Çorum Turizmine Can Vermek Üzere 22 Altyapi Projesi Hazir
Bazi illerde tarihi ve turistik degerler, o ilin merkezinde veya bir bölgesinde toplanmis olabiliyor. Çorum ise, 12.820 kilometrekare yüzölçümü ile genis bir cografya parçasi ve tarihi-turistik degerleri de, bu genis cografyaya dagilmis durumda.
Çorum en basta, Hitit uygarliginin baskenti Hattusa’yi bagrinda tasiyor ve Misirlilarla Hititler arasinda imzalanmis olan insanlik tarihinin ilk yazili baris antlasmasi Kades’in çivi yazili tableti de Hattusa’da bulundu. Bu tablet, üzerinde Kraliçe Puduhepa’nin imzasi da oldugu için, ayni zamanda kadin-erkek esitliginin yeryüzündeki ilk tarihsel belgesi.
Böylesine önemli tarih hazinelerine ve dogal güzelliklere, tarihi kentsel dokulara, olaganüstü bitki çesitliligine ve zengin bir mutfaga sahip olan Çorum, ne yazik ki, turizm potansiyelini geregi gibi degerlendiremiyor. Nitekim, 2018 yilinda Çorum’daki müze ve örenyerlerini gezen ziyaretçi sayisi 111.694’te kaldi. Oysa, Çorum’un hedefindeki rakam 1 milyon olmali.
Çorum’da, 1 bes yildizli, 1 dört yildizli, 3 üç yildizli, 3 iki yildizli ve 1 de bir yildizli olmak üzere 9 turizm isletme belgeli konaklama tesisi, 34 de belediye belgeli otel bulunuyor. Turizm isletme belgelilerin yatak kapasitesi 994, digerlerinin ise 2.138. Konaklama sayisi 2018 yili itibariyle, 186.437 yerli, 4.129 yabanci olarak tespit edilmis durumda.
Tarih boyunca, Hatti, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanli uygarliklarina ev sahipligi yapan Çorum, Hattusa’nin UNESCO Dünya Mirasi listesinde, çivi yazili tablet arsivlerinin ise Dünya Bellegi listesinde yer almasi nedeniyle, dünya çapinda tarihsel bir öneme sahip. Eski Tunç Çagi’ndan baslayarak önemli bir dinsel merkez olan Alacahöyük’te 4 farkli uygarlik çagi ortaya çikarilmis durumda.
Alacahöyük ve Hattusa’nin yanisira, Sapinuva, Pazarli, Eskiyapar, Resuloglu, Hüseyindede ve Yörüklü kazilarinda elde edilen buluntular, Çorum, Bogazköy ve Alacahöyük müzelerinde sergileniyor. Çorum, Osmancik, Iskilip ve Sungurlu’da çok önemli Selçuklu ve Osmanli eserleri var.
Çorum, sinirlari içindeki tüm bu kültürel mirasin yanisira, her mevsim farkli renklere bürünen ormanlari, oksijen deposu yaylalari, irmaklari, göletleri, kesfedilmeyi bekleyen vadileri, kanyonlari, asirlarin birikimini günümüze tasiyan el sanatlari ve halk kültürü birikimiyle, gerçek manada büyük bir turizm potansiyeline sahip bulunuyor. Ve turizmle ilgili rakamlar, bu büyük potansiyelin çok çok gerisinde kaliyor.
Bu gerçegin isiginda, Çorum turizmini gelistirmeye yönelik olarak, 2005 yilinda Hitit Destinasyonu Projesi kapsaminda çalistay, 2007 yilinda Türkiye Turizm Stratejisi ve 2023 Eylem Plani kapsaminda Il Turizm Konseyi olusturulmasi çalismasi, 2018 yilinda Çorum Ili Strateji Plani kapsaminda Il Kültür ve Turizm Müdürlügü Eylem Plani çalismasi yapildi.
