Çorum Tarih ve Teknolojiyle Öne Çikacak

Çorum için Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi'nin "Güdümlü Proje Destegi" kapsaminda destekledigi projelerden biri de "Çorum Teknoloji Gelistirme Bölgesi (TEKNOKENT) Projesi"dir. 2012 Yili Güdümlü Proje Destegi Programi kapsaminda toplam bütçesi 6.000.000 TL olan ve 4.500.000 TL'lik kismi OKA tarafindan hibe destegi ile finanse edilen, 24 aylik uygulama dönemi 18 Aralik 2012 tarihinde gerçeklestirilen imza töreni ile baslayan Çorum Teknoloji Gelistirme Bölgesi Yönetici Anonim Sirketi, üniversiteler, arastirma kurum ve kuruluslari ile üretim sektörlerinin isbirligi saglanarak, ülke sanayisinin uluslararasi alanda rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapiya kavusturulmasi maksadiyla teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik gelistirmek, ürün kalitesini veya standardini yükseltmek, verimliligi artirmak, üretim maliyetlerini düsürmek, teknolojik bilgiyi ticarilestirmek, teknoloji ile yogun üretim ve girisimciligi desteklemek, küçük ve orta ölçekli isletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu saglamak, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun kararlari da dikkate alinarak teknoloji yogun alanlarda yatirim olanaklari yaratmak, arastirmaci ve vasifli kisilere is imkâni yaratmak teknoloji transferlerine yardimci olmak ve yüksek ileri teknoloji saglayacak yabanci sermayenin ülkeye girisini hizlandiracak alt yapiyi saglamak amaciyla 6102 sayili Türk Ticaret Kanunun ve 4691 sayili Teknoloji Gelistirme Bölgeleri Kanunu'na istinaden, Gümrük ve Ticaret Bakanligi Iç Ticaret Genel Müdürlügünün 10.05.2013 tarih ve 3775 sayili izin yazisi ile kurulmustur. Idare Binasi ve Kuluçka Merkezi olarak yaklasik 17.000 m2 arazi üzerine insa edilen Teknokent, ileri teknoloji alaninda çesitli disiplinlere hitap eden, yenilikçilik ve girisimcilik kültürünün gelismesini saglayacak üniversite sanayi isbirligi mekanizmalari ve kurumlarini barindiran bir ortam sunmak, bu ortamda yer alan akademisyenlere, girisimcilere, sirketlere ve çalisanlarina uluslararasi rekabet imkâni saglayacak kalitede profesyonel teknopark hizmetleri sunmak ve Girisimciligi tesvik ederek yeni sirketlerin kurulmasini ve mevcut sirketlerin yenilige dayali olarak büyümesini saglamak misyonuyla, bir sanayi sehri olan Çorum basta olmak üzere tüm ülkeden gelecek firmalar araciligiyla, katma degeri yüksek, nitelikli Ar-Ge faaliyetlerine ev sahipligi yapma kapasitesine sahip bir yapi olarak 2014 yilindan beri hizmet vermektedir.

 

 

Çorum'un ekonomik alanda kalkinmasinda önemli yer tutacak bir proje olarak "Çorum Ilinin Tibbi ve Aromatik Bitki Üretim Merkezi Haline Getirilmesi Projesi" ile Çorum ilinin tibbi aromatik bitki üretim merkezi haline getirilerek ilde yetisen önemli bitki türlerinin fide ve tohum islahini saglamak, tarimsal arastirma çalismalari ile TR83 Bölgesinin ekonomik ve tarimsal kalkinma potansiyellerini harekete geçirerek kirsal alanlarin cazibe merkezi haline gelmesi ve yoksullugun azaltilarak köyden kente göçün azaltilmasi amaçlanmaktadir. Projede Hacettepe Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Farmasötik ve Botanik Anabilim Dali Baskanligi, Hitit Üniversitesi Gida Mühendisligi Bölümü ve Çorum Il Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü istirakçi olarak yer almaktadir. Birden fazla kurumun isbirligi ile hayata geçirilecek bu proje Çorum'un tibbi ve aromatik bitki üretim merkezi olmasi için önemli bir adim niteligindedir. Toplam 3.035.554,55 TL bütçeli, 24 ayda tamamlanmasi planlanan projenin yüzde 75'i (2.276.665,90 TL) Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi tarafindan karsilanacak olup proje basvuru sahibi Çorum Il Özel Idaresi'dir. Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi'nin sagladigi Güdümlü Proje Destegi kapsaminda destek verdigi bu ile Proje ile 2400 m2 serada tibbi aromatik bitkilere ait fide üretim serasi, 50 dekarlik açik alanda karabugday üretimi ve 100 dekarlik açik alanda tibbi aromatik bitkilerden Adaçayi, Lavanta, Kekik, Melisa, Ekinezya, Tibbi Nane, Civan perçemi, Çörekotu, yetistiriciligi yapilacaktir. Açik alanda üretimi yapilan ürünlerin özel sektör eli ile kurutulmasi ve paketlenmesi ile fidelerin pazarlara ulastirilmasi saglanacaktir. Sözlesmeli tarima geçis proje kapsaminda yapilacak uygulamalar ile desteklenecektir. Çorum Ilinde Tarimsal Arastirma potansiyelini ortaya çikarilacaktir. Sözlesmeli tarim modeli ile tibbi ve aromatik bitki yetistiriciligi tesvik edilecek, böylelikle Çorum çiftçisinin elinde bulunan atil durumdaki arazilerinin degerlendirilmesi saglanacaktir. Çorum'da ekolojik tarimi canlandirma ve ekolojik dengenin korunmasina destek olunacaktir. Çorum il geneline gelir getirme özelligi yüksek olan bitki üretim deseni kazandirilacaktir. Böylece bölgede tohum fide islahini saglayabilmek ülkemiz için gerekli olan endemik türlerin ve Çorum'a özel bitki deseninin korunmasini saglamak, kirsal alanda istihdam saglamak atil durumda yer alan yabanci ve kadin isgücünü ekonomiye kazandirmak mümkün olacaktir.

