Kaz Gölü, Kus Çesitliligi Ile Ziyaretçilerin Ilgisini Çekiyor
TOKAT'in Pazar ilçesinde bulunan 'Yaban Hayati Gelistirme Sahasi' olan Kaz Gölü, görselligi ve kus çesitliligiyle ziyaretçilerin ilgi odagi oldu. Bölgede kuslarin daha rahat yerlesim saglamalari için islah çalismalari yürütülüyor.
Tokat kent merkezine 40 kilometre uzaklikta bulunan olan Kaz Gölü göçmen kuslarin göç yollari üzerinde bulunmasi sebebiyle onlarca türe ev sahipligi yapiyor. Toplam alani bin 170 hektar olan Kaz Gölü Yaban Hayati Gelistirme Sahasi'nin 274 hektari su ile kapli. Ortalama 108 çesit kus türünü barindiran gölde, yilin farkli dönemlerinde bu sayida degisimler yasaniyor. Tokat Valiligi, DSI 7'nci Bölge Müdürlügü ile Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü tarafindan ortaklasa yürütülen çalismalarda ekipler, göl alaninin daralmasini önlemek, su derinligini artirmak ve aynasini çikarabilmek maksadiyla, zeminde balçik ile biriken tortullari temizleme çalismasi yapiyor. Yapilan çalismalar sonucunda Kaz Gölü'nde yeterli su alani açilarak, su yüzeyine göç eden ya da kislayan kuslarin rahatlikla inis kalkis yapmalarinin saglanmasi planlaniyor. Kaz Gölü'nün turizme kazandirilmasi için çalismalar devam ediyor. Yaklasik 3 yil sürecegi öngörülen çalismalarin su ana kadar 3'te 1'i tamamlandi. Kaz Gölü'nün çevresinde yürüyüs yolu, seyir terasi ve gün batimi köprüsü bulunuyor. Doga tutkunlari hafta sonlari Kaz Gölü'nü ziyaret ederek stres atiyor.
Ailesi ile Kaz Gölü'ne gelen Fatih Özkoca, "Turizme kazandirilmasi hosumuza gitti. Biliyorduk, burasini fakat bakimsizliktan çok kötü durumdaydi. Su an yapilan yatirimlarla iyi duruma geliyor" dedi. Ziyaretçilerden Sadi Öztürk ise, "Daha önce internetten görüyordum. Geldim gördüm güzel bir yer. Tamamlanmasi gereken yerleri var. Baktigimizda gerçekten çok güzel, hayvanlarin daha iyi barinacagini düsünüyorum. Burada avlanma yok. Insanlar buraya geldiginde farkli bir hayati görebilecek" diye konustu.