Çorum TEKNOKENT'in Temeli Atildi

Çorum Teknoloji Gelistirme Bölgesi (TEKNOKENT) temeli atildi.

Hitit Üniversitesi Yapi Isleri ve Teknik Daire Baskanligi tarafindan 18 Subat'ta 5 milyon 50 bin Lira bedelle ihale edilen Çorum Teknoloji Gelistirme Bölgesi binasinin 240 günde tamamlanmasi planlaniyor.

Temel atma törenine Vali Sabri Basköy,  Çorum Milletvekili Cahit Bagci, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Belediye Baskan Vekili Ahmet Yabacioglu, Emniyet Müdürü Salih Erkan Taranci, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, Il Genel Meclisi Baskani Halil Ibrahim Kaya ile meclis üyeleri, OKA Genel Sekreteri Mevlut Özen, bazi daire müdürleri, Sivil Toplum Kurulusu temsilcileri, is adamlari ve çok sayida davetli katildi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, TEKNOKENT'in sanayi sehri olan Çorum'da çok önemli bir boslugu dolduracagini ve sehri ileriye tasiyacak önemli bir yatirim oldugunu kaydederek, "Buradan Çorumlulara sesleniyorum bir fikriniz varsa, artik bu fikirlerin projeye, projelerin ise ticari ve katma degeri yüksek her türlü ürüne dönüsmesine vesile olabilecek bir TEKNOKENT'imiz var" dedi.

TEKNOKENT'in Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) tarafindan uygulanan Güdümlü Proje Destegi kapsaminda kuruldugunu belirten Alkan, TEKNOKENT'TE Hitit Üniversitesi'nin yüzde 46, Organize Sanayi Bölge Müdürlügünün yüzde 52, Il Özel Idaresi'nn yüzde 1, Ticaret Ve Sanayi Odasi'nin ise yüzde 1 ortakligi bulundugunu belirtti.

Günümüzde refah düzeyi yüksek, kalkinmis ülkelere bakildiginda hemen tümünün ortak özelliklerinin teknolojiyi üretme ve bunu pazarlayabilme kapasitesine sahip oldugunun görüldügünü kaydeden Alkan, "Bilim ve teknoloji dünyasindaki bas döndürücü gelismeler ülkeler arasindaki sinirlari pratik olarak ortadan kaldirmis, küresellesme sonucu tüm dünya artik herkes için büyük ama zorlu bir pazar haline gelmistir. Bu yarista güçlü bir sekilde ayakta kalmak ve büyümek için tüm isletmelerin bilimsel ve teknolojik gelismeleri de yakindan takip etmeleri ve bunlari üretime dönüstürmeleri artik olmazsa olmazlardan olmustur. Kendi teknolojisini üretme ve markalasma, firmalarin küresel ekonomide kalici olmalarinin en temel unsurlarindan birisi haline gelmistir" ifadelerini kullandi.

TEKNOKENT'lerin üniversite-sanayi is birligini saglama konusunda dünyada en basarili model olarak öne çiktigini vurgulayan Alkan, "Üniversitelerdeki bilgi birikiminin sanayiye aktarilmasi, birbirine benzer sirketlerin bir araya getirilerek sinerji saglanmasi, Ar-Ge tabanli çalismalarin yapilmasi, teknoloji yogun sanayi kollarinin bulunduklari yerlerde güçlendirilmesinin saglanmasi, teknoloji transferinin saglanmasi, yeni bölgelerde sanayinin gelisiminin desteklenmesi, sanayinin rekabet gücünün artirilmasi, yenilikçi çalismalarin gerçeklestirilmesi, egitimin yani sira daha etkin çalisma kosullari ile verimliligin artirilmasi ve uluslararasi alanda rekabet gücünün yükseltilmesi için Teknokentler en iyi firsattir" seklinde konustu.

Çorum'a kurulan TEKNOKENT'in de önemli bir isleve sahip olacagini, bir sanayi sehri olan Çorum'u basta olmak üzere tüm ülkeden gelecek firmalar araciligiyla, katma degeri yüksek, nitelikli Ar-Ge faaliyetlerine ev sahipligi yapacagini kaydeden Rektör Alkan, "Yüksek teknoloji firmalarini sehrimize çekmek için önemli bir araç olacak olan Teknokent'imiz, ileri teknoloji sektörlerinde istihdamin artmasini saglayacak, yeni firmalarin kurulmasini özendirerek çesitliligi artiracak, yüksek katma deger üretecek yeni uygulama alanlari açarak ilimize ekonomik açidan katki saglayacak, üniversitelerde yapilan Ar-Ge çalismalarinin sanayiye uygulanarak ekonomik degere dönüsmesini saglayacak olup, beraberinde çok ciddi kazanimlar getirecektir. Artik günümüzde üniversitelerden beklenen sadece gençleri en iyi sekilde egitmeleri degil ayni zamanda Türkiye'nin kalkinmasina, gelismesine, arastirma-gelistirme, teknoloji bulma ve bilim üretme faaliyetlerine de büyük katki vermeleridir. Bu noktada Teknokentler, beklentilerin karsilanabilmesi için en iyi firsattir. Ancak su unutulmamalidir ki, 1950'li yillarda ABD'de kurulan Silikon Vadisinin su an geldigi noktanin arkasinda onlarca yillik bir geçmis bulunmaktadir. Dolayisiyla Çorum'da da Teknokentimiz kurulduktan sonraki hafta birden bire ilimizde uluslararasi firmalarin çok yogun faaliyet göstermeye baslayacaklarini, birden bire ilimizde ihracat patlamasi yasanacagini beklemek, tohum ekmeden hasat yapmayi beklemek kadar anlamsiz olacaktir. Eger biz dogru bir strateji ile Teknokentimizi hep birlikte el ele vererek sekillendirirsek, inaniyorum ki Çorum için yogun bir sekilde yapacagimiz çalismalar ile hedeflenen süreler daha öne çekilecektir. Bu vesile ile ben tüm Çorumlu hemsehrilerimize sesleniyorum, bir fikriniz varsa, artik bu fikirlerin projeye, projelerin ise ticari ve katma degeri yüksek her türlü ürüne dönüsmesine vesile olabilecek bir Teknokentimiz var"

Vali Sabri Basköy, Teknokent ile birlikte Çorum'un prestijinin bir gömlek daha yukariya çikacagini söyledi. Basköy, Teknokentlerin ülkelerin prestij projeleri oldugunu ifade etti.

Vali Basköy, "Çorum Teknokent, çalisma itibariyle anonim sirketi olarak yapilanmistir. Bu sirket, teknokenti çalistiracak. Amacimiz, Çorum ilinin prestijini bir gömlek daha yukari çikarmaktir. Artik yükte hafif pahada agir ürünlerin ihracatina önem veriliyor. Yazilim yapmak isteyen, proje üretmek isteyen firmalari Çorum Teknokent'e bekliyoruz. Firmalar Çorum'a gelsin ve yeni ar-ge çalismalarini burada yapsin" diye konustu.

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri hep birlikte Teknokent'in temelini attilar.

http://www.haberler.com/corum-teknokent-in-temeli-atildi-6135494-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..