Danismendlilerin Baskentinde Hedef Unesco Kalici Listesi

Anadolu'daki ilk Türk beyliklerinden Danismendlilere baskentlik yapan ve UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Tokat'in Niksar ilçesi, kültürel zenginliginin yani sira dogal güzelligiyle ön plana çikiyor.

 

Niksar'in geçmisi, milattan önce 3 binli yillara dayaniyor. Roma ve Bizans'in ardindan 11. yüzyilda Türklerin Anadolu'ya yaptiklari akinlarda kisa sürelerle Türklerin eline geçen Niksar, Anadolu'nun kapilari Malazgirt Zaferi ile tamamen Türklere açilinca Selçuklu, Danismendli ve Osmanli topragi oldu. Danismendli Beyligi'nin kurucusu Melik Danismend Gümüstekin Ahmet Gazi tarafindan fethedilen ve baskent seçilen Niksar, bu dönemde ilim ve kültür merkezine dönüstü.

 

Anadolu'da tip egitimi verilen ilk medreselerden biri olarak bilinen Yagibasan Medresesi'ne sahip Niksar, pek çok tarihi yapinin günümüze geldigi kadim yerlesimlerinden biri olma özelligi tasiyor.

 

Ilçede günümüze kadar ayakta kalmayi basaran tarihi yapilarin arasinda Pontus Kralligi dönemine ait ve Türkiye'nin en büyük kalelerinden biri olarak gösterilen Niksar Kalesi, su degirmeni, Artuklular döneminden kalan ve fetih camisi olarak da bilinen Ulu Cami yer aliyor.

 

Turizmden hak ettigi payi almak isteyen ve bu yil "Anadolu Türk Mirasinin Erken Dönemi: Niksar, Danismend Hanedaninin Baskenti" adiyla UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'ne alinan Niksar, Yagibasan Medresesi, Ulu Camisi ve tarihi kalesiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

 

Niksar Belediye Baskani Özdilek Özcan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ilçelerinin verdikleri uzun mücadelenin ardindan UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alindigini söyledi. Kalici listeye girmek istediklerini, önlerinde yilbasina kadar zamanin oldugunu anlatan Özcan, söyle devam etti: "Turizm Bakanligindan alan yönteminin devrini alarak bu yetki devri çerçevesinde bir protokol imzalayacagiz. Alan yönetimi olusturarak 2019 yilindan itibaren 'Niksar neden UNESCO Dünya Mirasi Listesi'nde olmali' konusunu UNESCO'nun uzmanlarina anlatacagiz. Bu, birkaç yillik süreci içeriyor. Uzun soluklu süreç. Insallah amacimiza ulastigimizda Niksar'imizi kalici listeye aldirdigimizda ilçemizin tarih ve kültür turizminde arzu ettigi noktaya gelmesini saglayacagiz. Kültür turizmindeki pastadan Niksar'imiz arzu ettigi geliri saglamis olacak. Bu da Niksar'imizin ekonomik olarak kalkinmasina vesile olacak."

 

Dünyada farkli kültürleri ve insanlari merak eden insanlarin kaynak olarak internet ortaminda UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne baktiklarini ifade eden Özcan, "Buna göre seyahatlerini belirliyorlar. Biz de insallah Niksar'imizi bu listeye soktugumuzda yerli ve yabanci turistlerin Niksar'i tercih etmelerini hizlandirmis olacagiz. Çok önemli adim oldugunu degerlendiriyoruz. Bu süreçte bize katki saglayan herkese çok tesekkür ediyorum." dedi. http://www.milliyet.com.tr/danismendlilerin-baskentinde-hedef-unesco-tokat-yerelhaber-3022170/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..