Glütensiz Yiyeceklerin Sefleri Çorum'da Yetisiyor

Çorum Çölyak Dernegince hayata geçirilen "Glütensiz Üret Saglikli Tüket" projesi kapsaminda kurulan mutfakta gelecegin glütensiz yiyeceklerini yapacak sefler egitim görüyor.

 

 

 

Çorum Çölyak Dernegi, çölyak hastalarinin günlük hayatta karsilastiklari sikintilari gidermek ve ömür boyu yapmalari gereken glüten diyetine yardimci olmak amaciyla projeyi hayata geçirdi.

 

 

 

Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürlügünce desteklenen proje kapsaminda, Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde glütensiz mutfak kuruldu.

 

 

 

Türkiye'de ilk kez bir dernek tarafindan kurulan glütensiz mutfakta 30 kursiyer, Dogu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü Ögretim Üyesi ve Glütensiz Yemek Sefi Süleyman Engin tarafindan glütensiz yiyecek hazirlama egitimi aliyor.

 

 

 

Toplam 190 saat sürecek egitimin ardindan kursiyerler, Türkiye'deki bütün çölyak hastalari için glütensiz yiyecekler üretecek.

 

 

 

Dernek baskani Fatma Müjgan Demir, çölyak hastalarinin glütensiz beslenmesinin hem ciddi bir maliyet hem de ürünün bulunmasi açisindan ciddi bir zorluk getirdigini söyledi.

 

 

 

Kurs sayesinde çölyak hastalarinin istedikleri yemegi çok daha düsük maliyetle kendilerinin hazirlayabilecegini dile getiren Demir, "Projenin en büyük faydasi, dogru reçetelerle saglikli sekilde çocuklarimiza ürün çikartmak. Çölyakli çocuklarimiz, örnegin sicak simide hasret. Burada verdigimiz egitimle herkes kendi evinde glütensiz simidini yapabilecek. Kimi zaman paraniz olsa bile istediginiz ürünü bulamiyorsunuz. Bu proje sayesinde hastalarimiz istedigi yemegi çok daha ucuza, çok daha saglikli sekilde hazirlayabilecek" dedi.

 

 

 

Kursa katilanlarin tamaminin çölyak hastasi ya da hasta yakini olduguna isaret eden Fatma Müjgan Demir, kursun ardindan glütensiz sef olacak kursiyerlerin de diger hasta ve yakinlarina egitim verecegini kaydetti.

 

 

 

Demir, kursiyerlerin, kurs süresince ögrendikleri yemek tariflerinden de bir kitap bastirip Türkiye'deki çölyak derneklerine ulastiracaklarini belirtti.

 

 

 

Kursiyerlerden Hacer Sengöz ise 3 yil önce çölyak hastasi oldugunu ögrendigini, o günden beri glüten diyeti yaptigini aktardi.

 

 

 

Glütensiz yiyecek bulmakta güçlük çektigini dile getiren Sengöz, "Glüten olmadan hamuru bir arada tutmanin imkani yoktu. Simdi hocamiz hangi maddelerin ne kadar oranda birbiri ile karistirilacagini bize ögretiyor." diye konustu.

 

 

 

Artik glütensiz ekmek yapabildiklerini anlatan Hacer Sengöz, "Ekmegimizi kuru fasulyeye banamiyorduk. Çünkü ekmeklerimiz hemen dagiliyordu. Artik kendi yaptigimiz ekmegimizi tüketebiliyoruz. Bu kursta ögrendiklerimiz bizim için yasam kaynagi gibi oldu" ifadesini kullandi.

 

 

 

Sef Süleyman Engin de 10 yildir glütensiz beslenme üzerine çalistigini, bu sürede gelistirdigi formlari çölyak hastalariyla paylastigini belirtti.

 

 

 

Glütensiz mutfagin matematiksel hesaplardan olustuguna dikkati çeken Engin, sunlari kaydetti: "Çorum'da simdiye kadarki en uzun soluklu egitim programiyla formüllerimi hastalarimiza aktariyorum. Kursiyerlerimiz burada edindikleri bilgileri diger hastalarla da paylasacak. Böylelikle formüllerimiz hastalar arasinda elden ele yayilacak. Dolayisiyla bu proje, Türkiye'de rol model olarak alinip diger illerde de uygulanmali." https://www.haberturk.com/glutensiz-yiyeceklerin-sefleri-corum-da-yetisiyor-2397679

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..