Elmalari Degerlendirmek Için Basladi Simdi Türkiye'ye Satiyor

Amasya'nin Gümüshaciköy ilçesinde yasayan 57 yasindaki Birsel Bayrak, bahçesinde çürüyen elmalari degerlendirmek amaciyla basladigi sirke yapim isini zamanla büyüterek, bugün Türkiye geneline ürün satan sirketin sahibi oldu.

Emekli olan esiyle 6 yil önce bahçe satin alan Bayrak, elma üretimine basladi. Bayrak, elmalarini pazarlamakta güçlük çekince meyveler bahçede çürümeye yüz tuttu.

Ürününün zayi olmasini istemeyen Bayrak, annesinden ögrendigi tarifle bahçesinde yetisen elmalari sirke olarak degerlendirme karari aldi.

Ürettigi sirkeye talep artinca is yeri açan Bayrak, Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanliginin (KOSGEB) açtigi kursa katilarak girisimci oldu ve hibe destegi alarak seri üretime geçti.

Isletmesinde elma, kizilcik, çilek ve aluç gibi meyvelerden yilda ortalama 60 ton sirke üreten Bayrak, ürünlerini Türkiye geneline pazarliyor.

Esi ve oglunun da çalistigi isletmesinde 2 kisiyi daha istihdam eden Bayrak, girisimci ruhuyla ilçede kadinlar arasinda örnek gösteriliyor.

Bayrak, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bahçesindeki meyveleri ziyan etmedigi ve ülke ekonomisine katki sagladigi için mutlu oldugunu söyledi.

Israfin her türlüsünün kendisini üzdügünü dile getiren Bayrak, "Elmalarimizin çürümesine kiyamadigim için sirke yapmaya karar verdim. Baslarda yilda 1 ton sirke üretiyordum." dedi.

Çevresinden aldigi takdirin kendisine cesaret verdigini, bu sayede girisimci oldugunu vurgulayan Bayrak, söyle devam etti: "Insanin zoruna gidiyor emek verip büyüttügün bir ürünün zayi olmasi. O yüzden sirke yapmayi düsündük. Simdi agaçlarin diplerine düsen elmayi bile degerlendiriyoruz ve sirke yapiyoruz. Sirke yapimini zaten biliyordum, annemden ögrendigim tarifle yapiyorum. Sirkemiz begenilince talep artti ve daha çok üretmeye basladik. Simdi Türkiye'nin her yerine satiyoruz. Aktarlara, organik marketlere ve pazarlara satiyoruz. Sabah bahçemizden meyvelerimizi topluyoruz, sonra isletmemize getirip sirkeye dönüstürüyoruz."

Bayrak, simdilik ülke geneline satis yaptigini ancak yurt disina da açilmak istedigini belirterek, "Her türlü meyve ve sebzeyi degerlendirsin üreticiler, ziyan etmesinler. Sirke de oluyor, marmelat da oluyor, tursu da oluyor. Bizim sirkemizin en önemli özelligi organik olmasi. Fabrika yapimi sirkeler bir haftada olurken, bizimki bir yilda sirke oluyor. Bunun nedeni organik olmasi. Gelen taleplerden çok memnunum." ifadelerini kullandi.

Bayrak'in esi Ibrahim Bayrak da esinin basarisiyla gurur duydugunu dile getirerek, "Esime sonuna kadar destek oluyorum. Bu bahçeyi kurmak benim hayalimdi. Bu hayalimi gerçeklestirirken esim bana destek oldu. Simdi de ben ona destek oluyorum." diye konustu. http://www.milliyet.com.tr/elmalari-degerlendirmek-icin-basladi-amasya-yerelhaber-3079601/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..