Eski Silah Atölyelerinde "Tibbi Cihaz" Üretiyorlar

Samsun'da bir dönem silah üretilen atölyeler, yurt disina ihraç edilen medikal ve cerrahi ürünlerin üretildigi fabrikalara dönüstü.

Dünyada cerrahi alet üretiminde üçüncü kümelenme merkezi olan Samsun'daki firmalarda üretilen medikal ve cerrahi ürünler, aralarinda ABD ve Çin'in de bulundugu 60'a yakin ülkeye ihraç ediliyor.

Samsun Medikal Kümelenme Dernegi Baskani Ahmet Aydemir, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 1980 öncesi özellikle Dogu Karadeniz'de torna ve tesviye makineleriyle el yapimi silah üretiminin yaygin oldugunu söyledi. Kentte 1980 sonrasi silah yapim ve tamir atölyelerinin yerini tibbi cerrahi aletlerin yapildigi irili ufakli isletmelere biraktigini anlatan Aydemir, zamanla isletmelerin sayisinin 45'lere ulastigini belirtti. Sektörde yaklasik 2 bin kisinin istihdam edildigine dikkati çeken Aydemir, "Silah tamiri ve el yapimi silah üretim kültürü, bugün tibbi alandaki üretimle devam ediyor." ifadesini kullandi.

Aydemir, kentte üretilen bu ürünlerin ABD, Çin ve Almanya dahil 60 civarinda ülkeye ihraç edildigini belirterek, su degerlendirmelerde bulundu: "Samsun yilda 20 milyon dolardan fazla ihracat yapabilmekte. Üreticilerin birleserek kurdugu Medikal Kümelenme Dernegi'nin ardindan Bafra'da Medikal Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi olusturuldu. Buranin özel tesvik alanina alinmasi, güdümlü üretim yaptirilmasi gerekiyor. Bu sektör desteklenmeli. Bu tip ürünleri disaridan ithal etmenin hiçbir anlami yok. Bu ürünlerin içeride üretilmesi memleketin hayrinadir. Bu, yeni isletmelerin kurulmasinin da önünü açar."

Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Aygün Cerrahi Aletler AS'nin Genel Müdürü Hüseyin Taner ise evlerinde küçük atölyelerde silah tamiri ve el yapimi silah üreten ustalarin daha sonra cerrahi el aletlerini tamir etmeye basladigini dile getirdi. Firmalarinin da yaklasik 30 yil önce küçük bir atölyede cerrahi el aletlerinin tamiratiyla sektöre girdigini, bir yandan tamir isleri sürdürülürken diger yandan basit aletlerin yapimina baslandigini anlatan Taner, "Karadeniz'de eskiden evlerin altinda ya da küçük atölyelerde silah tamiri ve üretimi yapilirdi. El isçiligi gelismis silah ustalarini bünyemize katarak, geçmiste silah yapan ustalari cerrahi el aletleri üretimine dahil ettik. Medikal sanayinin teknik altyapisi, savunma sanayisi ile benzerlik göstermektedir. Sektör, gerektiginde ülke savunmasi için her türlü silahi üretebilecek durumdadir." diye konustu.

Sektörün kurulus dönemlerinde üretim için gerekli ham maddenin bulunabilmesinde yasadiklari zorluklara deginen Taner, bazi cerrahi aletleri makas, çatal ve biçak gibi ürünlerden dönüstürdüklerini söyledi.

Cerrahi ve medikal ürünlerin Amerika ve Avrupa firmalarindan temin edildigini bildiren Taner, bu ürünlerin yüksek fiyatlara ve oldukça zor alinabildiklerini kaydetti. O dönem Almanya'ya giden gurbetçilerin getirdigi ham maddelerin üretime katki sagladigini belirten Taner, "Bugün çok yüksek teknolojik ürünleri yapabiliyoruz. 250 çalisanimiz var. Ürettigimiz özellikle cerrahi motor sistemleri, kalitesiyle dünya pazarinda kabul görmekte ve her geçen gün çok daha iyi seviyelere gelmekte. 60 civarinda ülkede 200'den fazla firmayla çalisiyoruz. Amerika ve Çin dahil, ürünlerimizi dünyanin her yerine satabiliyoruz. Avrupali ve Amerikali firmalarin sahip oldugu tüm uluslararasi sertifikalara sahibiz." ifadelerini kullandi.

http://www.haberler.com/eski-silah-atolyelerinde-tibbi-cihaz-uretiyorlar-8803202-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..