Amasya Çevre ve Sehircilik Il Müdürü Ömer Bolat yaptigi basin açiklamasinda sunlari söyledi; 6306 sayili Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkinda Kanun 31.05.2012 tarih ve 28309 sayili Resmi Gazetede, Kanuna iliskin hazirlanan Uygulama Yönetmeligi 15.12.2012 tarih ve 28498 sayili Resmi Gazetede, yayimlanarak yürürlüge girmistir
Kentlerin çevreyi ve insan sagligini tehdit eden unsurlardan arindirilmasi, Sürdürülebilir kalkinma ile yasam kalitesi yüksek marka kentler olusturulmasi, Kentsel tasarim projeleri ile estetik ve görsel degeri yüksek kentler olusturulmasi, Her açidan saglikli ve güvenli yasam alanlari olusturulmasi, Tabiat, kültür ve tarihi degerlerin korunmasi ortaya çikarilmasi ve gelistirilmesi, Afetler sonucu bir daha can kaybi yasanmamasi için, afet riski altindaki alanlar ile bu alanlar disindaki riski yapilari, saglikli ve güvenli yasama çevrelerine dönüstürülmesi amaçlanmistir.
Bu konuda yetkili Çevre ve Sehircilik Bakanligi olup, Kanunun yürütülmesinde Bakanligimizla beraber TOKI, Il Özel Idareleri, Büyüksehir Belediyeleri, Il ve Ilçe Belediyeleri de çalisma yürütecektir.
Türkiye'de yaklasik 19 milyon konut bulunuyor. Bu konutlardan 2000 yilindan sonra yapilan 5 milyon konut disindaki 14 milyon konutun afet riski yönünden incelenmesi gerekiyor. Deprem tasariminin yetersiz oldugu binalar, malzeme dayanimi yetersiz olan ve mühendislik hizmeti almayan kaçak yapilar da dahil yapi stokunun yaklasik %40'inin (6~7 milyon konut) yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerektigi tahmin edilmektedir.
Riskli Alan ve Riskli Yapi tespit çalismalarinin baslatilmasi yönünde, 19.06.2012 tarihli Bakanlik yazisi ile 81 Il Valiligi ve Belediyelerimize talimat verilmis, Kentsel Dönüsüm çalismalarina baslanmistir. 6306 sayili Kanun ile Afet Riski Altindaki Alanlar ve bu alanlarin disindaki Riskli Binalarin dönüstürülmesi söz konusu olup, ayrica 5393 sayili Belediye Kanununun 73. maddesi uyarinca Belediyelerin uhdesinde de Kentsel Dönüsüm çalismalari devam etmektedir.
Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi öncelikle 1. derece deprem kusaginda yer alan ve nüfus yogunlugu fazla olan illerde baslayacaktir. Bu kapsamda Istanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa ve Izmir gibi illerimiz 1. derece deprem kusaginda bulunmalari nedeni ile öncelikli iller olup, fay hatlari, sel ve heyelana maruz bölgeler gibi afet risklerinin fazla oldugu alanlar tespit edilecek ve uygulamalara tespitler dogrultusunda baslanacak ve uygulama asama asama ülke geneline yayilacaktir.
Kentsel dönüsüm Türkiyede gerçekten bir devrimdir. Afetlerden korkmayan insanlar ve afetlerden korkmayan sehirler olusturmak en büyük hedef olmalidir. Ülkemizde 4 siddetinde bir deprem oldugunda haber oluyor. 4 siddetindeki depremin gazete haberi olacak bir tarafi yok. Ama biz binalarimiza güvenmiyoruz.
Kentsel dönüsüm eski binalari yikip yenilerini yapmak degil yeniden yapilanma ve sehri yasanabilir kent görünümüne getirmek için bir firsattir.
1.Derece deprem kusaginda olan Amasya’da da kentsel dönüsüm uygulamalari hizla devam etmektedir. Tespiti yapilan riskli bina sayisi 190 adet olup 172 si onaylanmistir. 34 adet binanin yikimi gerçeklestirilmistir. 176 adet kira yardimi basvurusu yapilmis ve 92 adet kira yardimi onaylanarak ödenmeye baslanmistir.