Karadeniz'e "Dalga" Formunda Müze

Kültür ve Turizm Bakanligi, Samsun Rölöve ve Anitlar Müdürlügü ile Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan 50 milyon lira maliyetle yaptirilan Samsun Etnografya ve Arkeoloji Müzesi, dalga formundaki yapisiyla öne çikiyor.

 

Mimar Alisan Çakiroglu ve Ilgin Avci tarafindan tasarlanan, bu yilki Ulusal Mimarlik Proje Ödülü'ne layik görülen projenin Atatürk Bulvari'ndaki insaat çalismalari devam ediyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çikisinin 100. yilinda ziyaretçilere kapilarini açacak müzede, yaklasik 18 bin tarihi eser sergilenecek.

 

Kültür ve Turizm Il Müdürü Adnan Ipekdal, AA muhabirine yaptigi açiklamada, tamamlandiginda Türkiye'nin sayili, Karadeniz'in ise en büyük müzesi olacagini ifade etti.

 

Ipekdal, müzenin, barindirdigi özellikler bakimindan ilgi çekecegini ifade ederek, "Genel görünümünü seyrettigimizde iki dalganin çarpismasi seklinde bir form ortaya çikacak. Türkiye'de yapilan müzeler içinde de düzayak gezilebilecek müze anlaminda önemli özelliklere sahip. Yaklasik 15 bin metrekare kapali alan içinde kafeteryasi ve lokantasi gibi sosyal alanlari disinda 500 kisilik konferans salonu bulunacak." dedi.

 

Mevcut müzenin çok eski oldugunu ve ihtiyaçlara karsilik vermedigini, bu nedenle eserlerin müzede yeterince sergilenemedigini dile getiren Adnan Ipekdal, Amisos Hazineleri basta olmak üzere birçok eserin müzede sergilenecegini kaydetti.

 

Ipekdal, yaklasik 50 milyon liralik müzenin Kültür ve Turizm Bakanligi ile Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan yaptirildigini aktardi.

 

Söz konusu 50 milyon liranin 10 milyon lirasini Büyüksehir Belediyesinin, 40 milyon lirasini da Kültür ve Turizm Bakanliginin sagladigini belirten Ipekdal, söyle devam etti: "Insaatimiz 2019 Ocak sonu itibariyla tamamlanmis olacak. Müzeye yüksekçe bir yerden bakildiginda iki dalganin birbirine girmesi seklinde görülecek. Mimarlarimiz çalistiklari bölgenin kültürü, tarihi ve dogasiyla ilgili sekiller verme konusunda da maharetliler. Dolayisiyla Karadeniz Bölgesi'nde Samsun'umuzda yapilan bu müzeye böyle dalgali bir formu uygun görmüsler. Biz de bundan çok memnunuz. Tamamlandiginda sekil olarak da görecegiz. Bir sözümüz var 'Denizler durulmaz dalgalanmadan' derler. Karadeniz'de böyle bir müzenin çok genis bir alanda Karadeniz'i çagristiracak bir dalga formunda yapilmasi önemli. Estetik güzel bir eseri Samsun'umuza kazandirmis olacagiz."

 

Samsun Rölöve ve Anitlar Müdürü Ali Sarialioglu ise müzenin toplam 22 dönümlük bir arazi üzerine insa edildigini söyledi.

 

Müzenin yatay mimariye sahip olacagini, yüksekliginin 15,6 metre olacagini ifade eden Sarialioglu, "Yatay mimariye önem verdik. Yaklasik yüzde 60 Osmanli, Selçuklu tarihi, yüzde 40'lik dönemi mitolojiye kadar Samsun tarihini içerecek. Müzemizde çocuk müzesi kismi, kütüphane, 480 kisilik konferans salonu ile ayni zamanda büyük bir restoran isletilecek." dedi.

 

Müzenin Kültür ve Turizm Bakanligi'nin hayata geçirdigi yasayan müzelerden biri olacagini ifade eden Sarialioglu, "Hedefimiz, Samsun gençligini müzeye getirip hem tarihi bilinci asilamak hem de cografyayi sevdirmek. Müze konsepti içerisinde tarihi, arkeolojik ve etnografik bilgilerin yani sira dinozorlar çagina kadar cografya bilgilerinin de içerisinde bulundugu sunum gerçeklesecek. Gelen ziyaretçiler müzeyi gezerken kütüphaneden de yararlanabilecek. Restoraninda misafiri agirlayabilecek." ifadelerini kullandi.

 

Sarialioglu, müzenin, bu yil 600'den fazla eser arasinda Ulusal Mimarlik Proje Ödülü'ne layik görüldügünü sözlerine ekledi. http://www.milliyet.com.tr/karadeniz-e-dalga-formunda-muze-samsun-yerelhaber-3079580/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..