 

 

Çorum'un Mecitözü Ilçe merkezindeki en önemli tarihi kalintilardan bir tanesi olan Askerlik Subesi Binasi'nin yaklasik 130 yil önce, 1889 yilinda Iptidai Mektebi (ilkokul derecesi ) olarak yapildigi, 1894 yilinda ise Rüstiye Mektebine (Ortaokul Derecesi) çevrilmistir. Kullanilamayan durumdaki II. Abdülhamit dönemi eski Askerlik Subesi'ne ait yapi, Mecitözü Kaymakamligi Köylere Hizmet Götürme Birligi tarafindan hazirlanan "Eski Askerlik Subesi Restorasyonu Kültür Evi Kent Müzesi" baslikli proje ile Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi "2010 Yili Küçük Ölçekli Altyapi Gelistirme Kültürel ve Turistik Degerleri ve Ekolojik Dengeleri Koruma ve Iyilestirme Mali Destek Programi" kapsaminda desteklenerek restore edilmek suretiyle, kültürel turistik bir deger olarak, kültür evi ve kent müzesi olarak kullanilabilir duruma getirilmistir. Restorasyon çalismasiyla Kültür Evi içerisinde Geleneksel Kültür Sanatlari Alani, Yöresel El Sanatlari Alani, Kent Görsel Arsivi ve Kent Hafiza Merkezi, Müzik Egitim Alani ve Seminer Odalari tahsis edilmistir. Böylelikle gerek Mecitözü Ilçesi gerekse Orta Karadeniz Bölgesi açisindan degerli ve tescilli bir kültür varligi daha gelecek nesillere saglikli bir sekilde aktarilmistir. Proje toplam bütçesi 886.656,62 TL olup, bu tutarin %75'i olan 664.992,47 TL Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi tarafindan finanse edilmistir.

 

Osmanli Imparatorlugu'nda 2. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocagi kaldirildiktan sonra ordunun modernize edilmesi çalismalari kapsaminda dönemin "Meclis-i Sura"si tarafindan ülke genelinde redif askeri kislalari kurulmasi kararinin ardindan 20. yüzyilin baslarinda Çorum'un Iskilip ilçesinde insa edilen Redif Kislasi 150 yillik bir geçmise sahip. Özgün bir mimari ile tasarlanmis Meydan Mahallesi'nde yer alan Iskilip Redif Kislasi, 720 metre kare alan üzerine tastan üç kat olarak insa edilmis, Balkan, Birinci Dünya, Çanakkale ve Kurtulus savaslarinda faal olarak kullanilmis ve 1945 yilina kadar kullanimi devam etmistir. Bu tarihten sonra terk edilen bina yikik bir vaziyette iken Kültür Varliklari Koruma Kurulu himayesinde restore edilmesi gerekli görülmüstür. Restorasyon çalismalari Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi "2016 Mali Yili Teklif Çagrisi Turizmin Gelistirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapi Yatirimlarina Mali Destek Programi" dahilinde "Iskilip Ilçesi Misaki Milli Ilkokulu Redif Kislasi 2017- 2018 Yillara Sari Restorasyonu Projesi" ile desteklenmektedir. Mevcut ödenegi 2.895.328,48 TL olan Redif Kislasi restorasyon projesinin 793.758,07 TL'si Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi tarafindan karsilanmaktadir. Proje ile kültürün arastirilmasi, korunmasi, yasatilmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi ile birlikte özgün kültürün baska kültürlerce de taninmasi ve ekonomik girdi saglamasi ayrica kültür turizminin gerçeklesmesinin ve etkinlesmesinin sartlarindan biri olarak kültürel mirasin korunmasi ve tanitilmasi amaçlanirken, restorasyonun tamamlanmasinin ardindan kislanin sehir müzesi, modern bir halk merkezi gibi insanlarin sürekli yararlanabilecegi bir merkez olarak kullanilmasi hedeflenmektedir. https://www.sabah.com.tr/karadenizdoguanadolu/2018/06/13/corum-tarih-ve-teknolojiyle-one-cikacak

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..