Dillere Destan Asklarin Müzesi

Siirlere, sarkilara, hikayelere konu olan efsane asiklar Ferhat ile Sirin'in memleketi Amasya'da bulunan Ferhat ile Sirin Asiklar Müzesi'nde dillere destan asklar konu ediniyor.

 

Amasya Belediyesince 2013 yilinda yaptirilan müze, Ferhat ile Sirin efsanesindeki, Ferhat'in Sirin'e sevdasi ugruna kilometrelerce uzunlukta daglari delerek su getirdigi kanal olarak nitelendirilen ve "Ferhat Su Kanali" olarak bilinen mevkide yer aliyor.

 

Müzedeki bölümlerde, Ferhat ile Sirin'in, Kerem ile Asli'nin, Leyla ile Mecnun'un, Mimar Sinan ve Mihrimah Sultan'in, Romeo ve Juliet'in hikayeleri, üç ve iki boyutlu silikon maket ve heykeller, rölyefler, efsanelerin yasandigi varsayilan döneme özgü dekorlar ve özel efektler, isik ve müzik esliginde ziyaretçilere sunuluyor.

 

Müzede Anadolu "asik", yavuklu kültürleri, ilahi ask gibi temalar da maket, isik ve müzik esliginde anlatiliyor.

 

Amasya Belediye Baskan Yardimcisi Osman Akbas, AA muhabirine yaptigi açiklamada, müzenin Ferhat ile Sirin efsanesinden yola çikarak dünyadaki efsane asklari da bünyesinde barindiran özel bir müze haline dönüstügünü söyledi.

 

Yapilan müzeyle, sevginin ön plana çikarak aile baglarinin yeniden yesermesini, insanlarin sevgi ve hosgörüsünü artirmayi hedeflediklerini anlatan Akbas, "Burasi konu olarak askin islendigi dünya üzerindeki tek müze. Buraya gelen ziyaretçilerimiz, efsanelesmis, dillere düsmüs, birden fazla ask hikayesinin anlatimiyla karsilasacaklar. Müzemizin ismi Ferhat ile Sirin, çünkü Ferhat ile Sirin efsanesinin Amasya'da gerçeklestigine inaniyoruz." dedi.

 

Müzenin, yapilan arastirmalar sonucu Türkiye'de ve dünyada bir benzerinin olmadigini ifade eden Akbas, sunlari kaydetti: "Müzemizde Ferhat ile Sirin efsanesinden baslamak üzere, Kerem ile Asli, Leyla ile Mecnun, Mimar Sinan ve Mihrimah Sultan, Romeo ve Juliet hikayesi çesitli figürlerle anlatiliyor. Ayni zamanda, müzeye gelen misafirlerimiz, dillere düsmüs sözlerin tezeneyle hayat buldugu, Asik Veysel, Karacaoglan, Asik Mahsuni Serif ve Dadaloglu'nun aski anlatimlarina sahit olacaklar. Bizim kültürümüzde önemli bir yeri olan yavuklu kültürüne ait bir anlatim bölümü bulunuyor. Müzemizin asil felsefesini olusturan nokta ise ziyaretçilerimizin en sonunda geldiklerinde ilahi askin anlatimiyla karsilasacaklar."

 

Akbas, müzeyi ziyaret eden yerli ve yabanci turist sayisinin her geçen yil katlanarak arttigina isaret ederek, söyle dedi: "Müzemizin 2013 yilinda açilmasinin ardindan her yil ziyaretçi sayisinda artis görüldü. 2016 yilinda müzemizi ziyaret eden yerli, yabanci ziyaretçi sayimiz 32 bin civarinda, 2017 yilinda ise 76 bin ziyaretçi agirlamis müzemizi. 2018'in ilk 6 ayinda ise 35 bin kisi ziyaret etmis müzemizi. Biz buranin yasayan bir müze olmasi amacini tasiyoruz. Müzemizin tam orta noktasinda ise nikah salonumuz bulunuyor ve yogun bir ilgi görüyor. Son yillarda ise gelin ve damatlarin dis fotograf çekimi için tercih ettigi önemli yerler arasinda sayiliyor."

 

Ziyaretçilerden Akin Kurnaz, müzeyi gezerken duygulandiklarini belirterek, "Bu müze askin degerini ortaya koymus, biz bu kadar etkilenecegimizi düsünmüyorduk. Askin ve sevdanin ne oldugu çok güzel anlatilmis." diye konustu. http://www.milliyet.com.tr/dillere-destan-asklarin-muzesi-amasya-yerelhaber-3062614/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..