Andreas Schacahner, bu yilki kazilarda daha önceki yillarda basladiklari Hitit dönemine ait büyük yapinin devamini açmaya çalistiklarini belirterek, burada bulduklari çivi yazili metinlerden hareketle bu yapinin bazi kült ritüellerde kullanildigini düsündüklerini söyledi.
Bu düsünceyi destekleyen baska buluntularinda oldugunu dile getiren Prof. Dr. Andreas Schacahner, “Bu yil buldugumuz 3500 yillik içme kabi ve daha önce bulunan keçi ve yumruk seklindeki kaplari da bu yapida bulduk. 50 metre uzunluga, 300 metre genislige sahip olan binamiz çok büyük. Yapinin iki safhali oldugunu görüyoruz. Hitit döneminde kurulup imparatorluk döneminin baslangicinda tekrar tamir görmüs hatta daha da büyütülmüs” dedi.
Ilk kurulus dönemine ait bir odada depolama kaplari bulduklarini açiklayan Kazi Baskani Prof. Dr. Schacahner, “Böylece yapinin kendine has bir ekonomik sistem oldugunu gördük. Bu buluntular yapinin bagimsiz bir kurum oldugunu düsünmemizi sagliyor. Burada bazi küpler hala yerinde. Onlari bulunduklari yerden çikararak restorasyon isleminden sonra Müze’ye teslim ediliyor. Bu yapida 40 adet küp bulundu. Binanin güney kisminda ise daha eski bir tabakaya ait 35 küp daha tespit edildi. Bu depolama o dönemin insanlari için çok önemli. Çünkü iç anadolunun cografi sartlari ekonomiyi bazen dengeleri saglayamiyor. Özellikle sehir yasami istihdam etmek için depolama sartti. Baklagiller, hububat ama sivilarda yaglar ve diger seyler burada stok olarak kullanildigini düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.