Kayip Bitki 130 Yil Sonra Amasya'da Bulundu!

Ilk kez 1889’da Bornmüller tarafindan Amasya Lokman Dagi'ndan toplanan tür, 'alkanna haussknechtii bornm’ adi verilerek 1894’te yeni bir tür olarak bilim dünyasina tanitildi. Amasya Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Arzu Cansaran, 1994 yilinda yüksek lisans çalismalari esnasinda Yuvacik köyü çevresinde rastladigi bitkinin o dönemde Kirklar Dagi, Seyhcui Mahallesi çevresi ve Kaleköy civarlarinda da nadiren görülmesine karsin yasam alanlarinin antropojenik etkilerle bozulmasi sonucu geçen yila kadar tekrar toplanamadigini anlatti.

 

Orman ve Su Isleri Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügünün ülke genelinde uyguladigi Ulusal Biyolojik Çesitlilik Envanter ve Izleme Projesi kapsaminda yapilan arastirmalarda geçen yil Aydinca köyü mevkisinde bu türü yeniden bulduklarini anlatan Amasya Üniversitesi Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Yildirim da, “111 birey tespit etmistik. Bu yilki tespitlerle birlikte bu sayininin 300’ün üzerinde oldugunu belirledik” dedi.

 

Yapim asamasindaki Aydinca Baraji göl aynasinda kalacak olan bitki örneklerini Prof. Dr. Cansaran, Doç. Dr. Yildirim, Basmühendis Habibe Yolcu ve Mühendis Ugur Ak’in da oldugu ekiple daha yüksek noktalara tasidiklarina deginen Doga Koruma ve Milli Parklar Amasya Subesi Müdürü Kemal Kartal ise bu yil 3 ayri bölgede tespit edilen 300 bireyi izlemeye aldiklarini söyledi.

 

Bitkinin drog olarak ya da farkli tibbi amaçlarla kullanilip kullanilamayacagi konusunda eczacilik alanindaki akademisyenlerle ortak arastirmalar yapilabilecegi de belirtildi.  http://www.hurriyet.com.tr/gundem/kayip-bitki-130-yil-sonra-amasyada-bulundu-40849951

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..