Geleneksel Bitkilerin, Bitkiden Ilaca Ve Sofralara Giden Süreci Arastiriliyor
Çorum’da geleneksel bitkilerin bitkiden ilaca ve sofralara uzanan yolculugunun ortaya çikarilmasi için envanter çalismasi baslatildi.
Çorum Milletvekili Lütfiye Ilksen Ceritoglu Kurt’un girisimleri ile Orman ve Su Isleri Bakanligi tarafindan hazirlanan proje kapsaminda Hacettepe ve Firat Üniversitelerinden akademisyenler Çorum’da 100 köyde saha çalismasi yapacak. Bu kapsamda ziyaret edilen köylerdeki sosyal, kültürel ve geleneksel bilgiler toplanacak.
Hacettepe Üniversitesi Farmasötik Botanik Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Irem Çankaya, biyoçesitlilige bagli geleneksel bitkinin belirlenmesi konusunda bir proje yürütüldügünü belirterek, Çorum’da 100 köyde sosyal, kültürel ve geleneksel bilginin toplanmasi ve envanterinin çikarilmasi için çalistiklarini söyledi.
Prof. Dr. Irem Çankaya, “Günümüzde medyatik problemlerin, ilgi alanlarinin degismesinin, televizyon programlari ile gerek internetteki bilgi kirliligi nedeniyle geleneksel bilgimizi kaybetmeden tecrübeli hanimlar ve beylerden edinecegimiz bilgilerle ülkemizdeki tibbi ve aromatik anlamda kullanilan bitkilerin öncelikle yemek pisirme daha sonra ise tibbi anlamda yararlanabilecegimiz bitkiden ilaca giden yoldaki asil temel bilginin halk tibbinin, halk ilaçlarinin temelini olusturan bu bilgiyi kazanabilmektir Çorum’da kültürel açidan oldukça önemli bir merkez oldugu için en kiymetli bilgilerin Orta Anadolu adina bu bölgeden toplanacagini düsündügümüz için öncelikli iller arasinda degerlendirmeyi planladik” dedi.
Firat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyelerinden Prof. Dr. Eyüp Bagci da bölgede geleneksel anlamda kullanilan bitkilerin kullanis amaçlari, yemek, içme, ilaç gibi kullanis sekilleri tüketim ve kullanimlariyla ilgili halkin bildigi bilgileri derleyecekleri söyledi. Prof. Dr. Agca, Çorum’da belirlenmis olan köylerin tamamini dolasacaklarini belirtti. Projenin bir yillik bir yillik bir proje oldugunu dile getiren Prof. Dr. Bagci, projenin köylerin kalkinmasina ve gelismesine fayda saglayacagini sözlerine ekledi.
Farkliliklarimizla, çesitliligimizle kaderimizin ve ülkemizin ne kadar güzel oldugunu ne kadar büyük bir degere sahip oldugumuzu gösterdigini dile getirerek, “Projeyi önemsiyoruz. Projemizle birlikte akademisyenler, kamu, siyaset ve halk iç içe. Sahada ot toplayan bir kadinimizi selamladiktan sonra asistanlarimizi kendi çocugu gibi benimseyen ve her türlü bilgiyi veren Anadolu’nun kendi bagrindan çikan Çorum kadinin bu projede her alanda katkisini gördük. Bundan sonraki süreçte ilaç etken maddesinden alin kültürün bir maddesi haline getirebiliriz veya bir konsep gida mutfak ürünü haline nasil getirebiliriz. O yüzden bu projeyi önemsiyoruz” dedi.