Hitit medeniyetine 450 yil baskentlik yapan Çorum'un Bogazkale ilçesindeki Hattusa antik kentinde sürdürülen arkeolojik kazi çalismalarinda istihdam edilen yöre halki, hem tarihe isik tutacak nitelikteki eserlerin gün yüzüne çikarilmasina yardimci oluyor hem de kisa süreli de olsa, is imkani kisitli olan bölgede ekmek parasi kazanma sansi yakaliyor.
Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititler'in kültürel mirasina ev sahipligi yapan Hattusa antik kenti, UNESCO "Dünya Kültür Mirasi" ve "Dünya Bellegi" listelerindeki tek antik sehir unvaniyla Türkiye'nin göz bebegi turizm mekanlari arasinda yer aliyor.
Milattan önce 1280'de Hititler ile Misirlilar arasinda yapilan ve tarihte bilinen ilk yazili antlasma Kades Antlasmasi'nin da imzalandigi baskent olarak kabul edilen Hattusa'da, 112 yildir sürdürülen arkeolojik kazi çalismalari, gerek gün yüzüne çikarilan eserlerin tarihe isik tutmasi gerekse bölge halkinin istihdami açisindan önem tasiyor.
Sahip oldugu 1200 nüfus ile Çorum'un en küçük ilçelerinden biri konumundaki Bogazlale'de Hitit baskenti Hattusa, yöre insani için gelir kapisi olarak dikkati çekiyor.
Ilçe halkindan bazilari Hattusa ile ilgili hediyelik esya satarak gelir elde ederken, bazisi da arkeolojik kazilarda çalisarak adeta ekmegini "tarih"ten çikariyor.
Alman Arkeoloji Enstitüsü adina kazi çalismalarini yürüten kazi baskani Doç. Dr. Andreas Schachner ve ekibiyle beraber günün erken saatlerinde alana giden yöre halkindan 105 kisi, kendilerine verilen görevleri yerine getiriyor. Kazi ve restorasyon çalismasi yapan kazi ekibine yardimci olan isçiler, binlerce yillik tarihi eserlerin gün yüzüne çikarilmasina da sahitlik ediyor.
Kazi baskanligi tarafindan genellikle temmuz ve ekim aylari arasinda istihdam edilen ve bu süre zarfinda sigorta primleri yatirilan isçilere, aylik ortalama 3 bin lira ücret ödeniyor.
Kazi baskani Doç. Dr. Andreas Schachner, AA muhabirine, kazi çalismalarinin yöre halki için ek gelir kaynagi oldugunu belirterek, kazi süresince ilçeye önemli bir ekonomik katki sagladiklarini söyledi.
Her yil ortalama 50-60 kisilik bir isçi grubuyla çalistiklarini ancak bu yil ödenegin fazla olmasi nedeniyle 105 kisiyi istihdam ettiklerini vurgulayan Schachner, "Bu yil biraz fazla isçimiz var. Bütçeye göre daha fazla isçi aldik. 105 kisiye istihdam sagladik. Isçilere ve ilçe ekonomisine önemli bir katki sagliyoruz. Kazidan emekli olan isçiler var. Bizim üzerimizden sigorta yaptirip primini dolduranlar var. Yillar önce emekli olup hala burada çalisanlar var." diye konustu.
Ilçede is imkaninin kisitli oldugunu ifade eden Schachner, sunlari dile getirdi: "Burada maalesef baska is imkani olmadigi için kazi alani bir is kapisi. Iste Hattusa'daki kazinin, diger kazilardan farkli olarak bir insani boyutu da var. Insanlarin kendi ilçelerinde kalabilmeleri için de önemli. Bu bir gelenek haline geldi ve biz bunu devam ettirecegiz."
Isçilerden 60 yasindaki Bekir Atman, 10 yildir kazilarda çalistigini ve ek gelir elde ettigini ifade ederek, "Sigorta yapiyorlar. Emekli olabiliyoruz. Çok iyi bir firsat bizim için. Buradaki kazinin Bogazkale ilçesine çok ekonomik katkisi oluyor." dedi.
Yasin Özer (58) de kazi çalismasinda ilk kez görev aldigini belirterek, sunlari kaydetti: "Ben Antalya'da insaatlarda çalisiyordum. Andreas hoca ile tanisinca buraya geldik. Üç aydir çalisiyorum. Sigortamiz yatiyor. 2 bin 700 lira alan da var, 3 bin 300 lira alan da var. Burada çok fazla is imkani yok. Devlet kurumlarinda çalisan sayisi az. Hayvancilik yapan çok fazla kimse yok. Burasi bacasiz bir fabrika gibi. 3 ay çalisarak kis için odun ve kömürümüzü temin ediyoruz."
Kardesiyle kazi alaninda çalisan 65 yasindaki Ethem Kölemen ise Hititler'in baskentindeki kazi çalismasinda görev almaktan mutluluk duydugunu vurgulayarak, "Benim burada ilk yilim. Kisa bir süre önce boga biçimli bir içme kabi buldum. Degerinin milyonlarca lira oldugu söyleniyor. Bu çok heyecan verici. Bu alanin da sadece yüzde 8'i kazilmis. Daha kazi yapilacak alan çok. Yöre halki için bacasiz fabrika. Bogazkale insanlarina istihdam sagliyor. Üç ay da olsa ekmegini buradan yiyoruz." diye konustu. http://www.milliyet.com.tr/ekmeklerini-tarih-ten-cikariyorlar-corum-yerelhaber-3130217/
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..