Issizken Tavuk Çiftligi Kurdu, Simdi Ayda 3 Bin TL Kazaniyor
Amasya'nin Gümüshaciköy ilçesinde yasayan girisimci Nurhan Çolban, Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfindan (SYDV) aldigi kredi ile kurdugu tavuk çiftçiliginde günde ortalama 700 yumurta üretiyor.
Maden Mahallesi'nde yasayan Nurhan Çolban, AA muhabirine yaptigi açiklamada, esi isten çikarilinca ne yapabileceklerini düsündüklerini söyledi. Bir süre önce katildigi kursta girisimci belgesi aldigini belirten Çolban, evde oturmaktan sikildigi için basvurdugu kaymakamlikta kendilerine SYDV kredisi ile islerini kurmalarinin önerildigini anlatti.
Bunun üzerine esi Salim Çolban'in yardimiyla 5 ay önce tavuk çiftligi kurmaya karar verdigini dile getiren Çolban, "Kaymakamlik SYDV'den 15 bin lira kredi verdi. Biz de bununla evimizin yaninda yaklasik 3 dönümlük alanda tavuk çiftligi kurduk. Bin tavuk satin alarak üretime basladik" dedi.
Dogal yöntemlerle besledigi tavuklardan günde ortalama 700 yumurta aldiklarini ifade eden Çolban, "Ürettigimiz yumurtalari esimle Gümüshaciköy ve Merzifon'daki marketlere veriyoruz. Çevre illerdeki pazarlara giderek satiyoruz. Satislarimiz çok güzel. Ayda 3 bin lira civarinda gelirimiz var" diye konustu.
SYDV'den aldiklari krediyi geri ödedikten sonra isini büyütmeyi, bin 500 tavuk daha almayi planladiklarini bildiren Çolban, böylece gelirlerini de artirmis olacaklarini kaydetti. Çolban, salma tavukçuluk yaptiklari için yumurtalarinin köy yumurtasi tadinda organik olduguna isaret ederek, söyle konustu: "Tavuklarimiz arazide yoncada yayiliyor. Verdigimiz yemde tritikale, soya fasulyesi, misir, çavdar gibi bitkiler bulunuyor. Tavuklarimiz yesillikte yayildiklari için suni yem verilen tavuklara göre yumurtamizin rengi, kokusu tadi çok farkli. Pazarda ilk önce birkaç tane aliyorlar. Tadina baktiktan sonra 30 tane alan oluyor. Memnun kalanlar esine dostuna söylüyor, bizim de müsterilerimiz sürekli artiyor."
Gümüshaciköy Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü ekiplerinin her hafta tavuklarin kontrolünü yaptigini bildiren Çolban, tavuklarda hastalik, bitlenme ve bulunduklari yerin temizliginin kontrol edildigini söyledi. Çolban, "Tavuklarimda bitlenme olmamasi ve vitaminlerinden düsmemesi için bakimlarini, ilaçlamalarini zamaninda yapiyorum. Yumurtalarini sabit topluyorum. Çocuk annesinden nasil ilgi istiyorsa onlarda bakim ve ilgi istiyor" ifadesini kullandi.
Çolban, kendilerine bu fikri veren ve destekleyen Gümüshaciköy Kaymakami Hüseyin Tekin'e tesekkür etti.