Tokat’in Turhal ilçesinde 3 arkadasin yumurtalar üzerinde yaklasik 4 yil süren Ar-Ge teknoloji ve tasarim çalismalari sonucu sanatsal eserler ortaya çikti. Türkiye'de kaz yumurtasi bulmakta zorlanan ekibin Çin'den getirdigi yumurtalar 130 islemden geçerek sanatsal esere dönüsüyor. Kaz yumurtalarinin önce tepesinde açilan delikten ekibin gelistirdigi aparatla içi bosaltiliyor. Hijyen isleminin arindan yumurta kABuklari kirilmaya karsi güçlendiriliyor. Istege göre altin, gümüs veya baska tür maddelerle kaplanan yumurtalar hünerli ellerde degerine deger katiyor.
Hemsire Nazan Bükülmez, 6 yil önce Ingilizce ögretmeni Tansel Asiliskender ile Sinan Atak’la kirilmaya karsi dayanikli yumurta çalismasina hobi olarak basladiklarini söyledi. Kahvalti sofrasinda elinden düsürdügü yumurtayi kirilmaya dayanikli hale getirme fikri ile yola çiktiklarini ifade eden Bükülmez, ilk denemelerinde kirilmayan yumurtayi yapmayi basardiklarini belirtti. Dünya yumurta süsleme sanatini arastirarak çalismalarina bu yönde devam ettiklerini ifade eden Bükülmez, biraz daha yumurtada kullandiklari malzemeyi hafifleterek kirilmaya dayanikli hale getirdiklerini kaydetti.
Dünyada kirilmaya karsi dayanikli standinda dik duran disi seramik görünümde olan yumurtayi kendilerinin yaptigini ifade eden Bükülmez, Türkiye’ye bu anlamda prestij kazandirdiklarini söyledi. Bu sanatin dünyaya tanitilmasi için yetkililerin desteklerini beklediklerini ifade eden Bükülmez, “Ben hemsireyim, bu ise hobi olarak baslamistim. Bunu ögrenen ve gören arkadaslar bizimle dalga geçti. Çünkü yumurta süsleme sanatinda çok bilgileri yoktu. Bu nedenle dalga geçilmemek için 4 sene bu hobi çalismamizi sakli yaptik. Simdi herkes takdir ediyor ve destekliyor” diye konustu. Bükülmez, ayrica koleksiyona özel olarak dis yüzeyi 23 ayar altin kaplama ve degerli taslar süslü iki yumurtayi özel sandiginda Vatikan’a ve Istanbul Patrikhanesi’ne göndermek üzere hazirladiklarini söyledi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Resim Ögretmenligi Bölümü’nden mezun olan Emre Agin ise böyle bir aktivitenin varligindan hABerdar olarak yumurta süsleme sanati ile ilgilenmeye basladigini kaydetti. Yumurtalari süslerken kullandiklari motiflerin kültürel olmasina gayret ettiklerini ifade eden Agin, “Osmanli ve Türkiye’de süre gelen sanat eserlerinde kullanilan desenleri yumurtalar üzerinde degerlendiriyoruz. Yumurtalari degerli taslarla süslüyoruz. Yumurtanin üzerinde çalismak çok zor, dikkat gerektiriyor. Yumurtayi islememiz 40 ila 50 günü aliyor. Ayrica standinda manyetik özelligi ile dik duran yumurta tasarimimizla Türkiye’de ilkiz. Bu süreçte çesitli islemlerden geçen kaz yumurtalarini Çin’den getirtiyoruz. Türkiye’de talebimizi karsilayacak çiftlikler mevcut degil. Yurt disindan getirdigimiz için bizlere maliyetli ve zahmetli oluyor. Her bir yumurta canli fiyatina bize mal oluyor. Bu gibi zorluklarla bu sanati insanlarla paylasiyoruz” seklinde konustu.