Fizikçiler Amasya Üniversitesinde

Amasya Üniversitesi ve Nükleer ve Parçacik Fiziginde Monte Carlo Uygulamalari Bahar Okulunun katkilariyla düzenlenen NUPAMC - 2015, Amasya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Betül Mavi'nin ev sahipligiyle ikinci kez düzenlendi. NUPAMC- 2015'in açilis konusmasini Prof. Dr. Metin Orbay yapti. Orbay, Amasya Üniversitesinin bünyesinde yaptigi birçok projeyle bilimsel çalismalara her zaman destek verdigini söyledi.

TÜBITAK tarafindan desteklenen projeye 18 farkli üniversitenin Fen Bilimleri, Saglik bilimleri ve Nükleer Bilimler enstitülerinden doktora ve yüksek lisans ögrencileri katildi. On farkli üniversitenin fizik bölümünden akademisyenlerin ders verdigi NUPAMC 2015 ile ülkemizde nükleer ve parçacik fizigi alaninda çalisan bilim insanlarinin sayisinin artirilmasi amaçlandi.

Bahar Okulunda, Monte Carlo uygulamalarinin genel çalismalar hakkinda bilgi vermeyi hedeflediklerini söyleyen Proje Düzenleme Kurulu Baskani Doç. Dr. Mavi; çekirdek ve temel parçaciklar fiziginde yapilan teknolojik ve bilimsel çalismalarin çok masrafli ve külfetli olmasina ragmen bilimde, teknolojide, egitimde önemli bir yere sahip oldugunu belirtti.  Nükleer ve parçacik fiziginin bir alt dali olan Monte Carlo uygulamalarini ve NUPAMC- 2015'i su cümlelerle anlatan Mavi; ''Monte Carlo uygulamalari analitik olarak çözümü mümkün olmayan, belirsiz parametreler içeren, karmasik yapili sistemlerin ve kuantatif problemlerin sayisal örneklemelerini mümkün kilan ve çözümünü saglayan çok kullanisli bir metottur. Tarihte bu tip sayisal hesaplamalar genis bir hesaplama süresine ihtiyaç duydugundan zahmetli bir is olarak düsünülse de günümüzde özgün programlama dillerinin ve araçlarinin genis ölçüde yayginlasmasi ve daha ileri, daha güçlü bilgisayar donanimlarinin üretilmesi ve islemci güçlerinin hizla arttirilmasi hesaplama sürecini kisaltmayi basarmistir. Böylece ilerleyen teknoloji ile Monte Carlo simülasyon ve uygulama tekniklerinin, bilimsel ve finansal pek çok alanda popüleritesi daha da artmistir. Özellikle nükleer ve parçacik fizigi uygulamalarinda ve medikal fizik alaninda, maliyetin yüksek oldugu deneylerin tasarlanmasi ve çözümlenmesinde, detektör tasarimlarinda ve daha pek çok konuda fizikçilerin vazgeçilmez çözümleme araci olmustur. Okulumuzda hizlandirilmis atom alti parçaciklar ile X ve gama isinlarinin madde içerisinde yaptiklari temel etkilesmeleri simüle edebilen Monte Carlo kodlarinin genel çalisma prensiplerini ögrencilerimize aktardik. Çalismalarinda bu tür kodlari kullanma ihtiyaci duyan arastirmacilarin okulumuza katilmalarinin yararli olacagini umuyoruz'' dedi.

http://yesilirmakgazetesi.com/haber/20105/fizikciler-amasya-universitesinde.html

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..