Bu çalismalar sonucunda Çorum turizminin yol haritasi somutlastirildi ve turizm altyapi projeleri belirlendi. Zira, günümüzde turistik çekim ögelerinin insanlari cezbedebilmesi için, bu çekim merkezlerinin turistlerin yararlanmasina sunulabilecek birer ürün haline getirilmesi gerekiyor. Çorum’un turizm destinasyonunun altyapisini olusturan projeler bu anlayis çerçevesinde hazirlandi.
Il Kültür ve Turizm Müdürlügünce belirlenen ve bir kismina baslanmis olan 22 turizm projesi söyle siralaniyor: 1. Hitit Köyü Çevre Düzenlemesi ve Peyzaji Projesi 2. Hattusa Budaközü Vadisini Doga Turizmine Kazandirma Projesi 3. Hattusa Yesilirmak Havzasi Bölgesel Markalasma ve Destinasyon Projesi 4. Alacahöyük Gölpinar Hitit Baraji Rekreasyon Projesi 5. Alaca Örükaya Roma Baraji Rekreasyon Projesi.
6.Çatak Tabiat Parki Gençlik Kampi Projesi 7. Ismet Eker Kirsal Yasam ve tarim Çiftligi 8. Bilaller Kültür ve Sanat Merkezi Restarosyonu 9. Ayakkabicilar ve Dikiciler Arastasi Restorasyon Projesi 10. Velipasa Hani Restorasyon Projesi 11. Çorum Kalesi Restorasyon Projesi 12. Siklik Tabiat Parki Projesi 13. Alaca Hüseyingazi Medresesi Kamulastirma ve Restorasyon Projesi 14. Behramsah Külliyesi Kazi Çalismalari ve Restorasyon Projesi.
15. Figani Kaplicasi Roma Hamami Restorasyon Projesi 16. Figani Termal Tesis Projesi 17. Iskilip Kalesi Restorasyon ve Isiklandirma Projesi 18. Iskilip Redif Kislasi Restorasyon Projesi 19. Oguz Adasi Projesi 20. Osmancik Kandiber Kalesi Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi 21. Osmancik Koyunbaba Köprüsü Restorasyon Projesi 22. Dodurga Tibbi Aromatik Bitki Üretim Çiftligi Projesi.
Bu projelerin hangi asamada olduguna iliskin bilgilere geçmeden önce, gerek turizm altyapi yatirimlarinin koordinasyonu, gerekse sonraki asamada Çorum turizminin pazarlanabilmesi için Kültür ve Turizm Müdürlügünce öngörülen kurumlar hakkinda fikir sahibi olmak gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanligi’nin turizm altyapisini gerçeklestirmek üzere öngördügü model “Alan Yönetimi Baskanligi”…Çorum gibi genis bir cografyada farkli projelerin koordinasyonu için, Çorum Belediyesi’nin bünyesinde, ama Baskani Kültür ve Turizm Bakani tarafindan atanan, yönetsel bakimdan özerk bir yapi…
Bakanligin turizmi pazarlama adina öngördügü yapi ise “Turizm Altyapi Hizmet Birligi” adi altinda tüzel bir kisilik. Bu yapi, kamu, yerel, mesleki, sektörel kuruluslarin, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden olusuyor.
Dolayisiyla, Çorum Kültür ve Turizm Müdürlügü’nün, kamu kuruluslarinin, yerel yönetimlerin, Hitit Üniversitesi’nin, OKA’nin ve diger tüm ilgili kurumlarin destegiyle ortaya koydugu “yol haritasi”, turizm potansiyelini degerlendirip Çorum’u bölge kentleriyle birlikte “turizm bölgesi” haline getirmeyi saglayacak nitelikte. Denilebilir ki, ciddi bir turizm seferberligi baslatilmis durumda. Simdi tüm Çorum’un gücünü bu girisimlerin arkasinda toplamak gerekiyor. http://www.corumhaber.net/guncel/corum-turizmine-can-vermek-uzere-22-altyapi-projesi-hazir-h91048.html
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..