Karadeniz'de Samsun'dan baslayarak Artvin'e kadarki kesimde yayla yollarinin ulasima elverisli hale getirilmesi ile birinden digerine geçis kolaylasacak, böylece turizmde hareketlilik artacak.
Dogu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginca yayla yollarinin iyilestirilmesi için çalisma yürütülüyor. DOKAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Ekrem Yüce, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yollardaki iyilestirmelerin, yaylalarin birbirine entegrasyonunu içerdigini bildirdi. Samsun'dan Artvin'e kadar yaylalarin birlestirilmesi ve aralarindaki geçisin kolaylastirmasina yönelik çalismalarin devam ettigini belirten Yüce, turistlerin yaylalari ziyaret sürelerini artirmak istediklerini kaydetti. Bir yayladan digerine gitmek için kilometrelerce yol katetmek gerektigine dikkati çeken Yüce, "Tepeden güzergahi birlestirmis oluyoruz, dolayisiyla turist eline haritayi aldigi zaman asagidan bir yol güzergahindan ziyade hemen tepeden ayni paralelde ayni üst kodlarina bir ulasim merkezinden diger bir ulasim merkezine çok rahat ulasim saglanacaktir." diye konustu.
Yüce, Karadeniz'in en önemli turizm merkezlerinden birinin Uzungöl oldugunu belirterek, söyle devam etti: "Düsünün ki buraya turist geldi. Trabzon'dan Of'a geliyorsunuz, Of'tan Çaykara'ya, Çaykara'dan Uzungöl'e bir güzergah. Simdi Uzungöl'de birkaç gün kaldi, turist artik birkaç günden sonra oradaki görsellikten baska görsellikleri arzu ediyor. Buradan baska bir alana gitmesi için tekrar Uzungöl'den Çaykara'ya gidecek, Çaykara'dan Of'a gidecek, Of'tan Rize Iyidere'ye gelecek, Iyidere'den Ikizdere'ye gelecek, Ikizdere'den Anzer yaylasina gelecek. Anzer de çok önemli, ciddi anlamda yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çeken bir yer. Anzer'e gelmek için tekrar sahile gelecek ve Anzer yaylasina gelecek." Çogu turistin Uzungöl'den sonra böyle uzun bir yol güzergahini tercih etmeyecegine dikkati çeken Yüce, "Uzungöl ve Anzer'i birlestiriyoruz, 150-200 kilometreyi 24 kilometreye düsürüyoruz. Dolayisiyla Uzungöl'e gelen turist Anzer'e ugramadan gitmeyecektir, yani 24 kilometre yarim saatte geçecegi bir yoldur." ifadesini kullandi.
Yüce, mesafenin kisalmasi durumunda turistlerin Anzer yaylasini da görmek isteyecegini dile getirerek, burasinin ülke için çok önemli, dünyaca meshur bir yayla oldugunu söyledi. Yaylalardaki mevcut yolu kullanima uygun hale getirip iyilestirdiklerini vurgulayan Yüce, sunlari kaydetti:
"Buradaki turizm cazibe merkezlerinin olusmasi ve turistlerin kalacagi gün sayilarinin artirilmasi bu türlü birtakim dokunuslarla olacaktir. Yeni yollar açmak, ormanlari kesmek gibi bir lüksümüz yok. Kayalari parçalamiyoruz, mevcut yollarimizi iyilestiriyoruz. Turistlerimizin rahat bir sekilde ulasmasina imkan sagliyoruz, bunu da yaparken dogaya saygili, doganin bütün kurallarina uyarak bu isi yapmaya gayret gösteriyoruz."
Giresun'un Kulakkaya, Yuva ve Hapan gibi birçok yaylasinin bagli bulundugu Dereli ilçesi Yavuzkemal Belde Belediyesi'nin baskani Abdullah Önal ise özellikle yaylalari birbirine baglayan yollar vasitasiyla bir hareketlilik olacagini düsündüklerini dile getirdi. Önal, su degerlendirmelerde bulundu: "Samsun'dan yayla koridoru basliyor, sahile inmeden asagi yukari bir inis çikis yapmadan dogal manzara izleyerek Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, düsünün bir hafta 10 günlük bir gezi güzergahi. Bence bu Karadeniz'in en büyük, en güzel projesi. Buralarda yayla yollari vardi ama bu yayla yollarinin standartlari düsüktü. Toz, toprak, çamur, küçük araçlarin gidebilecegi yollar degildi. Su anda çok sükür standardi yükseltildi ve asfalt yapildi."