Misket elmasi ile ünlü Amasya'da, kökeni Uzak Dogu olan, içerdigi besin degeri nedeniyle "ölümsüzlük meyvesi" olarak adlandirilan hünnabin dikim alanlari giderek artiyor.
Amasyali bazi çiftçiler en önemli geçim kaynaklarindan biri olan misket elmasinin yerine bakimi daha ucuz, getirisi daha fazla oldugu için hünnap meyvesini tercih ediyor.
Amasya Tarim ve Orman Il Müdürü Zekeriya Seker, AA muhabirine, Türkiye'deki hünnap üretiminin büyük bir kisminin Amasya'dan karsilandigini söyledi.
Hünnap yetistiriciliginde iklim kosullarinin önemine deginen, Amasya'nin iklim kosullarinin hünnap üretimine uygun oldugunu ifade eden Seker, "Ilimizin iklimsel özellikleri sebebiyle 74 çesit ürün üretilmektedir. Bunlardan birisi de hünnaptir." dedi.
Amasya elmasi olarak bilinen misket elmasi ile ünlü kentte son yillarda hünnap ekim alanlarinin giderek arttigina isaret eden Seker, Amasya'da 5 yil önce 40 dekar alanda hünnap yetistirildigini anlatti.
Seker, yillar içinde hünnap dikilen alanlarin genisledigini belirterek, "Hünnap üretiminde 142 dekardikim alanina sahip Amasya, 157 ton üretimle Türkiye'de birinci sirada yer almaktadir. Hedefimiz hünnap üretimini 200 dekar alana çikarmaktir." dedi.
Ölümsüzlük meyvesinin kolay yetistirilmesine ragmen Türkiye'de fazla taninmadigi için tercih edilmedigini dile getiren Seker, sunlari aktardi: "Hünnap meyvesi, yetistirilmesi oldukça kolay, az masrafli, ekonomik degeri yüksek olan bir üründür. Ürünün eylül ayi itibariyla hasadina baslanir, ekim sonuna kadar devam eder. Üretici bakimindan maliyeti oldukça düsük olan ürünün katma deger açisindan getirisi yüksektir. Fiyati tüketim yerlerinde 7 ile 10 lira arasinda degismektedir. Ben çiftçilerimize bu ürünü yetistirmelerini de ayrica tavsiye ediyorum."
Seker, kentte misket elmasi dikim alaninda bir azalma yasanmadigini, misket elmasinin üretiminin artmasi için de çalismalarin sürdügünü sözlerine ekledi.
Amasya'da hünnap üretimini baslatan ve kentte en genis alanda hünnap üretimi yapan Ahmet Karanda Türkiye'de hünnap ihtiyacinin büyük bölümünü karsiladiklarini, hedeflerinin ihracat oldugunu vurguladi.
Karan, 300 dönümlük arazisinin 130 dönümünde 13 bin agaçla 6 senedir hünnap yetistirdigini belirterek, "Amasya ilerleyen yillarda elmasindan daha fazla hünnabi ile meshur olacak. Biz kendi bahçemizde yaklasik 13 bin agaç hünnap yetistirdik. Bunun 8 bini meyve veren, 5 bini yeni dikim. Hünnabi Amasya'ya Türkiye'ye kazandirmaya çalisiyoruz. Amasya hünnap cenneti olacak." diye konustu.
Hünnap üretiminde ilaçlama yapmadiklarinin altini çizen Karan, sunlari kaydetti: "Su anda Amasya'dan Istanbul'a, Ankara'ya, Bursa'ya büyük sehirlere hünnap yolluyoruz ve Amasya'da da çok ciddi güzel bir tüketim var. Hedefimiz ihracat yapmak. Amasya'da hünnap meyvesi herhangi bir ilaçlama yapmadan yetisiyor. Ben bodur elma üreticiligi yapiyordum önceden ama hünnap kadar karli degildi ve çok zahmetliydi. Bodur elma agaçlarini kesip zamanla hünnap diktim. Hünnap gerçekten çok zahmet gerektirmiyor ve çok fazla kar birakiyor. Su an 13 bin hünnap agacimiz var. Ilerleyen senelerde satis potansiyelimize göre bunu çogaltmayi hedefliyoruz. Hünnabi bizden sadece sebzeciler degil, doktorlar bile gelip aliyor. Aromalarini arastiriyorlar. Farkli hastaliklara iyi geldigini söylüyorlar." https://www.haberler.com/hunnap-misket-elmasina-rakip-oldu-11340474-haberi/
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..