Tokat’in Pazar Ilçesinde, “Sebze Yetistiriciligi” konulu panel düzenlendi. Gaziosmanpasa Üniversitesi ile Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü’nün ortaklasa düzenledigi panelde, Pazar çiftçisi sebze yetistiriciligi konusunda bilgilendirildi.
Moderatörlügünü Gaziosmanpasa Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekcioglu’nun yaptigi panelde, sebze üretiminde Tokat’ta birinci sirada yer alan Pazar Ilçesi çiftçisine, verimliligi artirmak için üretimin her asamasinda yapilmasi gerekenlere iliskin uzman kisilerce bilgiler verildi.
Panelistlerden Pazar Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Selami Adas, Pazar’in mevcut tarimina iliskin katilimcilara bilgiler verdi; sebze ve meyve ekim alanlarinin durumundan, çiftçilere saglanan kredilerden ve projelerden bahsetti. Doç. Dr. Necdettin Saglam ise, “Sebzecilik Potansiyeli ve Gelistirme Imkanlari” konulu sunumunda, toplam sebze üretiminde ve verimlilikte Pazar Ilçesinin Tokat’ta birinci sirada oldugunu söyledi. Buna ragmen kislik sebze üretim oraninin çok düsük oldugunu belirten Saglam, ‘brokoli, karnabahar’ gibi ürünlerin yetistirilmesine agirlik verilmesi gerektigini dile getirdi.
Örtü alti yetistiriciligine geçildigi takdirde üretimin iki katina çikacagini da belirten Saglam, çiftçilerden arazi toplulastirilmasi çalismalarina destek olmalarini istedi. Saglam ayrica, sebzeye dayali sanayi tesislerinin kurulmasi ve sebze ürün desenine yeni sebze türleri ve tiplerinin eklenmesi konularinin da çok önemli oldugunu ifade etti. Panelistlerden Prof. Dr. Hüseyin Simsek ise, “Sebze Yetistiriciliginde Damla Sulama Sistemi” konusunda çiftçileri bilgilendirdi. Damla sulama tekniginden ve bu teknigin diger sulama sistemine göre üstün yanlarindan bahseden Simsek, bu yöntemle gelir ve kalitenin artacagini dile getirdi. Prof. Dr. Yusuf Yanar ise, “Sebze Üretim Alanlarinda Bitki Koruma Sorunlari ve Çözüm Önerileri” baslikli sunumunda, sebzelerde ortaya çikan hastaliklardan örnekler verdi. Bu hastaliklarla mücadele yöntemlerini anlatti.
Pazar Belediye Baskani Serafettin Pervanlar, Pazar Kaymakami Sefa Güler ve Gaziosmanpasa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sahin’in yaptigi selamlama konusmalarinin ardindan kürsüye gelen Tokat Valisi Cevdet Can ise, amaçlarinin çiftçilerinin kazançlarini daha da artirmak oldugunu söyledi. Arazinin çok parçalanmis olmasinin verimliligi düsürdügünü dile getiren Vali Can, ortalama 5 dönüm olan arazi büyüklügünün verimliligin önündeki en önemli engel oldugunu, bunun en az 20 dönüme çikarilmasi gerektigini ifade ederek bu konuda çiftçilerden destek istedi. Kazova’ya Türkiye’nin en büyük halinin kurulacagini da dile getiren Vali Can, bu halin çiftçilerin islerini kolaylastiracagini; hangi ürünlerin ekilecegi, ürünlerin nasil paketlenecegi, nasil pazarlanacagi konusunda çiftçilere rehberlik edilecegini ifade etti. Haber Merkezi
Seracilik konusunda çiftçilerin desteklenecegi müjdesini veren Vali Can, böylelikle 4-5 aylik üretimin 7-8 aya çikarilacagini söyledi. Kooperatifçiligin gelismesinin çok önemli oldugunu da dile getiren Vali Can, böylelikle çiftçinin cebine giren paranin daha da artacagini ifade etti.
Panelin sonunda, çiftçiler soru ve sorunlarini dile getirdiler.