Çorum Ticaret ve Sanayi Odasi’nin (TSO) kendi elektrik enerjisini üretmek amaciyla gelistirdigi Günes Enerjisi Santrali Projesi, kurulum sürecinin tamamlanmasinin ardindan üretime basladi. Çorum’da ilkler arasinda yer alan proje, ayrica Türkiye genelindeki 365 Oda ve borsa arasinda da hayata geçirilen ilk proje olma özelligi tasiyor.
Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi’nin (OKA) yenilenebilir Enerji Mali Destek Programi kapsaminda desteklenen projenin toplam bütçesinin 940 bin 294 lira oldugu ve projenin yüzde 75’i olan 705 bin 221 lirasinin OKA tarafindan finanse edildigi bildirildi.
Ürettigi 233 kw/h enerji ile TSO’nun yeni hizmet binasi ile Fuar ve Sergi Kompleksi’nin toplam enerji ihtiyacini karsilayan Günes Enerjisi Santralinde üretim fazlasinin da Ulusal Dolasim Agi’na dahil edilecegi belirtildi. Günes enerjisi santralinde anlik ortalama 233 kw/h enerji üretilmesinin planlandigini belirten Çorum Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Çetin Basaranhincal, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi’nin Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programi kapsaminda desteklenen projenin toplam bütçesinin 940 bin 294 TL oldugunu, bunun yüzde 75’inin OKA tarafindan finanse edildigini belirtti.
Günümüzde enerjiye olan ihtiyacin artmasinin, enerjiyi stratejik öneme sahip bir konu haline getirdigine dikkat çeken Basaranhincal, "Ülkemizin çözüm bekleyen en büyük sorunlarindan bir tanesi olan cari açigin da, büyük oranda enerji ithalatindan kaynaklandigi bilinmektedir. Enerjide disa bagimliligi azaltmak anlaminda ulusal bazda bir takim adimlar atilsa da henüz istenilen seviyeye gelinememistir. Buradan hareketle hayata geçirdigimiz günes enerjisi santrali projemiz, basariyla tamamlanmis olup, üretime baslamistir. Fuar kompleksinin çatisinda, yaklasik 2 bin 500 metrekarelik alana kurulan günes enerjisi santralinin geri dönüs süresi, toplam bütçesi üzerinden hesaplandiginda ortalama 10 yil olarak degerlendirilmektedir. Ancak söz konusu santralin yüzde 75 oraninda OKA’dan hibe destegi ile hayata geçirilmesi nedeniyle yüzde 25’i TSO tarafindan finanse edildi. Dolayisiyla günes enerjisi santrali projesinin geri dönüs süresi ortalama 2,5 yil olarak öngörülüyor" dedi.
Çorum’daki diger kamu ya da özel kurum ve kuruluslarin bu tür yatirimlarla kendi elektrik enerjilerini karsilayabileceklerini ifade eden Basaranhincal, "Bu yapildiginda ilimizin bölgemizde, bölgemizin ülke genelinde ve ülkemizin de bölgesinde elektrik üretim payinin yükselmesine katki saglamasini temenni ediyorum. Projenin Türkiye enerji üretimine cüzi de olsa bir katki saglayacagina olan inancimizla, proje uygulama sürecinin ardindan enerji üretiminin basladigini kamuoyuna duyururuz" seklinde konustu.