Çorum TSO Kendi Enerjisini Üretecek

Çorum Ticaret Ve Sanayi Odasi'nin yeni kompleksi, kendi enerjisini kendisi üretecek.

Fuar alaninda bulunan Ticaret Ve Sanayi Odasi kompleksinin elektrik ihtiyaci günes paneliyle karsilanacak. TSO Baskani Çetin Basaranhincal, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi'nin Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programi kapsaminda yüzde 75'i ajans tarafindan desteklenecek olan proje ile ilgili bilgi verdi.

Basaranhincal, Çorum'da bir ilk olma özelligini tasiyan günes enerjisi santralinde anlik ortalama 223 kw enerji üretilmesinin planlandigini söyledi.

Çorum Ticaret Ve Sanayi Odasi olarak, yeni hizmet binasinda ve Fuar Kompleksi'nde kendi elektrik enerjilerini üretmek amaciyla bir proje hazirladiklarini belirten Basaranhincal, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi'nin Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programi kapsaminda desteklenecek olan projenin toplam bütçesinin 940 bin 294 TL oldugunu, bunun yüzde 75'inin OKA tarafindan finanse edilecegini belirtti.

Günümüzde enerjiye olan ihtiyacin artmasi, enerjiyi stratejik öneme sahip bir konu haline getirdigine dikkat çeken Basaranhincal, "Ülkemizin çözüm bekleyen en büyük sorunlarindan bir tanesi olan cari açigin da, büyük oranda enerji ithalatindan kaynaklandigi bilinmektedir. Enerjide disa bagimliligi azaltmak anlaminda ulusal bazda bir takim adimlar atilsa da, henüz istenilen seviyeye gelinememistir. Buradan hareketle, Çorum Ticaret Ve Sanayi Odasi olarak, insasi devam etmekte olan yeni hizmet binamizda ve fuar kompleksimizde kendi elektrik enerjimizi üretmek için bir proje gelistirmis bulunmaktayiz. Yeni hizmet binamiz ile fuar kompleksimizin elektrik enerjisi ihtiyacini kendi imkanlarimizla karsilamak amaciyla gelistirdigimiz proje ile ayni zamanda ilimize ve bölgemize bu konuda örnek olmayi amaçliyoruz. Ilimizde bazi kurumlarla birlikte bir ilk olma özelligini tasiyan günes enerjisi santralimizde anlik ortalama 223 kw enerji üretilmesi planlanmaktadir" dedi.

Fuar kompleksinin çatisinda, yaklasik 2 bin 500 metrekarelik alana kurulacak olan günes enerjisi santralinin toplam proje süresinin 2 yil oldugunu dile getiren Basaranhincal, hibe sözlesmesinin imzalanmasinin ardindan gerekli sartnamelerin hazirlanarak ihaleye çikilacagini bildirdi.

Günes enerjisi santrali projesinin toplam bütçesi üzerinden bakildiginda geri dönüs süresinin ortalama 10 yil olarak degerlendirildigini dile getiren Basaranhincal, "Ancak projemiz, yüzde 75 oraninda hibe destegi ile hayata geçirilecek olup, yüzde 25'i odamiz tarafindan finanse edilecektir. Dolayisiyla günes enerjisi santrali projemizin geri dönüs süresi, ortalama 2,5 yil olarak hesaplanmaktadir. TR83 Bölgesi Mevcut Durum Analizi raporuna göre TR83 Bölgesi kisi basi elektrik tüketimi bakimindan 26 düzey 2 bölgesi arasinda 19'uncu sirada, elektrik üretim kapasitesi bakimindan ise 11. sirada yer almaktadir. Bölgedeki sektörler itibariyle elektrik tüketimine bakildiginda sanayi sektörünün yüzde 38'lik pay ile ilk sirada bulundugu, konut tüketiminin ise yüzde 33 ile sanayi sektörünü takip ettigi görülmektedir.

TR83 bölgemizde toplam elektrik üretimi, ülke genelinde üretilen elektrigin yüzde 4'ünü olusturmaktadir. Bölgede en fazla elektrik üretimini Samsun ilimiz gerçeklestirmektedir. Bölgemizdeki elektrik üretim siralamasi; Tokat,Çorum, Amasya seklinde devam etmektedir. Ilimizde diger kamu ya da özel kurum ve kuruluslarin bu tür yatirimlarla kendi elektrik enerjilerini karsilamalarini, bunun yani sira ilimizin bölgemizde, bölgemizin ülke genelinde ve ülkemizin de bölgesinde elektrik üretim payinin yükselmesine katki saglamasini temenni ediyorum"

http://www.haberler.com/corum-tso-kendi-enerjisini-uretecek-6154080-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..