TOKAT'in Artova ilçesinde, un fabrikasi sahibi Ahmet (53) ve Ali Biçakçi (42) kardesler, 1980'de yasamini yitiren babalarinin kullandigi 7 traktörü 10 yil süren çalismanin ardindan bulup, satin aldi. Iki kardes, zamanla bunlara farkli 40 model daha ekledi. Biçakçi kardesler, fabrikanin bahçesine traktörler, degirmen motorlari ve su motorlarindan olusan 'Tarim Müzesi' açti.
Artova'da un fabrikasi isleten Ahmet ve Ali Biçakçi kardeslerin babalari Ihsan Biçakçi, 1980 yilinda hayatini kaybetti. Iki kardes, çiftçilikle ugrasan babalarinin yillar içinde kullandigi ve daha sonra sattigi 7 traktörü geri alip, koleksiyon haline getirmeye karar verdi. Biçakçi kardesler, 10 yil boyunca sehir sehir dolasip, traktörleri bulmayi basardi. Babalarinin traktörlerini ararken, karsilastiklari eski model diger traktörleri de satin alan kardesler, koleksiyonlarini daha da büyüttü. Babalarinin kullandiklarinin disinda 40 traktör daha satin alan kardesler, 19’unu yeniden çalisir hale getirdi. Biçakçi kardesler, un fabrikasinin bahçesine traktörler, degirmen motorlari ve su motorlarindan olusan 'Tarim Müzesi' açti.
Tokat'a ilk traktörü babasinin getirdigini kaydeden Ahmet Biçakçi, "Rahmetli babamizin ilçemizde büyük bir çiftligi vardi. Tokat'a ilk demir tekerlekli traktörü getiren sahislardan birisidir. O dönemde 7 ayri markada traktörü varmis. Biz de is yerimizin önünde babamizin anisina bu 7 traktörü sergilemek amaciyla aramaya koyulduk. Tabi ki kolay olmadi. Bunlari arastirirken diger baska markalar da gördük. Traktör sayimiz çogaldi. Restorasyona basladik. Sonra bir 'Tarim Müzesi' projesi seklinde çikti. Çok sayida traktörümüz, degirmen motorlarimiz, eski su motorlari, traktör ekipmanimiz var; güzel bir müze yapacak sekilde" dedi.
Traktörlerin görsellerini sosyal medya üzerinden paylasmadiklarini belirten Biçakçi, ''Özellikle Almanlar, Hollandalilar, Belçikalilar olmak üzere kendi vatandaslarimiz ile birlikte çok sayida gelenler var. Çok ilgi çekiyor. Su anda bunlari istiyorlar ama bizim gönlümüz disari gitmesinden yana degil. Bizim amacimiz ilçemizde bir 'Tarim Müzesi'ydi. Saglik nedenleriyle biz bu isi sonlandirmayi düsünüyoruz. Biz ülke olarak zamaninda bunlar için çok büyük bedeller ödedik. Biz yarin yurt disina gittigimiz zaman onlara bir de müze bedeli ödemeyelim. Biz en güzel müzeyi Türkiye'ye yapalim. Onlar gelsin, bizde görsün" diye konustu. Ellerindeki traktörlerin artik üretilmedigini de dile getiren Ahmet Biçakçi, "Bu traktörlerin nesli tükenmis. Artik üretenler tarih olmus. Kullananlar tarih olmus. Yani bunlar bulamayacaginiz, dünyada eslerine çok az rastlanan, böyle topluca bulanamayacak eserler. Su anda toplam 47 traktörümüz var. 19 tanesi tamamen ilk günkü sekilde restorasyonu tamamlandi. Aralarinda çok ilginç markalar var. 1950 yilinda Almanya'da üretilen bir Lanz Bulldog marka traktörümüz var. Bu traktör digerlerine hiç benzemez. Karter yoktur. Yag degisme yoktur. Supap yoktur. Isitilarak, yani pürmüz ile isitilarak çalisir. Gaz yagi, benzin, mazot depolari ayridir. Istediginiz yakiti kullanabilirsiniz. 1961 yilindan sonra üretimi yapilmayan Man marka traktörümüz var. 1954 model kesinlikle noter garantili iddia ediyorum. Türkiye'de bunun esi yoktur. Resmi kayitlarda yok" dedi. http://www.milliyet.com.tr/fabrikanin-onu-tarim-muzesi-oldu-tokat-yerelhaber-3237602/
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..