Çorum’un Ara Eleman Ihtiyacini Hitit Üniversitesi Karsilayacak

Hitit Üniversitesi, üniversite-sanayi isbirligi kapsaminda otomotiv sektörünün ara eleman ihtiyacinin karsilanmasi noktasinda yeni bir uygulamayi hayata geçirdi.

Is-Kur’un katkisiyla Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nca ilk olarak otomotiv sektöründe hayata geçirilen ‘Is basi egitimi’ adi verilen yeni konsept çerçevesinde Motorlu Araçlar ve Ulastirma Teknolojileri Bölümü Otomotiv Teknolojisi Programi ögrencileri ildeki otomotiv firmalarinda egitim görecekler. Haftanin belirli günlerinde sektörde faaliyet gösteren firmalarda egitim alan ögrenciler hem mesleki bilgi ve becerilerini gelistirecek, hem de sektörün ihtiyaç duydugu ara eleman ihtiyacini karsilayacak.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Menderes Suiçmez, teknik ve sosyal bilimler Meslek Yüksekokullari’nin is dünyasina ara eleman yetistirdigini söyledi. Geçmiste isletmeler, ara eleman ihtiyaçlarini meslek liselerinden mezun ögrencileri egiterek karsiladigini hatirlatan Prof. Dr. Suiçmez, bu ihtiyaci Meslek Yüksekokullarindan mezun olan teknikerlerin karsilamasi gerektigini belirtti. Ara eleman ne kadar iyi yetistirilirse, isletmelerin de ihtiyacinin o kadar iyi karsilanacagina dikkat çeken Prof. Dr. Suiçmez, ara elemanlarin iyi yetismesi içinde ‘isbasi egitimi’nin hem kendileri hem de is dünyasi için ideal bir konsept oldugunun altini çizdi.

Is basi egitimi alan ögrencilerin istihdam oraninin da yüksek olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Suiçmez, “Teorik ve pratik bilgiyi alan ögrenciler, ‘is iste ögrenilir’ ilkesiyle hem gittikleri isyerine daha rahat adapte olmakta, hem de isletmeler ihtiyaci olan ara elemani egitim süresince yakindan taniyarak, daha iyi yetismesine ve yetistirilmesine katki sunmaktadirlar. Mezuniyet sonunda isbasi egitimine katilan ögrencilerimizi isletmelerimiz daha önceden tanimis olduklari için kolayca istihdamini saglayabilmektedirler. Hitit Üniversitesi bünyesinde açilan programlar yada bölümlerin kurulusunda öncelikli olarak mezunlarinin istihdam edilebilirligi ve isgücüne katkilari dikkate alinmistir. Amacimiz ülke ekonomisine katki saglayacak ve isgücüne direkt katilacak mezun verebilecegimiz programlari olusturmak. Diger bir deyisle üniversite mezunu issiz gençler toplulugu olusturmamaktir” dedi.

Hedeflerinin trimester uygulamasini hayata geçirmek oldugunu anlatan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Menderes Suiçmez, “Bu uygulamayi hayata geçirirsek bu is basi egitimden daha iyi olacak. Normalde ön lisans programlarinin süresi iki yildir. Ancak dört yariyildan olusan iki yil. Trimester uygulamasinda ön lisans programlari 6 yariyildan olusan iki yildir. Ögrenciler 6 yariyilin üç yariyilini isyerinde egitim görerek üç yariyilini da okulda egitim görerek tamamlamaktadir. Örnegin birinci sinif ögrencilerinin okulda egitim gördügü yariyilda ikinci sinif ögrencileri isyeri egitiminde olacaktir. Yariyillar güz, bahar ve yaz yariyillarindan olusmaktadir. Bu basladiginda süreklilik arz eden bir durumda olmalidir. Ancak trimester uygulamasini her programda Çorum için uygulamak biraz zor. Çorum’da makine ve otomotiv sektörü güçlü oldugu için ancak bizdeki programlardan makine ve otomotiv programlarinda uygulama imkâni bulabiliriz. Bu yöndeki çalismalarimiz ve görüsmelerimiz devam etmektedir” ifadelerini kullandi.

http://www.milliyet.com.tr/corum-un-ara-eleman-ihtiyacini-hitit-corum-yerelhaber-1241413/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..