‘Kaydol, Kaybolma’ Projesi

Çorum Hazir Elbiseciler Esnaf Odasi Baskani Necati Simsek, oda tarafindan hazirlanan 'Kaydol, Kaybolma 'adli projesi ile ilgili bilgilendirme toplantisi düzenledi.

Dün gerçeklesen toplantida proje ile ilgili bilgiler veren Baskan Necati Simsek, "Projemiz; kayit disi istihdamin yüksek oldugu TR83 Bölgesi'nde bulunan Çorum'da kayit disi isgücü ile mücadele ve kayitli istihdamin önemi konusunda farkindalik yaratma, isverenlerin taleplerini karsilayacak kalifiye isgücü arzini saglama ve aile isletmelerinde kayit disi istihdamin yüksek oranlarda görülmesi nedeniyle aile isletmelerine kurumsallasma egitimi vererek kayitli istihdami tesvik etmek üzere hazirlanmistir." dedi.

Simsek, projenin detaylari ile ilgili su bilgileri de verdi: "Avrupa Birligi projelerinden olan Kayitli Istihdamin Tesviki II projesi kapsaminda  'Kaydol, Kaybolma 'adli projemizin sözlesmesini 20.05.2016 tarihinde imzalamis bulunmaktayiz. Projemizin uygulama asamasi ise 01.07.2016 tarihinde baslamistir.

Projemiz; kayit disi istihdamin yüksek oldugu TR83 Bölgesi'nde bulunan Çorum'da kayit disi isgücü ile mücadele ve kayitli istihdamin önemi konusunda farkindalik yaratma, isverenlerin taleplerini karsilayacak kalifiye isgücü arzini saglama ve aile isletmelerinde kayit disi istihdamin yüksek oranlarda görülmesi nedeniyle aile isletmelerine kurumsallasma egitimi vererek kayitli istihdami tesvik etmek üzere hazirlanmistir.

Istatistiklere göre, egitim düzeyi düstükçe kadinlarin kayitli isgücüne katilimi azalmaktadir. Ülkemizdeki kadinlarin; egitim düzeyinin lise ve alti seviyede oldugu ve genel anlamda isgücüne katilimlarinin ise son derece düsük oldugu düsünüldügünde kadinlarin kayitli isgücüne katilimini artirmada onlarin sahip olduklari nitelikleri zenginlestiren, yeni beceriler kazandiran  ve farkli alanlarda istihdam olanaklari yaratan mesleki  egitime duyulan gereksinim de ortaya çikmaktadir. Projemiz dahilinde yapacagimiz faaliyetler ise:

1.Proje kapsaminda Çorum ili özelinde; Odamiz üyelerinin sektördeki talep ve sikâyetleri dogrultusunda sanayi tipi makina kullanabilen kalifiye eleman eksikligi vurgusundan yola çikarak belirlenecek usta egiticilerle sanayi tipi makina kullanabilen kalifiye eleman eksikligini tamamlamayi hedeflemekteyiz. Bu dogrultuda seçilecek 60 kadinin meslek sahibi haline getirilmesi amaciyla toplam 688 saatlik 20 kisilik gruplar halinde 2'ser aylik 3 ayri grupta MEB onayli egitimler verilip egitimler sertifikalandirilacaktir. Mesleki egitim sonrasinda bölgede is bulma olanaklari artacak olan genç kadinlara ayrica staj ve isbasi egitimi verilecektir. Seçim kriterlerimiz ise kadinlarin ISKUR'a kayit yaptirmalari, ücret getiren bir iste çalisiyor olmamalari, mesleki bir becerilerinin olmamasi ve egitime devam engellerinin olmamasi gerekmektedir. Egitim için basvurularimiz 01Agustos ve 27 agustos 2016 arasindadir, egitimlerimiz 1 Eylül itibari ile baslayip 29 Subatta son bulacaktir.

2.Projemiz kapsaminda Odamiz üyeleri olan küçük ölçekteki isletmelerimize kurumsallasma egitimi verilerek kayitli istihdama yönelim konusunda gelisim elde edilmesini hedeflemekteyiz. Egitim süremiz toplam 14 saat olup 2 gün sürecektir.

3.Odamiz üyeleri üzerinden yola çikarak anket çalismasi yapilacaktir ve bu kapsamda üyelerimizin talep ve sikâyetlerinin yani sira kayit disi istihdamla mücadele konusunda veriler elde etmis olmayi hedeflemekteyiz.

4.Odamiz farkindalik ve bilinçlendirme faaliyetleri kapsaminda bölgemizde bulunan 10 Meslek ve Ticaret lisesinde egitim gören toplamda 400 son sinif ögrencisine farkindalik seminerleri verilecektir. Meslek hayatina atilmaya hazirlanan gençlerimizin kayit disi istihdamin hem sahislarina hem de ülkemize zararlari konusunda farkindalik yaratilmis olacaktir.

5.Isverenlere kayitdisi çalistirilan isçilerin makro ve mikro düzeyde yol açtigi problemler hakkinda bilgi vermek üzere il ve ilçelerde toplam 14 adet seminer düzenlenecektir. Her merkezde ayri ayri seminerler düzenlenecek olmasinin sebebi ildeki kayit disi istihdamin önüne geçmek ve bu sayede ilin kalkinmisligina katkida bulunmaktir.

Projemiz kapsaminda okullarda ve il genelinde yapilacak olan bilinçlendirme ve farkindalik faaliyetleri hem kayitli istihdamin önemi hem de is gücü piyasasinda toplumsal cinsiyet esitligi sorunu konularini kapsayacagi için birden fazla özel amaca dönük hizmet vermis olacagiz."

Simsek, sözlerinin sonunda 15 Temmuz darbe girisimini de nefretle kinadiklarini söyledi. Toplantida oda yönetim kurulu üyeleri de hazir bulundu.

http://corumhakimiyet.net/Detay/64658/-kaydol-kaybolma-projesi.aspx#.V6SRCPmLS70

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..