Tokat bölgesinin en önemli ceviz üreticilerinden olan Halis Yilmaz, ceviz hasadina basladiklarini ve bu sene güzel verim aldiklarini ifade ederek "Kabugun içinde altin yetisiyor" dedi.
Cevizcilikte hasadin önemli bir etken oldugunu ve hasat için silkme makinesi kullandiklarini belirten Yilmaz, "Agaçlardaki cevizleri sirikla dökmek yerine makine yardimiyla cevizleri döküyoruz. Agaç silkme makinesi agaçlara bir zarar vermiyor, makineli hasatla bir agaçta bulunan cevizleri 3-5 dakikada döküyoruz. Makineli hasat bir sene sonraki agaçlarin meyve gözleri üzerlerinde kaliyor. Agaca bir zarar verdigi yok. Bütün Avrupa ülkelerinde Amerika’da, Fransa’da, Sili’de gelismis ülkelerde bütün bu hasadi makine ile yapiyorlar. Onun için biz de Türkiye’de yetismis olan 8-10 yasindaki agaçlari makine ile hasatla yapiyoruz herhangi bir zarari yok. Bu da çok verim almamizi sagliyor, sonraki yilin meyve gözlerini de öldürmemis oluyoruz. Bundan gayet memnunuz 6 senedir de hasatlarimizi makine yardimiyla yapiyoruz. Ceviz üretici arkadaslara makineli hasadi önermek istiyorum çünkü insanlar sirikla ceviz dökmek için agaca çikiyor yaralaniyor, ölümlü kazalar oluyor. Bunun da geri dönüsü olmuyor. 30-35 yillik agaçlar var, insanlar agaçlarin meyvelerini dökmek için agaca çikiyor, dolayisiyla hayati tehlikesi çok. Çiftçilerimiz uygun gördükleri alanlarda makineli hasat yaparlarsa onlar için daha iyi olur. Hem isçilik maliyetleri düser, hem de agaçlarin bir sonraki yila meyve gözlerini öldürmemis olurlar. Bu da çok önemli, duyuyoruz görüyoruz, insanlar ceviz agacindan düsüyor, yaralaniyor, sakat kaliyor ölenler dahi oluyor. Bunun önüne geçmek içinde bu makineli hasadin yapilmasini herkese öneriyorum" dedi.
Yilmaz, Niksar cevizini ayaga kaldiracaklarini belirterek, "Bu seneki verimimiz gayet güzel. Bir agaçtan yaklasik 20 kilo meyve aliyoruz, çiftçilerimize öneriyorum. Biz burada ayrica fidan da üretiyoruz. Çiftçilerimize kapimiz açik gelip çalismalarimizi görsünler incelesinler. Önemli olan ürünü kaliteli ve iyi yapmak, biz burada kaliteli ve iyi ürün yapiyoruz. Ürünlerimiz çok saglikli herhangi bir yan temasi yok, içleri beyaz. Buraya çok fazla ünlü is adami gelip ceviz satin aliyor. Niksar’in cevizini artik biz üretici olarak ayaga kaldiracagiz. Çünkü iyi mal pazara inince gerçekten iyi para ediyor. Bunun da tek yolu fidanin iyisini yapip A kalite fidan dikip A kalite ceviz yapmak lazim. Yoksa eski usulle yaptigimiz ürünlerden para kazanamiyoruz. Bizim bu Kelkit Vadisindeki ormanlarin bos yerlerine tamamen ceviz dikmeliyiz. Çünkü bizim disariya bagimliktan kurtaracak tek çare üretim yapmak baska yolu yok. Biz buraya sanayi kuramayiz. Mutlaka insanlarin bagina bahçesine üretim yapmasi lazim ve ekonomiye katki saglamamiz lazim. Biz üretim yaparsak hem ekonomimiz ayaklar üstünde durur hem de disariya göçü önlemis oluruz. Su anda bu cevizin fiyati 25-30 lira civarinda. Bundan daha dogal bir sey yok. Saglik olmadan hayat olmadigi gibi ceviz olmadan da hayat olmayacagina inaniyorum" ifadelerini kaydetti.
Yilmaz, cevizin altin gibi degerli oldugunun altini çizerek, "Ceviz altin gibidir. Niksar’da ürettigimiz cevizler de altin degerindedir, kabugun içinde yetisen bir altindir. Çünkü her üründe böyle kiymetli bir ürün yok, bunun için yatirimcilarin veya ceviz dikecek arkadaslarin bu ürüne çok dikkat edip dikmesi lazim. Gerçekten kabugun içerisinde bir altin. Artik önümüzdeki yillarda altinla yarisacak bir üründür. Ceviz çok önemli stratejik bir üründür" dedi.
Halis Yilmaz cevizin agaçtan dökülüp paketlenmesine kadar olan süreci de anlatarak, "Ceviz silkeleme makinesiyle agaçlardan ceviz silkelendikten sonra, yesil kabugundan soyulmasi için soyma makinesine koyuyoruz ve dis yesil kabuklari hijyenik bir sekilde tamamen temizleniyor. Daha sonra dogal sartlarda kurutuyoruz sonra da müsterinin istegine göre kabuklu ya da iç ceviz olarak kirim ve paketleme yaparak sevkiyatina yapiyoruz. Soyma makinesinde de herhangi bir zayiat olusmuyor. Cevizin dis kabugu temiz ve içi de beyaz sekilde albenisi yüksek oluyor. Makineli soymayi da tavsiye ediyoruz. Makine ile soyuldugu zaman hem cevizin disindaki kirlilik gidiyor, hem ceviz canli görünüyor hem de kalitesi artiyor. Fer fidancilik olarak ceviz fidani üretimi de yapiyoruz. Ceviz dikmek isteyenlerin bizimle irtibata geçerek istedikleri zaman fidan alabilirler. Üreticilerden buraya gelerek yerinde görmelerini ve bizden bilgi almalarini tavsiye ediyoruz. Ceviz dikmek isteyenlere de her türlü yardima haziriz" diye konustu. http://www.milliyet.com.tr/kabugun-icinde-altin-yetisiyor-tokat-yerelhaber-3062722/
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..